Bier+Randzaken Augustus (5): Beck’s - Duitsland

Beck’s


Het meest internationale bier van Duitsland en het is eigendom van AB-Inbev, dus kijken wat ze hier hebben uitgevreten. Maar eerst naar het begin in 1873 te Bremen de havenstad in het noorden van Duitsland. Architect en bouwmeester Lüder Rutenberg, handelaar Franz Gustav Thomas May en meester-brouwer Heinrich Beck sloegen de handen in één. De eerste persoon was een bezige baas, hij ontwierp en bouwde nieuwe buitenwijken in Bremen. Maar in 1853 begaf hij zich in de brouwerij business, deze kocht hij met zijn zus en haar man.

Dit was aanvankelijk brouwerij Rungesche maar doopte deze in 1857 om in brouwerij Sankt Pauli nadat hij de macht greep. In 1864 werd Heinrich Beck aangetrokken en vanaf dan ging de brouwerij groeien, de boel werd gemoderniseerd en wat Bremer concurrenten werden overgenomen. Trouwens Beck emigreerde in 1854 naar de Verenigde Staten om daar te brouwen, in 1864 kwam hij terug naar Bremen. Dan blijft Franz Gustav Thomas May over, de handelaar kocht zich in om in 1875 zich te laten uitkopen. Twee jaar lang heette bedrijf het Kaiserbrauerei Beck & May, daarna werd May vervangen door het Co.


Het woordje Co. staat voor compagnon oftewel zakelijke partner en dit kunnen er meerdere van zijn. Met de bierhandel was in het begin gericht op export, dat was zo belangrijk voor ze dat hun bier niet of nauwelijks te koop was in Duitsland. Beck besloot dat zijn bier in groene flessen werden afgevuld wat niet gebruikelijk was in die tijd, wat ook nog niet gebruikelijk was de bierstijl was Pilsener. In 1876 werd een prijs gewonnen tijdens de Wereldtentoonstelling in het Amerikaanse Philadelphia, wat nog steeds te zien is op het etiket. In 1928 waren ze de eerste met stalen biervaten en dat zorgt ervoor dat bier langer houdbaar werd. De Tweede Wereldoorlog zorgde dat de brouwerij stil werd gelegd want pas in 1948 werd er weer geëxporteerd. Ook werd besloten dat Duitsland in 1949 voor het eerst van Beck’s bier werd voorzien. Beck’s bier groeide gestaag met de jaren tot in 2002 het Belgische Interbrew (het huidige AB-Inbev) de brouwerij kocht.


De 120 landen waar Beck’s te koop is was wel een slordige 1,8 miljard euro waard. Het meest internationale Duitse biermerk is Beck’s dus en nu de beschrijving ervan. Beck’s is een goudkleurige Pilsener met een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is droogjes bitter met wat lichte tonen van citroen.


Dit was wederom een AB-Inbev verhaal in het noorden van Duitsland, ergens volgende maand AB-Inbev in het zuiden van Duitsland. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. https://becks.de/#becks https://www.facebook.com/becks.de


Reacties

Populaire posts