3de Bier Verhaal van Januari: Empyrean Burning Skye Scottish Ale - Verenigde Staten / Nebraska

Empyrean Burning Skye 
Scottish Ale
Niet zo lang geleden over het biertype Scotch Ale gehad en dat er drie varianten waren, de zeldzame originele versie uit Schotland, de zware variant uit België en die Noord-Amerikaanse. Bij deze maar eerst iets over de staat Nebraska wat men in centrum van de Verenigde Staten vinden kan.
Nebraska is 4,8 keer groter dan Nederland maar deze voornamelijk landbouwstaat heeft maar 1,8 miljoen inwoners, lekker veel ruimte hier. Het ligt middenin de Great Plains en het is voornamelijk een groot vlak gebied met steppe, prairie en grasland. Ook zijn er heuvels met hier en daar een rivier, koude winters en warme zomers met die nare tornado’s.
Maar nadat de bizons bijna tot uitsterven zijn gebracht en de meeste indianenstammen gedwongen in reservaten zijn gestopt, namen massaal de veehouders gebied in met enorme kuddes aan vee. En de rest met duizenden vierkante kilometers aan maïsvelden. Politiek is Nebraska een aparte, elke staat en de Verenigde Staten, Nederland hebben een tweekamer systeem, bijvoorbeeld Eerste en Tweede Kamer. Nebraska heeft sinds 1934 een eenkamer systeem en is ook uniek met een onpartijdig parlement zonder indeling van Republikeinen, Democraten en andere partijen en dat scheelt weer hoop gesteggel.
Op alcoholwetten mag er alleen verkocht worden tussen 6 uur in de morgen tot 1 uur in de avond, op zondag na de middag sterke drank. Brouwerij Empyrean is de oudste brouwerij van deze staat sinds 1990 en Nebraska telt nog 28 andere brouwerijen. Het begon allemaal bij Lazlo’s Brewery & Restaurant in de hoofdstad van Nebraska Lincoln, waar Empyrean uit ontstaat en in 1997 zelfstandig verder ging onder de huidige naam.
Empyrean betekent zoiets als het “heilige vuur in de hemel” en de biernamen en etiketten verwijzen er naar. Op het etiket van Empyrean Burning Skye Scottish Ale zie je een Merlijn-achtige figuur met een rood gloed hemel met een planeet en een fel schijnende ster.
De naam is een taal foefje met het “Burning” gedeelte slaat op de kleur in de lucht en “Skye” is die lucht maar ook een eiland bij Schotland. Zo komen we bij de stijl van dit bier, Scotch Ale en dan de Amerikaanse variant. Voor de Schotse variant een link naar dat bierverhaal http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2015/11/1ste-bier-verhaal-van-november-belhaven.html.
De Amerikanen proberen het bier een Schots tintje te geven, dat wil zeggen een beetje rokerigheid van Wiskeymout. Ook wel turfmout genoemd en dit wordt verkregen door het mout te roken boven een open vuur van turf, een karakteristieke (scherpe) rooksmaak is het gevolg. Verder met het bier dat een amber/oranje kleur heeft en een alcoholpercentage van 5,8%. De smaak is licht bitter met tonen karamel, iets fruitigs en een lichte rokerigheid. Volgt er nog een link, Facebookpagina en een filmpje.

Reacties

Populaire posts