Bier+Randzaken Augustus (1): BRÚ Red Ale - Ierland

BRÚ Red Ale


Laat ik eens een county uit de Republiek Ierland behandelen net zoals ik doe met de Brex-beer-it verhalen. Die gaan op alfabetische volgorde en hier geef ik mezelf de vrijheid om er één uit te kiezen. County Meath en hier zijn twee brouwerijen te vinden maar die komen verderop in het verhaal, nu wat feitjes en weetjes.


County Meath is ongeveer net zo groot als de provincie Groningen en er wonen ongeveer 194 duizend inwoners. Het gebied is landelijk maar in het zuiden grenst het aan Dublin waar forensen daar de grens overgaan om in Meath te wonen, zodoende groeit de bevolking. Historisch gezien is hier ook het één en ander gebeurd en dat is te bezoeken, laat ik er drie behandelen.Tara is een plek waar mythes zijn ontstaan, het is gebruikt voor ceremoniële doeleinden met het kronen van de Árd Rí na hÉireann dit is Iers voor de hoge koning van Ierland. Dus het mythische volk Tuatha Dé Danann die bedreven waren in magie leefden en kroonden hun koningen hier. De Kelten die niet mythisch zijn kroonden hun hoge koningen, deze functie was voornamelijk symbolisch, ceremonieel en spiritueel. Heel soms was er eentje die wat te zeggen had. Tara was de hoofdstad van de Ieren totdat Dublin die rol overnam. Tara blijft een belangrijke plaats innemen in het Ierse bewustzijn, al is wel min of meer verdwenen.


Brú na Bóinne staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en hier wonen al mensen sinds 6000 jaar geleden, maar de eerste bouwsels dateren van 5000 jaar geleden. Dus nog voordat de Egyptenaren hun piramides begonnen te bouwen. De locatie heeft 40 ganggraven en dit is een soort hunebed met een lange gang die leidt naar een grafkamer of meerdere grafkamers, het geheel is afgedekt door een grafheuvel. In veel gevallen is de gang zo gebouwd dat op een bepaalde dag de zon naar binnen schijnt, bijvoorbeeld bij zonsopkomst tijdens de winterzonnewende of zonsondergang tijdens de equinox. De equinox is een tijdstip in het jaar waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. De ganggraf van Newgrange is de belangrijkste en hier valt de lichtstraal de tombe binnen in de vijf dagen rond de midwinternacht op 21 december.Vlakbij de rivier Boyne zijn die locaties hierboven te vinden en ook de plek van de Slag aan de Boyne werd gevochten in 1690. In het plaatsje Oldbridge iets ten westen van de stad Drogheda kan men vanuit het bezoekerscentrum over het slagveld wandelen en dingen gerelateerd met de veldslag te zien. Hier stonden de legers van Willem III van Oranje die net koning was geworden van Engeland en Schotland, tegenover zijn afgezette schoonvader en oom koning James II. James II probeerden zijn troon te heroveren maar dat plan ging na de nederlaag niet meer op.Dorst gekregen van het bezoeken hiervan kan men terecht in de pub voor een Guinness, of zoek verder naar de twee lokale brouwerijen.Brouwerij Boyne (2015) is te vinden in het gezellige historische stadje Drogheda en het stadje is verdeeld over County Louth en County Meath. De brouwerij ligt in gedeelte dat in Meath ligt en is veruit het kleinste gedeelte en het minst interessants op het bier gedeelte na. Van 1825 tot 1960 had Drogheda een grote brouwerij Cairnes totdat Guinness het overnam en sloot. Ze willen proberen de stad weer een lokaal bier terug te geven om trots op te zijn. Boyne Amber Ale is een Irish Red met een licht troebel amber kleurtje en het alcoholpercentage is 4,8%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en wat fruitigheid.
http://boynebrewhouse.ie/
https://www.facebook.com/Boynebrewhouse

                                                         

Brouwerij BRÚ (2013) komt uit kleine stadje Trim en ook stroomt de rivier Boyne hierlangs. Hier staat ook het grootste Normandische kasteel van Ierland en de film Braveheart met Mel Gibson zijn er scènes gedraaid. Ooit was het de hoofdstad van Meath maar het naburige en grotere Navan dat floreerden met zijn zink- en loodmijnen, Europa’s grootste. De Ierse taal wordt vlakbij gesproken in de dorpjes Baile Ghib and Ráth Cairn en zie de kaart waar het in Ierland gesproken wordt. Deze Keltische taal is erg lastig om te spreken en zelfs spreekt maar 2% van de ongeveer 4,7 miljoen Ieren deze taal vloeiend.Brouwerij BRÚ gebruikt een Ierse naam en dat betekent “paleis” en voor zijn biernamen ook, ziet er kunstig uit maar vertaald klinkt het simpel. Wat voorbeelden van namen en vertaling: Dubh (zwart), Rí (koning), Bán (wit), Mór (groot) en Rua (rood). De BRÚ Rua is een Irish Red Ale één van de twee bierstijlen die in Ierlands is ontstaan, die ander is Stout. Helder amber van kleur met een alcoholpercentage van 4,2%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en een beetje aardbei. https://www.brubrewery.ie/ https://www.facebook.com/BruBreweryMeath/


Brouwerij BRÚ gebruikt een Ierse naam en dat betekent “paleis” en voor zijn biernamen ook, ziet er kunstig uit maar vertaald klinkt het simpel. Wat voorbeelden van namen en vertaling: Dubh (zwart), Rí (koning), Bán (wit), Mór (groot) en Rua (rood). De BRÚ Rua is een Irish Red Ale één van de twee bierstijlen die in Ierlands is ontstaan, die ander is Stout. Helder amber van kleur met een alcoholpercentage van 4,2%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en een beetje aardbei. https://www.brubrewery.ie/ https://www.facebook.com/BruBreweryMeath/
Dit was County Meath en denk dat ik ook hier een jaarlijks terugkerend thema van maak, een Ierse county. Volgt nog een filmpje.


Reacties

Populaire posts