Bier+Randzaken December (2): Delirium Tremens - België

Delirium Tremens


Na al die jaren van bierproeven en erover schrijven ga ik het hebben over de witte fles en de roze olifanten, ook komt de Franse valbijl en een kerstvrouw erbij. Maar eerst wat geschiedenis en het naar het schijnt wordt er al op deze plek gebrouwen sinds 1654. De brouwerij is te vinden ten zuiden van Gent in het Oost-Vlaamse Melle in de wijk Appelhoek. In 1902 kwam Leon Huyghe naar Melle om te werken bij de brouwerij, om het vervolgens in 1906 de brouwerij over te nemen. De brouwerij noemde hij Den Appel en ook was er een mouterij maar deze werd afgestoten in 1913, vervolgens werd de 1ste Wereldoorlog overleefd. In 1936 werd een nieuw complex gebouwd op de aloude locatie en in 1938 ging het brouwerij Huyghe heten.


Na de 2de Wereldoorlog ging men over op ondergistende Pilsbieren en dat ging goed tot de jaren 70. In de jaren 80 ging de focus meer op bovengistende bieren liggen en met als hoogtepunt in 1988 met de geboorte van Delirium Tremens. Eigenlijk bedoeld voor de Italiaanse markt is Delirium Tremens het belangrijkste product van de brouwerij geworden in al die jaren. De uitstraling door de matgespoten witgrijze fles met de roze olifanten en uitgekiende marketing hebben er veel aan meegewerkt. De naam van het bier is de staat van een ontwenningsverschijnsel bij alcoholverslaving en soms andere substanties. Een van de symptomen die kan ontstaan zijn sterke visuele hallucinaties of illusies, dit zijn vaak beestjes en in dit geval “roze olifantje”. Wie er veel van deze bieren op heb kan in zo’n staat terechtkomen, nu volgen de 6 delier bieren.


Delirium Tremens dus het vlaggenschip van de brouwerij en in onder ander zijn er in Brussel en Amsterdam speciaalbiercafés die de naam en het uiterlijk dragen van het bier. Hier kan men van tap rustig genieten van dit heldere goudkleurig bier met een alcoholpercentage van 8,5%, of van de honderden andere bieren die ze schenken. De smaak is fruitig zoet bitter met op de achtergrond heel subtiel de alcohol. Het heeft tonen van sinaasappel, citrusvruchten, banaan en koriander.Delirium Nocturnum het donkere broertje en nocturnum betekent “nachtelijk” en vaak met succesvolle Belgische bieren komt er vaak een donker bier bij. Het alcoholpercentage is hetzelfde maar de kleur is helder donkerbruin met een rode gloed. De smaak is zoet bitter en nog subtieler de alcohol op de achtergrond. Het heeft tonen van chocolade, rood fruit en geroosterd mout.Delirium Noël of je komt de speciaal voor de winter gebrouwen bier ook tegen als Delirium Christmas. De roze olifant heeft hier een kerstmuts op en met het jaar is hij bezig met een winters of kerst tafereel. Er zijn etiketten verschenen dat de olifant aan het schaatsen, sleeën of skieën is en ook de kerst slee met zijn collega’s voortrekt. Het bier heeft een alcoholpercentage van 10% en de kleur is helder donker amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, donker fruit, gedroogd fruit en speculaas-kruiden.Delirium Red is ontstaan zo’n 10 jaar geleden ontstaan toen rage van bier met fruitsap toesloeg, veel Belgische brouwerijen kwamen met een fruitbier-versie van hun belangrijkste merk. Aangezien dat het alcoholpercentage flink daalt met het toevoegen van sap, heeft Delirium hier niet zo last van aangezien het merk zowiezo hogere alcoholpercentages heeft. In dit geval is het alcoholpercentage 8% en de kleur is helder donkerrood. De smaak is zeer zoet met een subtiel zuurtje en het heeft tonen van zoete kersen- en frambozensap.Delirium Argentum is Latijns voor zilver en welk jubileumjaar staat daarvoor, juist het 25 jarige jubileum. In 2014 kwam het bier uit maar is in het portfolio gebleven en ligt in de lijn van de rage van toen, een lager alcoholpercentage variant van je bekendste merk. Alhoewel nog aan de stevige kant met 7% en de kleur is helder amber. De smaak is meer bitter dan zoet in tegenstelling van zijn broertjes. Het heeft tonen van citrus, karamel en kruiden, het is een Delirium die het dichts bij een IPA komt.Delirium Deliria is het zusje en wordt gebrouwen voor Internationale Vrouwendag (8 maart elk jaar). Maar bier speciaal voor vrouwen hoeft van mij niet zo, want het wordt nog steeds gezien dat het apart is dat vrouwen (speciaal)bier drinken en zodanig behandeld. Ik denk dat vrouwen er net zo over denken maar desalniettemin heeft het bier een alcoholpercentage van 8,5% en de kleur is helder goud. De smaak is droog bitter met wat frisse zurigheid, tonen van citrus, witte druif, appel en kruiden.


Dan nog twee Huyghe bieren in de witte fles en bovendien samen met de Delirium bieren vallen ze in de categorie Belgian Strong Ale.


La Mère Noël het tweede kerstbier en de het is Frans voor de Kerstvrouw of Ms. Santa Claus, dit weer het andere uiterste in het gebruik van een vrouw met een sexy outfit. Het is wel de brouwerij die ooit een bier had met een etiket waar men de lingerie kon wegkrabben, het heette Rubbel Sexy Lager. Alles wordt uit de kast gehaald om iets te kunnen verkopen. Maar het bier heeft een alcoholpercentage van 8,4% en de kleur is helder goud. De smaak is zeer zoet met wat bitter met wat alcohol op de achtergrond. Heeft tonen van zoete fruit, kruiden en zwarte peper.La Guillotine is de nummer 2 van de brouwerij en werd voor het eerst gebrouwen in 1989 als een eenmalig brouwsel ter ere van de 200ste herdenking van de Franse revolutie. Beetje morbide de guillotine op het etiket maar is wel het symbool om wat gelijkheid, vrijheid en broederschap te krijgen. Al lukt het tegenwoordig ook niet erg goed. Als men er genoeg van op heb kan men wakker worden met een gevoel dat je gevloerd bent door een valbijl. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8,5% en de kleur is goud/oranje De smaak is zeer zoet met een wat bitterheid, makkelijk doch verraderlijk makkelijk drinkbaar. Het heeft tonen van sinaasappel, perzik, koriander en kruidnagel.


Dit waren ze dan de bieren uit een witte fles en volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.
https://www.delirium.be/nl/world-of-delirium https://www.facebook.com/Deliriumbrewery


Reacties

Populaire posts