Bier+Randzaken Maart (6): Super Bock - Portugal

Super Bock
Dit jaar wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land
waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk
wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een
reden om iets uit dat land te schrijven, verwacht wel een bier van een
grote brouwerij met dit thema. Portugal is de eerste uitwedstrijd van
2018 en ze spelen op neutraal terrein namelijk in Genève, Zwitserland,
maar ik doe wel een Portugees bier.
Unicer Bebidas de Portugal is de grootste Portugese dranken onderneming, ze produceren bieren, frisdranken, wijnen, ciders, sangrias, gebotteld water en ook produceren en verkopen ze mout. Ook zitten ze in het toerisme en voornamelijk met hotels en kuuroorden. Het begon allemaal in 1890 toen Companhia União Fabril Portuense das Fábricas de Cerveja e Bebidas
Refrigerantes of in het kort CUFP werd opgericht in de stad Porto.
In 1960 werd het bedrijf gesplitst in Centralcer nu bekend van het
Sagres bier en het huidige Unicer wat pas in 1970 zo ging heten,
al heet het bier gedeelte sinds 2017 nu Super Bock Group.
In 1960 betrok men een nieuwe brouwerij in de voorstad Matosinhos
en om precies te zijn in de wijk Leça do Balio. Zo verder met het bier
en om precies te zijn vier bieren.
1: Super Bock Abadia en dat woord is Portugees voor abdij en verwacht geen abdijbier maar eerder een Bokbier. Het heeft een rood/amber kleurtje en het alcoholpercentage is 6,4%. De smaak is redelijk zoet bitter met tonen van karamel en wat geroosterd mout.
2: Super Bock Stout en het bier is een Schwarzbier en geen Stout zoals Guinness, Schwarzbier is een ondergistende zwartkleurige Lager. De kleur is zwart met een rode gloed en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is zeer licht zoet bitter met tonen van geroosterd mout, iets van chocolade en koffie.
3: Super Bock het belangrijkste bier van Unicer en titel van het verhaal en geen Bokbier maar een Lager, de bierstijlen zijn een beetje misleidend bij deze brouwer. Super Bock is het meest verspreide Portugese bier ter wereld, waar Portugees wordt gesproken zoals Angola, Mozambique en Brazilië en waar veel Portugeessprekende wonen zoals Rotterdam en Luxemburg gaat men dit bier vinden. Het bier heeft een helder gouden
kleur met een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is licht bitter met lichte tonen van karamel en het is dorstlessend.
Super Bock Classic is eigenlijk de originele Super Bock die voor het eerst werd gebrouwen in 1927, heb het nog gedronken in 2002 voor ze dat ze aan het bier gingen sleutelen. Toendertijd was het alcoholpercentage 5,8% en de smaak voller, het aanpassen van het bier was als reden om toegankelijker te zijn en meer te verkopen. In 2012 kwam het terug op de markt als Classic. Het bier is een Strong Pale Lager omdat het alcoholpercentage boven de 5,6% is en kunnen de 14% halen en zijn over het algemeen belachelijk zoet. De smaak is zoet bitter maar niet té en het heeft tonen van karamel ietsjes, maar het bier is voller van smaak dan het huidige origineel.
Dit was Portugal en de volgende uitwedstrijd is in Slowakije, volgt nog
de link, Facebookpagina en een filmpje.
https://www.superbockgroup.com/home/
https://www.facebook.com/superbockworld/?brand_redir=45312409115

    Reacties

    Populaire posts