2de Bier Verhaal van Mei: Brooklyn Lager - Verenigde Staten / New York

Brooklyn Lager
Rondje New York City zoals ik een tijdje geleden beloofd had met het bier verhaal over de staat New York. http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2016/06/3de-bier-verhaal-van-juni-southern-tier.html De staat New York is onderverdeeld in 62 counties, waarvan er 5 in New York City bevinden maar die hebben geen bestuur meer en zijn er voor de sier. Wel is de stad verdeeld in 5 stadsdelen boroughs genaamd, die toevalligerwijs de counties overlappen en wel enig bestuur hebben. Dit zijn de 5 boroughs/counties: The Bronx (Bronx County), Queens (Queens County), Manhattan (New York County), Staten Island (Richmond County) en Brooklyn (Kings County). Ik behandel in het kort het gebied met een brouwerij(huurder) en een bier.
1: The Bronx (Bronx County) trap ik mee af en dit stadsdeel heeft een nogal ten dele nare reputatie. Dat kwam door de vele brandstichtingen in de jaren 60 en 70 wegens een ernstige recessie, zo probeerden men verzekeringsgeld te claimen in deze verpauperde volksbuurt. The Bronx is flink in de renovatie gegooid vanaf in de jaren 80 tot nu, al zijn er nog wel typische stadscriminaliteit gevallen en vooral de wijk South Bronx is nog een zorgenkindje.
The Bronx is de geboorteplek van de Hip-hop, de wereldberoemde honkbalclub New York Yankees hebben er hun stadion en een van de grootste dierentuinen is in The Bronx gevestigd, de Bronx Zoo met meer dan 6000 dieren. Met die reputatie is The Bronx een van de goedkopere plekken in New York City, met hier en daar een dealer, junk en “gang”. Brouwerij The Bronx begon als brouwerijhuurder in 2011 en hebben nu een eigen brouwerij sinds 2014 met proeflokaal en een hondenkennel, lekker makkelijk als je hond moet uitlaten.
Bronx Pale Ale is een American Pale Ale met een alcoholpercentage van 6,3% en een licht troebel amber/oranje kleur. De smaak is licht droog bitter met wat zoete tonen van karamel en wat licht zurige tonen van citrusvruchten. http://www.thebronxbrewery.com/

2: Queens is de grootste van de 5 boroughs en stuuken veiliger dan de  The Bronx. Hier zijn de 2 luchthavens van New York City te vinden, La Guardia voor binnenlandse vluchten en JFK voor het internationale vliegen. Een bezoek aan New York City begint in Queens, maar weinig toeristen nemen de tijd om deze veelzijdige borough te ontdekken.
Als immigrantenstad heeft Queens de meest diversiteit met bevolkingsgroepen want er worden ongeveer 170 talen gesproken hier. Dat houd in dat er authentieke etnische winkels en restaurants te vinden. Ook het belangrijke tennistoernooi U.S. Open ligt in de wijk Flushing samen met honkbalclub de New York Mets hebben hun thuis in Queens. In het zuiden van het stadsdeel is er zelfs een stuk strand te vinden die niet vervuild is. Brouwerij ICONYC met hoofdletters en waarom weet ik niet, valt wel op met die “NYC” op het einde en bestaat sinds 2016. De brouwers brengen de bierstijl Saison naar de grote betonnen stad. Saison bieren worden in Amerika Farmhouse Ales genoemd.
 ICONYC High Ryse is een eerbetoon aan de constante verandering van de New York Skyline, het is een Saison met een alcoholpercentage van 7,5% en heeft een troebel goudgele kleur. De smaak is gort droog bitter met tonen van citrus, Curacaoschillen en kruiden. http://www.iconycbrewing.com/#iconyc1
https://www.facebook.com/iconycbrewing/
                                         
3: Manhattan wie dit stadsdeel niet kent mag zich schamen in een donker hoekje van de South Bronx. De betonnen jungle met zijn wolkenkrabbers, Vrijheidsbeeld, Central Parc, Chinatown, Little Italy, Times Square, Broadway, Wall Street, Harlem en ga zo maar door. Dit stadsdeel is verbonden met de andere stadsdelen en het aangegroeide New Jersey met gele taxi’s, metrolijnen, tunnels, bruggen en een veerpont en kan daarmee alles in Manhattan bezoeken maar of je alles ziet is nog de vraag.
In 1811 werd er besloten dat het eiland Manhatten in een rasterpatroon werd ingedeeld voor verdere bebouwing. Het gebied wordt doorsneden door Avenues (noord-zuid) en Streets (oost-west). De Avenues zijn genummerd of geletterd van oost naar west. Tussen de Avenues liggen 155 Streets, genummerd van zuid naar noord. De straten met even nummers zijn eenrichtingsverkeer van west naar oost, de oneven straten van oost naar west. In de hippe en populaire wijk East Village en niet te betalen om er te wonen, vroeger was het een verpauperde arbeiderswijk met de nodige drugsproblematiek. In deze wijk hebben de Avenues letters A tot en met D, er is een buurt logisch genaamd Alphabet City. En in die buurt begonnen twee gasten met brouwen in hun keuken, de naam van deze brouwerijhuurder is Alphabet City onstaan in 2012.
Het brouwen gebeurt bij brouwerij Schmaltz ergens vlakbij Albany de hoofdstad van New York Staat. Alphabet City Easy Blonde is van de bierstijl Golden Ale en heeft een alcoholpercentage van 4,7% en heeft een helder gouden kleur. De smaak is mild droog bitter met tonen van citrus en heeft een grassig aroma. http://www.acbcnyc.com/#welcome
4: Staten Island de vergeten borough, er is een brug vanuit Brooklyn hierheen maar de gratis veerpont gaat vanuit Manhattan. Hier zie je de Skyline van New York voorbij gaan en ook gaat het langs het Vrijheidsbeeld en het duurt ongeveer 40 minuten door de haven van New York en New Jersey.
Het is het meest afgelegen stadsdeel van het centrum en zodoende is de verstedelijking ging hier langzaam, tot de jaren 60 waren er zelfs nog boerderijen actief. Al met al het heeft een sterk voorstedelijke karakter en van de 5 stadsdelen is het er het rustigst en redelijk goedkoop om er te verblijven. Brouwerij Flagship heeft een proeflokaal op een stukje wandelen van de veerpont en bestaat sinds 2013. Ze willen onvergetelijk bier brouw in de vergeten borough.
Flagship Dark Mild is van de bierstijl Mild, dit een oorspronkelijk Engelse stijl. Laag in alcohol, donkerbruin van kleur en best wel zoet. Deze heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is heel erg donkerbruin. De smaak is licht zoet bitter en het tonen van geroosterd mout, noten en koffie. http://theflagshipbrewery.com/
5: Brooklyn heeft de meeste inwoners van alle boroughs, het geeft het gevoel dat het een eigen stad met identiteit is. Na een hoop politiek gesteggel moest het fuseren met de andere 4 toenmalige county om het huidige City of New York te vormen in 1890. Als het nu een onafhankelijke stad zou zijn, dan zou het de 4de stad van de Verenigde Staten zijn.
Tegenwoordig is het erg populair om in Brooklyn te wonen, dat houd weer in dat de prijzen stijgen. Iets minder dan Queens heeft Brooklyn ook de nodige etnische minderheden, de grootste Joodse wijk van Amerika is er te vinden en niet te vergeten de grootste Russische buurt buiten de voormalige USSR. Coney Island heeft een gerevitaliseerd amusementpark, één van de oudste van Amerika en heeft een 4 kilometer lang strand. Begonnen als brouwerijhuurder in 1987, duurde het tot 1996 dat ze zelf gingen brouwen in Brooklyn. Slachtoffer van eigen succes zijn ze bezig met een 2de brouwerij in Staten Island om meer mensen te laten genieten van hun bieren en ook om meer te kunnen experimenteren.
Het vlaggenschip is de Brooklyn Lager gebrouwen naar een recept van voor de drooglegging, het is een Vienna oftewel een amberkleurig ondergistend bier. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 5,2% en heeft een helder amber kleur. De smaak is licht droog bitter en heeft tonen van karamel en een beetje citrus. http://brooklynbrewery.com/
Dit was een rondje New York City en sommige brouwerijen uit het verhaal kunnen in de toekomst een eigen verhaal krijgen, brouwerij Brooklyn zeker. Volgende keer is de staat Texas aan de beurt, maar eerst een filmpje.   Reacties

Populaire posts