Bier+Randzaken December (1): Klein Duimpje Blauwe Tram - Nederland

Klein Duimpje 
Blauwe Tram

Laten we eens een brouwerij doen waar ik een zwak voor heb en het is te bezoeken in hart van de Bollenstreek, aan de rand van Hillegom en in de lente bloeien er de bollenvelden. De brouwerij begon in 1997 van eerst een huisbrouwer, dan een huurbrouwer en vervolgens eigen brouwerij. In 1997 waren er nog niet veel kleine brouwerijen en Heineken domineert de regio.


Zo komen we bij de naam Klein Duimpje van de brouwerij, tegen de grote groene reus. Zo’n beetje elke bierstijl en variaties daarop hebben ze gebrouwen, dus er is altijd keus. Vind je iets niet zo lekker dan is er altijd wat anders wat misschien wel mag smaken. Ik heb mijn persoonlijke top 12 al had ik er nog wel 12 bij kunnen doen, misschien iets voor later.


Blauwe Tram is de Tripel en ter ere van de tram die van Haarlem naar Leiden en terug door de Bollenstreek denderde. De kleur is licht troebel oranje en het alcoholpercentage is 8%. De smaak is zoet bitter met tonen van sinaasappel, koriander en iets van banaan.Hillegomse Hangkous is een Scotch Ale en is vernoemd naar de bijnaam voor een Hillegommer. Trouwens een blaaskapel en een gemeenteprijs heeft ook die naam. Het bier heeft een roodbruine kleur en het alcoholpercentage is 8,5%. Meer zoet dan bitter van smaak, met tonen van karamel, wat geroosterd mout en iets van anijs.Zevenmijlslaarzen en deze had het figuur Klein Duimpje aan om flinke stappen mee te zetten. Het bier is een India Pale Ale op Belgische wijze, dus minder bitter van smaak. Het heeft een  alcoholpercentage van 7,5% en de kleur is troebel geel/oranje. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, sinaasappel en kruiden.Bollenstreek Ale is een stevige Belgisch Blond die naar een IPA neigt en om marketing redenen is ontwikkeld op een genetisch gemanipuleerd Bollenveld. Maar in ieder geval het heeft een troebel amber kleurtje met een alcoholpercentage van 7%. De smaak is bitter zoet met tonen van sinaasappel, citroen, abrikoos en wat karamel.Kerstbier als je bijna alles brouwt dan kan er een winterbier niet ontbreken, aangezien het geen bierstijl is kan het van alles zijn. In dit geval kan het scharen in de categorie Belgian Strong Ale en dan met de nodige winterse kruiden. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8,5% en de kleur is donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, kaneel, kardemom, witte peper en gedroogd fruit.Smoked Porter is geïnspireerd door de Engelse bierstijl Porter met een Baltische Porter alcoholpercentage en als bonus wat Bambergs rookmout aan toegevoegd. Rookmout ook rauchmalz genoemd want het mout wordt boven een open vuur gerookt en zodoende krijgt men de typische rooksmaak. Het bier heeft een bijna zwarte kleur en het alcoholpercentage is 7,5%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van chocolade, karamel, wat fruit en een toefje rokerigheid.Coffee Porter en laten we er nog maar een Porter tegenaan gooien en dit keer een ondergistende Baltic Porter. Ook had dit bier in het verleden een wat langere naam, namelijk Xtreme Baltic Coffee Choco Mocca Porter en dan heb je gelijk een idee wat de smaak is. Het alcoholpercentage is 9% en de kleur is bijna zwart. De smaak is bitterzoet met een licht zuurtje, tonen van chocolade, koffie, geroosterd mout en iets van drop.Gagel Tripel en dat kruid zit in dit bier en het gagel smaakt bitter en wrang. Dit kruid zit ook in gruit en deden voordat men hop gebruikte in bier, maar tegenwoordig zie je en drinkt men het vaker. Dit troebel oranjekleurig bier heeft een alcoholpercentage van 8,5%. De smaak is mild zoet bitter met tonen citrus en gember.
Als Je Van Kersenhout en de naam zegt het al er is kersenhout gebruikt om kersensmaak te verkrijgen, een Hillegomse variant op de Vlaamse zure bieren. De kleur is helder goud en het alcoholpercentage is 6%. De smaak is licht zoet bitter met een verfijnd wrang zuurtje en er zijn tonen van kersen uiteraard.Diablo Fuego betekent “duivel brand” en is een bier waar chipotle en habanero pepers aan zijn toegevoegd. Af en toe zijn er brouwers die een rode peper-bier brouwen en de meeste kan je mij voorbij laten gaan maar dit is de uitzondering. Met dit soort bieren werkt het zo, men neemt een slok en na enkele seconden start de brand en snakt men naar verkoeling. Deze  bijna zwartkleurige bier met een alcoholpercentage van 9,5% gaat nog wel. De smaak is in eerste instantie droog bitter met een zoetje en dan slaan de pepers toe, ook zijn er tonen van chocolade en geroosterd mout maar dan zijn daar ook de pepers.


 

Vanilla Maple Madness is een Russian Imperial Stout en deze pikzwarte bieren hebben een hoog alcoholpercentage, deze is 11%. Om dit meer smaak mee te geven is dat er vanille, kaneel en esdoornsiroop (maple syrup). Esdoornsiroop wordt veel gebruikt door Noord-Amerikaanse brouwers en hier zie je het niet veel. De smaak is droog bitter met verfijnde tonen van vanille, kaneel en de siroop geeft wat verzachtende zoetheid.Once You Go Black is een Milk Stout, in tegenstelling tot gewone Stout bieren zijn deze zoet en niet zo droog als de gewone. Dit komt door dat er lactose en heel vaak worden de suikers uit de lactose niet omgezet in alcohol door de gist, het bier wordt er wel zoet van. In dit bier van Klein Duimpje gaan er ook nog bramen bij. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is zwart. De smaak is zoet bitter met tonen van melkchocolade, geroosterd mout en subtiel wat bramen.


Dit waren 12 persoonlijke toppers uit Hillegom, maar het kan zijn dat sommige uit de roulatie worden gehaald dan zijn die bieren een ode. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.


Reacties

Populaire posts