1ste Bier Verhaal van Januari: Mack Arctic Beer - Noorwegen

Mack Arctic Beer
Brouwerij en bier records, extremen en dergelijke zoals de oudste brouwerij is Weihenstephan opgericht 1040. De grootste brouwer is Anheuser-Busch Inbev. De grootste brouwerijcomplex is van Coors te Colorado. De hoogste brouwerij staat in Lhasa in Tibet. De kleinste commerciële brouwerij staat in Duitsland, brouwerij Hertl als ik het goed heb. De Tsjechen drinken gemiddeld het meest met 148 liter per jaar. Het meest gedronken bier is in de wereld is het Chinese Snow, dat hadden jullie niet verwacht hé.
Zo is er ook de noordelijkste brouwerij en die titel had Mack uit, Nordkjosbotn Noorwegen een hele lange tijd. Deze plaats ligt ongeveer 70 km. ten zuiden van Tromsø, deze plaats ligt boven de poolcirkel en heeft ongeveer 72.000 inwoners. Want brouwerij Mack is in 1877 opgericht in Tromsø door Ludwig Mack een zoon van een Duitse immigrant, tot men de productie na 135 jaar in 2012 naar het zuiden verhuisden.
Met deze verplaatsing ging de titel meest noordelijkste brouwerij ter wereld verloren aan Hotel Icefiord, Ilulissat te Groenland. Dit hotel ligt 50 meter dichterbij de Noordpool en had de titel iets minder dan een jaar, maar ze deden hun brouwinstallatie weg aan brouwerij Immiaq uit hetzelfde Groenlandse plaatsje. Ilulissat is op twee na grootste plaats van Groenland met maar 4530 inwoners en heel Groenland heeft maar 56.000 inwoners, wel grappig dat er minder dan 16.000 inwoners zijn dan die 72.000 van Tromsø.
In 2013 ging de titel naar het nog noordelijker gelegen Svalbard of beter bekend als Spitsbergen wat bij Noorwegen hoort, met een kleine uitzondering. Een verdrag uit 1920 maakt het mogelijk dat andere landen gelijke rechten op natuurlijke hulpbronnen te mogen exploiteren. Nederland begon in 1920 met het graven naar steenkool maar verkochten het plaatsje Barentsburg (400 inwoners) aan de Sovjet-Unie in 1932, die op dag van vandaag nog steeds bezitten. In 2013 besloten de Russen een brouwcafé te openen omdat er steeds meer toeristen naar Spitsbergen komen, brouwerij Barentsburg was een feit. In 2015 ging de titel over naar brouwerij Svalbard uit Longyearbyen (2000 inwoners) de hoofdstad van Arctische archipel. Svalbard bestaat uit een groep eilanden en het grootste eiland noemen ze Spitsbergen en daar zijn deze twee plaatsjes te vinden.  


Omdat Svalbard een speciaal gebied is mogen ze eigen wetten voorschrijven en zo was alcohol produceren verboden wegens mogelijke gevallen van alcoholisme. Maar lang zeuren of lobbyen van Andreas Hegermann Riis een brouwer uit Oslo, werd het verbod van 80 jaar opgeheven en is dit jaar gaan brouwen. Voor die zelfde toeristen die met cruiseschepen aanmeren, om zo nog iets te lokaals aan te bieden. Maar in ieder geval heeft Tromsø nog wel de meest noordelijkste universiteit, professionele voetbalclub en Burger King ter wereld en sinds 2015 ook weer de meest noordelijkste brouwerij van Noorwegen, brouwerij Graff. Ik ga nu wat bieren behandelen van al deze genoemde brouwerijen van noord naar zuid, ik heb ze nog nooit gedronken dus ik haal mijn informatie van internet.
1: Brouwerij Svalbard met zijn Spitsbergen Pale Ale een troebel oranje kleurig bier met een alcoholpercentage van 4,7%. Licht bitter van smaak met tonen van citrus.
2: Brouwerij Barentsburg met zijn Krasniy Medved en dat is Russisch voor rode beer. Ze brouwen vooralsnog bieren met een alcoholpercentage van 2,5%. Schijnt niet zoveel te zijn qua smaak dus op naar Groenland.
3: Brouwerij Immiaq met zijn Qaammat Classic een Pilsener van 5% en hier kan ook niet veel van vinden. Maar Immiaq betekent bier en Qaammat betekent maan.
4: Brouwerij Mack doe ik er twee van en het zijn allebei Lagers maar dan ietsje verschillend. Er staat nog steeds op het etiket of blikje “Verdens nordligste bryggeri” en jullie raden het al, het betekent

“werelds meest noordelijke brouwerij”. Ze zijn in ieder geval wel de allergrootste noordelijkste brouwerij en Mack Arctic Beer is wel het eerst gedronken bier op de Noordpool, toch een recordje voor ze.


Mack Artic is een Pilsener met de bekende heldere goedkleurige looks en heeft een alcoholpercentage van 4,5% om in supermarkten te mogen verkopen. Hoger in alcohol moet men naar de staatwinkels Vinmonopolet. De smaak is zeer licht bitter en heeft lichte tonen van hop.
 Nummer twee Mack Arctic Ice is in kleur en alcoholpercentage hetzelfde, maar is volgens de “Ice Beer” methode gebrouwen. Het bier wordt aan het einde van de vergisting  gelagerd bij temperaturen iets onder nul. Er ontstaan kleine ijskristallen die verwijderd worden, waardoor de smaak zachter en bitter wordt. Conclusie de Mack Arctic Beer is al licht in smaak, de Mack Arctic Ice is dus erg licht bitter van smaak en bijna geen tonen van hoppigheid. Dit was een verhaal van binnen de poolcirkel en volgt nog een filmpje. 
 


Reacties

Populaire posts