1ste Bier Verhaal van December: Big Sky Montana Trout Slayer Ale - Verenigde Staten / Montana

Big Sky Montana
Trout Slayer Ale
Even achter elkaar een verhaal over een Amerikaanse staat, dit keer is Montana aan de beurt. Lang geleden verkenden wat Spanjaarden het gebied wat ze “Montaña del Norte” wat “noordelijke bergen” betekent. Ondanks voorstellen om dit gebied een “Indianen” naam te geven, is de naam Montana al die tijd blijven hangen.
Het oosten van de staat is relatief vlak en daar bevinden veel rivieren waaronder Missouri rivier. Het westen wordt gedomineerd door de hoge Rocky Mountains en daar komt de naam van de staat vandaan. De 4de staat van de Verenigde Staten in grootte is 9,1 keer groter dan Nederland, alleen er wonen maar iets meer dan 1 miljoen mensen in deze uitgestrekte staat. Dus flora en fauna doet goed hier en zijn er de nodige natuurparken zoals het beroemde Yellowstone Park (gedeeld met de staten Wyoming en Idaho).
Dit is het oudste nationale park ter wereld en het bestaat sinds 1872, hier is veel natuur te zien en het park ligt op een vulkanische hotspot. Buiten dat zijn hier zo’n beetje alle grote Amerikaanse zoogdieren te vinden zoals de grizzlybeer, zwarte beer, bizon, wolf, coyote en diverse hertensoorten.
Ook is er het Little Bighorn Battlefield National Monument waar de slag bij Little Bighorn wordt herdenkt, deze slag werd gevochten op 25 juni 1876. Dit was de slag waar de roekeloze generaal-majoor George Armstrong Custer ten onder ging aan arrogantie, hij splitste zijn cavalerie eenheid in drieën om het beletten van 40 Indiaanse krijgers hun kamp te waarschuwen. De flamboyante Custer wilden met zijn 7de Cavalerie dit kamp aanvallen, maar wilden geen hulp van de 2de Cavalerie en wat Gatling guns (oer mitrailleurs). Oftewel hij was flink in de minderheid 650 soldaten tegen 900 tot 2500 Indianen. Deze Indianen trokken om Custer en zijn mannen heen om hen te belegeren, Custer beviel om alle paarden dood te schieten om bescherming te vormen tegen de Indianen. De Indianen joegen de arrogante generaal en al zijn mannen de dood in, van een laatste heroïsche “Last Stand”is geen sprake van.
Bij onderzoek van het terrein viel op dat de vindplaats van kogels en lijken van de soldaten op een paniekerige vlucht dan de “Last Stand”. Verder met de alcoholregels in deze staat, die vallen reuze mee. Bier en wijn mag in de supermarkt verkocht worden, maar boven de 16% moeten in door de staat gereguleerde slijterijen verkocht worden samen met sterke drank.
De brouwerij waar ik het over heb is vernoemd naar een bijnaam van de staat Montana, “Big Sky Country” de ander is de “Treasure State”. Big Sky country slaat op de grote lege ruimte van de staat onder de grote lege luchten. Brouwerij Big Sky komt uit het stadje Missoula wat in het westen van Montana ligt, de brouwerij bestaat sinds 1995.
Wat opvalt aan deze brouwerij bij het gebruik van de biernamen en etiketten, dat het een dier thema heeft. Nou in het natuurrijke Montana zijn er genoeg te spotten en het thema van dit bier is een “trout” of in het Nederlands een forel. Het “Slayer” gedeelte van de naam slaat op het gebruik van een soort nepaas, deze lijken op kleine rivierkreeeftjes.
Montana Trout Slayer is een Wheat Ale, de Brits-Amerikaanse tegenhanger van het Belgische Witbier en een Duitse Weizen. Deze variant is hoppiger en minder bitter. Dit bier heeft een alcoholpercentage 5% en de kleur is helder goud. De smaak is licht bitter en heeft tonen van citroen, citrus en mango voor iets zoetigs. Dit was Montana en volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.
Volgende keer een rondje uit de stad van opgelegde ellende, Den Haag en zijn bieren.Reacties

Populaire posts