Bier+Randzaken Maart (3): Fyne Vital Spark - Schotland

Fyne
Vital Spark

Brex-beer-it thema deel 5 en weer terug in Schotland, dit keer aan de westkust in het Raadsgebied Argyll & Bute. Het gebied is iets groter dan Gelderland en Limburg bij elkaar en heeft niet veel inwoners namelijk maar 87 duizend. Het bestaat uit erg veel schiereilanden en een hoop eilanden.


Met Argylle bedoelen ze het schiereiland ermee en Bute is een klein eiland net onder Argylle, onderstreept op de kaart. De reden dat het gebied zo heet is dat in een ver verleden de hertog van Argylle de baas was over het schiereiland en de eilanden, behalve Bute dit kleine eilandje kregen ze er niet onder. Een ander eiland met 3 duizend inwoners met de naam Islay, is wereldberoemd bij whiskyliefhebbers.


De reputatie is wereldvermaard en deze negen stokers zijn actief op het eiland zijn Ardbeg, Ardnahoe, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin en Laphroaig. Maar bij bierliefhebbers kan er een belletje rinkelen, want een beetje craftbrouwer koopt wel eens een gebruikt vat om een bier er op te laten rijpen.


Voor de rest van Islay komen de toeristen om vogels, herten en otters te spotten. Ander eiland met de naam Jura gaf ze naam aan een geologisch tijdperk tijdens de dinosauriërs. Het is er kaal, onherbergzaam en onvruchtbaar en toch wonen er 200 mensen met 5000 herten, maar laten we de belangrijkste werkgever niet vergeten de beroemde whiskystokerij Jura.


Het schiereiland Kintyre en dat is weer bekend van een wereldberoemd liedje van Paul McCartney “Mull of Kintyre”, waar hij zingt over de pittoreske omgeving waar hij een huis bezit. Kintyre’s grootste stadje Campbeltown was ooit bekend om 30 whiskystokers en nu heeft het er nog drie namelijk Glen Scotia, Glengyle en Springbank.


Ook op het meest zuidwestelijke punt van het schiereiland is County Antrim, Noord-Ierland te zien, van het vorige Brex-beer-it verhaal. Argyll & Bute heeft buiten al die stokerijen ook enkele brouwerijen, een zestal maar ik behandel er twee waar ik ooit een bier heb van mogen proeven.


Brouwerij Islay van het eerder beschreven eiland, komt uit het gehucht Bridgend en bestaat sinds 2004. Een eiland met acht wereldvermaarde whiskystokerijen daar kan toch wel een brouwerij erbij. Hun meest verkochte bier is de Dun Hogs Head Ale van het type Stout. De naam van het bier komt van een landgoed op het eiland Islay. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,4% en de kleur is tegen het zwart aan. De smaak is droog bitter en een ietsje pietsje zurigheid, tonen van geroosterd mout, koffie, chocolade en zure appel. http://www.islayales.co.uk/index.php/ https://www.facebook.com/islayales/ Brouwerij Fyne bestaat sinds 2001 en komt uit het dorp Cairndow, dit plaatsje ligt op het vasteland van Argyll. De brouwerij is vernoemd naar Loch Fyne, een loch is Schots voor meer of inham van een zee in. Ironisch is betekent het woord Fyne in het Schots-Gaelisch “wijn” of “wijnstok”, dus we kunnen spreken van brouwerij Wijn(stok). Het idee achter deze brouwerij is klassieke Britse bierstijlen brouwen op een nieuwerwetse manier, bedoelen ze mee ingrediënten van de Nieuwe Wereld. Vital Spark is een Mild, een niet zo zware maar donker bruine minder gehopt maar zoetere Engelse bierstijl. De kleur is donker bruin en heeft een alcoholpercentage van 4,4%. De smaak is redelijk zoet bitter met tonen van bosbes, karamel en iets van citrus. http://www.fyneales.com/ https://www.facebook.com/FyneAles/


Dit was Argyll & Bute en ergens volgende maand hoppen we terug naar Noord-Ierland, dan is County Armagh aan de beurt en volgt nog een filmpje.   


Reacties

Populaire posts