Bier+Randzaken Maart (1): Kozel 10° Černý - Tsjechië

Kozel 10° Černý
Uit de klauwen ontsnapt van de grootste megomolane brouwerij ter wereld (AB-Inbev), nu in de klauwen van de grootste brouwerij van Japan (Asahi) maar dat is minder erg. Brouwerij Velkopopovický Kozel uit het gelijknamige dorpje 25 kilometer zuidoosten van Praag, bestaat sinds 1874. František Ringhoffer een rijke industrieel met vooruitziende blik, rond die jaren schoten de ondergistende Pilsenerbrouwerijen uit grond want de technologie van die tijd was er rijp voor. Voorheen kon ondergistend bier brouwen als men over grotten kon beschikken of een flink magazijn vol met ijs.
Brouwerij Velkopopovický Kozel was ook de eerste brouwerij in 1965 ter wereld die met een tankwagen werkte, met de truck vol bier naar het café om daar de tanks met bier weer te vullen. Een Fransman die het dorp bezocht rond december 1874, was erg verrast door de enorme gastvrijheid en gaf ze een schilderij cadeau met de bok erop. Sinds 1938 heeft de brouwerij een levende mascotte en hoe kan het ook anders een bok, elke keer krijgen ze de naam Olda.
Ook gebruiken de Tsjechen nog steeds de ballingschaal, dat zijn die getallen met het ° teken. Want Balling is een instrument om de dichtheid van een vloeistof te bepalen bij 17,5ºC. Deze meting is gebaseerd op het vlotterprincipe, waarbij het suikergehalte rechtstreeks in gewichtsprocenten wordt aangegevenen dit is in 1843 bedacht door de Duitser Carl Balling. Ik zal drie bieren behandelen die in Tsjechië bijna elke brouwerij brouwt en de benamingen die ze geven.

1: Kozel Svetly 10° is een ondergistende Pilsener met de bekende heldere gouden kleur, al zal je het woord Pilsener in Tsjechië alleen tegenkomen bij het merk Pilsner Urquell. De naam Pilsener is vastgelegd dat alleen bier uit de stad Plzen (Duitse naam is Pilsen) zo mag heten, en de rest van Tsjechië noemen ze het Svetly wat “licht” betekent. Al deze bieren zijn net zoals het origineel uit Plzen rond 4,4%. De Kozel Svetly is ietsjes lichter met een alcoholpercentage van 4% maar met dezelfde heldere gouden kleur. Licht droogjes bitter van smaak met net zo zeer lichte tonen van citroen.
2: Kozel 11° Svetly Lezak, nou weten wat Svetly betekent, Lezak betekent Lagerbier en deze zijn rond de 4,6% en 4,8%. Hier zijn de Duitse Pilseners van afgeleid en die zijn ook rond de 4,8% en dat zou weleens het flinterdunne verschil tussen een Pilsener en een Lager betekenen. Ook dit bier is uiteraard helder goud van kleur. Deze Kozel heeft een alcoholpercentage van 4,6%. De smaak is droogjes bitter met tonen van moutigheid en ietsjes citroen.

 3: Kozel 10° Cerny is een Dunkel, de donkerbruine ondergistende bierstijl die ontstaan is in München en ook populair in Tsjechië. Dunkel betekent donker en in het Tsjechisch betekent Cerny zwart. Maar met het alcoholpercentage varieert het flink met de Tsjechische Cerny’s, ze kunnen van 3,5% tot 5,5%. De Kozel Cerny is heeft een bescheiden alcoholpercentage van 3,8%, de kleur is helder donker bruin tegen zwart aan. De smaak is meer zoet dan bitter, met tonen van erg veel karamel en een beetje geroosterd mout. Al moet ik zeggen dat het lijkt op een cola die een alcoholvrij moutdrankje probeert na te doen, op een goede en lekkere manier.


Dit was een Tsjechisch biermerk met een bok als mascotte, volgt nog een link, Facebookpagina en een filmpje. http://velkopopovickykozel.com/
Reacties

Populaire posts