3de Bier Verhaal van December: Brand Sylvester - Nederland

Brand Sylvester
Oud & Nieuw en wat heeft dat met Sylvester te maken, Sylvester heeft voornamelijk met het “Oud” gedeelte te maken, al lezen jullie dit verhaal op het “Nieuw”gedeelte. Bijna elke dag van het jaar is naar een heilige vernoemd, in veel katholieke en orthodoxe landen krijgen kinderen een naam van die naamdag of een tweede naam van de naamdag op de datum dat kind gedoopt wordt. Als de naamdag een mannelijke naam heeft, kan men het meestal wel iets vrouwelijks van maken. Trouwens een naamdag kan uit meerdere namen bestaan, mannelijk en vrouwelijk.
Hier wat voorbeelden. De naamdag wordt gevierd met uitgebreid eten, gebak, drank, bloemen, kleine cadeaus, bezoek van familie en goede vrienden, dit vieren ze in Limburg in enkele plaatsen nog.
26 januari heeft als heilige Sint Timoteüs en van de naam zijn er de volgende varianten: Tim, Timmy, Tom, Timo, Thijmen, Timothy.


17 maart heeft als heilige Sint Patrick van Ierland en daar zijn de volgende varianten van: Pat, Patricia, Patri(c)k, Patrice.

21 september heeft de heilige Sint Debora en dat wordt dan weer: Deb, Debay, Debbie, Debby, Debora, Deborah, Débra, Diewertje

En daar is er dan 31 december en deze heeft Sint Sylvester als naam en daar is een variant op: Sylvestre.

Sylvester I was de 33ste paus van het jaar 314 tot 335 en leefde in de tijd dat de Romeinse keizer Constantijn de Grote een christen werd en ook in het hele Romeinse Rijk het christendom invoerden. Er is een legende rond de keizer en de paus. Constantijn moest niks hebben van Sylvester, dus negeerden de man op alle vlakken. Volgens de legende leed de keizer aan lepra, maar een heidense genezing dat in een bad vol kinderbloed voorzag. De apostelen Petrus en Paulus verschenen in de nacht dat de kinderen vermoord zouden worden aan de keizer. Ze geboden Constantijn om de paus te laten roepen om hem te helpen. De paus kreeg de keizer zover hem zich te laten dopen, hierdoor geschiedde een wonder de keizer is genezen van lepra. De keizer was de paus zo dankbaar dat deze een paleis schonk en met de paus op een paard meeliep met de teugels in zijn hand. Bij het paleis aangekomen ging de keizer op zijn knieën om zijn tiara aan te bieden. De met geschenken overladen paus hield aan deze gebeurtenis (legende) een heiligverklaring over. De feestdag is dus 31 december, de dag dat hij overleed. Hij is tevens patroonheilige voor de huisdieren, een goede oogst en het nieuwe jaar.
En zo is een beetje de naam van dit bier uitgelegd, dat één van de eerste speciaalbieren van Nederland is. Brand Sylvester zag het licht in 1984 en was het eerste bovengistende bier van de brouwerij Brand uit het Zuid-Limburgse Wijlre. In jaren negentig had dit bier nagisting op de fles, maar is besloten om het eindresultaat in de fles te doen. Brand Sylvester is alleen in de wintermaanden te koop, niet gek een bier vernoemt naar de heilige naam van Oudejaarsdag. Winterbier is geen bierstijl trouwens, maar bij www.Ratebeer.com classificeren als een Belgian Strong Ale en daar valt Duvel ook onder.
De sterkte van dit bier is 7,5% en heeft een oranje/amber kleur. De smaak is subtiel zoet bitter van smaak en heeft tonen van karamel, toffee, rozijnen en een beetje kaneel. Moge 2016 de nodige bier avonturen opleveren en ander geluk uiteraard. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.

Reacties

Populaire posts