3de Bier Verhaal van Mei: Sierra Blanca Alien Wheat - Verenigde Staten / New Mexico

Sierra Blanca Alien Wheat
De vierde staat die begint “New” is New Mexico, dit gebied is ooit gesticht door de Spanjaarden in 1595 als een provincie voor Nieuw-Spanje als Santa Fe de Nuevo México. Het gebied is vernoemd naar het Aztekenvolk die de Spanjaarden Mexicanen noemden, er was al een gebied rond Mexico-Stad ligt dat Mexico heet en later in 1821 na de onafhankelijkheidsstrijd ging het land Mexico heten.
Grote delen van het oorspronkelijke het gebied strekte zich ook uit over Texas, Colorado, Arizona en Utah. Na 1848 met een oorlog tegen Mexico verkreeg de Verenigd Staten het, na een tijdje een territorium te zijn geweest werd het in 1912 een staat. De staat is 7,5 keer groter dan Nederland oftewel iets groter dan Polen en er wonen in deze staat maar rond de 2 miljoen mensen.
De staat heeft woestijnen met die typische tafelbergen uit de welbekende Westernfilms en ondanks dat droge imago zijn er uitgestrekte wouden in het noorden. Ook gebruikt in de welbekende Westernfilms is de Rio Grande die dwars door de staat loopt om Texas in te stromen om aldaar de grens met Mexico te vormen. Alleen de rivier is niet zo “Grande”meer wegens het toenemende gebruik van het water dan de rivier aankan, grote delen liggen vaak droog in de zomer.
Rio Grande betekent de “Grote Rivier” en de Mexicanen noemt de rivier Rio Bravo oftewel “Wilde Rivier”, door de milieuproblemen kloppen de namen niet zo goed meer. Alleen bereikbaar via New Mexico komt men bij het enigste vier statenpunt genaamd Four Corners, een monument in de woestijn waar drommen toeristen op afkomen.
De staten met de klok mee grenzen hier aan elkaar, New Mexico, Arizona, Utah en Colorado. Pas op er geen water, telefoon(bereikbaarheid) en elektriciteit maar wel toiletten die zonder water werken en het kan er heet zijn. Onder de grond kan men de Carlsbad Caverns bezoeken, een van de grootse grottenstelsels in de wereld.
Verwacht hier spectaculaire druipsteengrotten die zijn weerga niet kent, ook honderdduizenden vleermuizen die de grotten verlaten bij zonsondergang om te gaan eten en drinken.
Dan is er het nogal vreemde stadje genaamd Roswell, bekend om een door de overheid genegeerde UFO crash van 1947. Alhoewel het kwam wel in de krant een dag na de crash met foto’s en getuigenissen. Het geval was dat een UFO was neergestort bij een boerderij nabij het stadje Roswell. Sterker het leger verklaarde het voorgeval in diverse Amerikaanse kranten, dit zorgde voor enige opschudding en was een kort moment wereldnieuws. De dag erop werd het hele voorgeval afgedaan als een neergestorte weerballon en het gebeuren in de welbekende doofpot gestopt. Dertig jaar later is de discussie weer opgelaaid tot op de dag van vandaag. Meer bekentenissen van getuigen en ook hoge rangen uit leger. Hetzelfde leger ontkend uiteraard bij alle macht het voorgeval. Maar in ieder geval het stadje Roswell heeft zich door dit geval toeristisch ontwikkeld rond UFO’s en Aliens zie het filmje en let op de Mc Donalds. 
Met dat Alien gegeven brouwt brouwerij Sierra Blanca bieren met dat als thema. Ze bestaan sinds 1996 en zijn gevestigd in Moriarty op twee uur rijden noordelijk van Roswell. Eigenlijk zitten ze sinds 2007 in die plaats toen ze de lokale brouwerij Rio Grande kochten en ze vertrokken uit plaatsje Carrizozo wat dichter bij Roswell lag. Goed smakend biertype voor het klimaat van New Mexico is het Belgisch Witbier.
Alien Wheat is zo’n bier alleen het is niet zo troebel als een Belgisch Witbier maar heeft een goudgele kleur en alcoholpercentage is 5%. De smaak is verfrissend licht bitter met tonen van sinaasappel en wat koriander. 

 Dan ook ideaal voor het warme weer is de Alien Amber, een licht troebel amberkleurig bier van 5,2%. De smaak is licht bitter en heeft tonen van toffee, noten en karamel. Het is vergelijkbaar met een Belgische Koninck of Palm biertje.


Als laatste Alien Imperial Stout uitstekend voor de nachten van New Mexico want die kunnen koud zijn. Het bier is een Russian Imperial Stout en deze pikzwarte bieren zijn altijd zwaar in alcoholpercentage, deze is 8,3% zwaar. De smaak is zoet bitter en heeft tonen van chocolade, koffie en geroosterd mout.
Dit was New Mexico en de volgende staat ergens in de volgende maand is New York, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.sierrablancabrewery.com/index.html
Reacties

Populaire posts