Bier+Randzaken Augustus (3): Sulwath Black Galloway - Schotland

Sulwath
Black Galloway
Brex-beer-it thema deel 22 en we zijn weer terug in Schotland, in het raadsgebied Dumfries and Galloway. Gelegen in het zuidwesten is dit gebied ongeveer even groot als de provincies Noord-Brabant en Utrecht bij elkaar, het heeft ongeveer 149 duizend inwoners.


Van de ruwe kust naar het groene binnenland met bossen en heuvels, als je geluk hebt kom je de nodige dieren tegen zoals arenden, edelherten en eekhoorns. Het gebied is geschikt naar het schijnt om spectaculair te mountainbiken. De voorloper van de huidige fiets, is een Schotse uitvinding in 1839 door Kirkpatrick Macmillan uitgevonden in dit gebied.
Zoals jullie zien zijn er nadien de nodige aanpassingen en verbeteringen gedaan. Voor wie dat mountainbiken te snel gaat kan men er wandelen door dit prachtige gebied en de The Southern Upland Way loopt door dit gebied. De route of wandelpad begint bij Portpatrick en loopt helemaal naar Cockburnspath in het oosten, zie de kaart. De tocht is 340 kilometer lang en is best heuvelachtig.


Dan hebben we nog de wandelroute Mull of Galloway Trail die bijna 60 kilometer lang is, deze loopt van Stranraer naar Sandhead Both naar het zuidelijkste punt van Schotland. De wandeltocht gaat door bossen en velden, maar het langste stuk langs de kust is het spectaculairst. Je kan ook vanaf Stranraer naar het noorden wandelen naar Glenapp, dat ligt wel in het raadsgebied South Ayrshire maar net zo prachtig om daarheen lopen.Dorst gekregen en daarvoor is lokaal bier het leukst om te drinken, de brouwerijen zijn in Dumfries and Galloway op één hand te tellen. Ik ga er één brouwerij toelichten en daarvoor moeten we naar het stadje Castle Douglas (4174 inw.), dat ligt zuid-centraal in het raadsgebied. Het plaatsje is vernoemd naar het kasteel van de clan Douglas, het heet Threave en is te bezoeken.


Het kleine stadje is vaak het startpunt om dingen te zien in het gebied, ook valt op dat er meer dan 50 zaken te vinden zijn om er te eten. Sinds 1996 is er brouwerij Sulwath te vinden en is vernoemd naar de oude naam van Solway Firth een zeearm waar Dumfries and Galloway aan grenst. Deze familiebrouwerij is trots op de zeearm en gebruikt referenties er naar in hun biernamen. Trouwens de eerste brouwerij was in een boerderij in Southerness aan de kust, wegens uitbreiding zijn ze verhuisd naar de huidige locatie.


Sulwath Black Galloway heb ik ooit eens lang geleden gedronken. Het is een Porter en het is vernoemd naar een lokaal rundveeras die het goed is aangepast in dit heuvelachtige landschap. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,4% en de kleur is donker bruin. De smaak is licht droog bitter met een heel klein zuurtje, tonen van geroosterd mout, drop en koffie.


De volgende bieren heb ik niet op maar vertel kort wat voor soort is en waar de naam op slaat, het heeft allemaal met Dumfries and Galloway.
Criffel is een Extra Special Bitter (4,6%), het bier is vernoemd naar een karakteristieke heuvel van 570 meter hoog.
Knockendoch ook een Extra Special Bitter (5%), het bier is ook vernoemd naar een heuvel van 457,2 meter hoog.
Solway Mist is een Wheat Ale (5,5%), het bier is vernoemd naar de dikke mist die soms over zeearm hangt.
The Grace een Golden Ale (4,3%), het bier is vernoemd naar de grootste dichter die Schotland voortbracht. Robert Burns is zijn naam en had zijn hart verpacht aan deze streek.
Galloway Gold is een Lager (5%) en het bier is een ode aan de Tsjechische Pilsener.


Dit was Dumfries and Galloway en het volgende Brex-beer-it thema verhaal is in het raadsgebied Dundee ergens volgende maand. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. www.sulwathbrewers.co.uk/ https://www.facebook.com/sulwath/Reacties

Populaire posts