Bier+Randzaken (extra verhaal) = Dos Mares IPA - Spanje

 

Dos Mares IPA


Wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Gibraltar voor het echie. Maar Gibraltar heeft nog niets interessants dan maar iets wat in de buurt ligt. Dat is dus Spanje die sinds 1704 die het strategisch gelegen Brits overzees territorium terug wil. Om precies te zijn ga ik nu de hele Andalusische provincie Cádiz behandelen, meeste brouwerijen hebben nogal summiere informatie maar dat mag de pret niet drukken.


Spanje is verdeeld in regio's en Andalusië is er één van en de meeste regio's zijn nog eens verdeeld in provincies. Andalusië heeft er acht van die provincies en die zijn weer onderverdeeld in comarca's. De provincie heeft er vijf en een comarca is zoiets als een onder-provincie, de comarca staat boven een gemeente. De comarca's heten als volgt Bahía de Cádiz, Bajo Guadalquivir ook genoemd Costa Noroeste, Campo de Gibraltar, La Janda, Campiña de Jerez ook genoemd Marco de Jerez en Sierra de Cádiz. Niet allemaal hebben brouwerijen maar jullie komen er gauw genoeg achter welke wel. Wel werk ik richting naar Gibraltar toe en aangezien ze in Spanje aardige India Pale Ale's brouwen komen die voor of als niet anders kan iets anders.Comarca Campiña de Jerez ligt in het noorden van de provincie Cádiz en loopt met een bocht naar het zuidoosten. De comarca telt drie brouwerijen die allemaal in Jerez De La Frontera (212 duizend inw.) te vinden zijn. De grootste stad van de provincie Cádiz is bekend om flamenco, paardenfokkerijen, motorraces en sherry. 


Brouwerij Xela (2015) is opgericht door het stel Miguel Moncayo en Ana Isabel Triano die door werkloosheid een brouwerij begonnen en na het gebruikelijk beginners gepruts is het goed gekomen. Ze brouwen volgens mij tot nu maar één bier en het is een Golden Ale, simpelweg Xela genoemd maar met een diepere betekenis. In sommige delen van Latijns-Amerika bedoelen ze met "chela" bier en we vervangen de "C" met een "X" van Xeres de oude naam van Jerez waar ook de naam sherry vandaan komt. Nog iets "chel" betekent blauw in de oude Mayataal en toen de Europanen naar Mexico kwamen zaten er blonde mannen met blauwe ogen tussen en die werden "chel" genoemd, dus zo komen we bij "chela" en bier plus het gebruik van de kleur blauw op het etiket. Xela heeft een alcoholpercentage van 4,6%, helder goudkleurig en de smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en appels. Facebookpagina naar brouwerij Xela Brouwerij Destraperlo (2016) betekent zoiets als "leef door te doen wat je leuk vind en nieuwe dingen proberen, tevens begrijpen wat je klanten willen". De ezel die gebruiken als logo heeft te maken met dat de ezel nogal eigenwijs is, dus hun bieren zijn nogal eigenwijs of in ieder geval ze proberen het. Vijf vrienden zijn het avontuur begonnen om de Andalusiërs van creatief gebrouwen bieren te laten genieten. Destraperlo IPA is de eerste India Pale Ale en deze heeft een alcoholpercentage van 5,5% en troebel oranje kleurig. De smaak is droog bitter met tonen van citrus, karamel, beetje hars en den. Link naar brouwerij DestraperloBrouwerij La Jerezana (2017) betekent zoiets "uit Jerez" en er staat een bailaora oftewel flamencodanseres op het kartonnenhoudertjes die om de flessenhals hangt. De brouwerij is niet al te groot maar ze willen toch elf biersoorten brouwen met een kleine ketel, dus de biersoorten komen gelimiteerd uit. Sticker om de dop heen en met dat houdertje eromheen wat het iets van klasse geeft. De biernamen heeft te maken met de flamenco en ondanks de naam van het bier dat ik ga behandelen ook. La Jerezana Tango en dat laatste heeft niets te maken met de Argentijnse dans, hier gaat het over een flamencoritme. De tweede India Pale Ale met een alcoholpercentage van 7,8 met een licht troebel oranje kleur. De smaak is droog bitter met tonen van citrus, passievrucht, bessen en karamel. Link naar brouwerij La JerezanaComarca Bahía de Cádiz ligt aan de westkust en wie een beetje Spaans kent zal er achter komen dat de zee aldaar de Golf van Cádiz heet. De belangrijkste stad is de havenstad Cadíz (11 duizend inw.) dat op een smalle landtong ligt en al eeuwen een belangrijke havenstad waar het nodige wordt in- en uitgevoerd, marinebasis, vissershaven en men kan de veerboot nemen naar de Canarische Eilanden. Er zijn brouwerijen in Cadíz, in de 2de havenstad El Puerto de Santa María en de 3de havenstad Puerto Real.


Brouwerij Maier (2013) is de eerste brouwerij van Cadíz en hebben de naam van een oude brouwerij die ooit aanwezig was in de havenstad. Een zekere Karl Maier afkomstig uit Beieren kwam in 1967 naar deze stad om een brouwerij te beginnen dat in 1989 sloot na fusies. De naam van de brouwerij leefde nog in de stad en dan heb je geen dan goed bier brouwen, Amerikaans geïnspireerd. Maier Pale Ale is een American Pale Ale met een alcoholpercentage van 4,5% en een troebel oranje kleur. De smaak is mild droog bitter met tonen van sinaasappel, grapefruit en karamel. Link naar brouwerij MeierBrouwerij La Piñonera (2014) uit Puerto Real (41 duizend inw.) de havenstad aan de overkant van Cadíz wat ooit bekend stond om zijn scheepsbouw en wat achteruit is gegaan, nu bouwen ze vliegtuigen voor Airbus daar. De brouwerij is ook opgericht uit noodzaak door werkloosheid dat Spanje teisterde en na bestuderen van bierbrouwboeken werd het serieus. Het stel Patricia Aparicio en Israel Pérez heeft de brouwerij vernoemd naar het dennenwoud net buiten de stad. La Piñonera Red Saison IPA is een mix van twee bierstijlen, namelijk de aardse Saision en de hoppige India Pale Ale, het alcoholpercentage is 6% en de kleur is troebel amberrood. De smaak is droog bitter met tonen van citrus, wat sinaasappelschil en gember. Link naar brouwerij La PiñoneraBrouwerij Fábrica Cerveza Volaera (2014) uit El Puerto de Santa María (88 duizend inw.) en deze stad ligt ook aan de overkant van Cadíz maar meer noordelijker. Deze stad is doordrenkt van geschiedenis, musea en monumenten en het was hier dat Columbus vertrok naar India om onbewust op de Nieuwe Wereld te stuiten. Toen automobielonderdelenfabriek Delphi te Puerto Real de deuren sloot in 2007 besloten drie ontslagen medewerkers een brouwerij te beginnen wat zeven jaar later lukte. De naam betekent Bierfabriek Papierenmolen en dat laatste stond op het oude etiket. Volaera Negra IPA is een Black India Pale Ale, de pikzwarte familielid van de India Pale Ale en het alcoholpercentage is 6,5%. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, citrus, koffie, chocolade en hars. Brouwerij Fábrica Cerveza Volaera Comarca La Janda heeft twee brouwerijen waarvan één in de badplaats Conil de la Frontera en Vejer de la Frontera. Het is er nogal landelijk maar er zijn wat badplaatsen aanwezig en in dat laatste plaatsje doen ze ook aan stierenrennen waar men fijn aan de hoorns kan worden geregen.


Brouwerij Esparte (2014) uit de badplaats Conil de la Frontera (22 duizend inw.) en wat daar opvalt is dat alle huizen wit zijn, dus met veel zonneschijn een zonnebril op. Hier gaan veel Spanjaarden op vakantie waar ook af en toe wat Duits kan worden gehoord in de vakantiemaanden. De brouwerij is tevens ook een speciaalbier café opgestart door twee vrienden die ook verstand hebben van thee maken, De brouwerij is vernoemd naar de orka maar Esparte is een oud verbasterd Arabisch woord dat in de provincie Cadíz wordt gebruikt. Esparte Indian Pale Ale heeft een schrijffout denk ik maar het alcoholpercentage is 6,9% en de kleur is helder amberrood. De smaak is behoorlijk droog bitter met tonen van wrange citrusvruchten, karamel en wat kruiden. Link naar brouwerij EsparteBrouwerij Besaro (2015) uit Vejer de la Frontera (12 duizend inw.) en dit plaatsje ligt op een heuvel langs de rivier Barbate. De Moorse architectuur is goed bewaard gebleven en behalve stierenrennen fokken ze die stieren in de nabije omgeving. De brouwerijnaam is de oude naam van het plaatsje Vejer en is zelfs van voor de Romeinse tijd, uiteindelijk betekent het "versterkte stad". De ingrediënten die zijn biologisch en doet het best aardig in de regio. Besaro Pale Ale is wat de naam het al aangeeft en heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is troebel goudgeel. De smaak is licht droog bitter met tonen van citrus. Link naar brouwerij BesaroComarca Campo de Gibraltar betekent "Platteland van Gibraltar" en dus het Spaanse gedeelte dat vele malen groter is dan die rots met apen erop die bij de Britten horen. De plaatsen die er liggen zijn gesticht door oorspronkelijke Gibraltarezen die na de Engelse verovering met hulp van Nederland hierheen zijn verhuisd. Deze comarca heeft twee brouwerijen waarvan één in Los Barrios en de ander in Algeciras. Trouwens bij het stadje La Línea de la Concepción kan men de grens oversteken naar Gibralter.


Brouwerij Kettal (2010) uit Los Barrios (23 duizend inw.) en dit is zo'n stadje die door de vluchtelingen uit Gibralter na 1704 is gesticht. Ooit een boerendorp en vissersplaats is nu behoorlijk geïndustrialiseerd. Het vormt een aangesloten geheel met al de Spaanse plaatsen aan de Baai van Gibralter en voor de duidelijk het is geen vakantiegebied. Van brouwerij Kettal is met wat moeite iets te vinden op internet want geen site en Facebookpagina maar het is gelukt. Opgericht door een Engelsman en Spaanse partner met een Ierse vader die een brouwcafé zijn begonnen wat rond 2010 in deze regionen niet vanzelf sprekend was. Kettal El Almiar en dat laatste gedeelte betekent "naar de hooiberg". Het is een India Pale Ale met een heldere amber kleurtje. De smaak is licht droog bitter met tonen van citrus, karamel en wat gebrande suiker.Brouwerij Dos Mares (2016) uit Algeciras (121 duizend inw.) de grootste haven van Spanje met jaarlijkse goederenoverslag van zo'n 91 miljoen ton gemiddeld, dankzij de ligging aan het begin van de Middellandse Zee en Noord-Afrika. Ondanks dat de binnenstad zijn charme heeft komen toeristen hier alleen voor de veerboten naar Ceuta en Tanger, de eerste is een Spaanse enclave en de ander een belangrijke Marokkaanse stad. Algericas was voor eeuwen een belangrijke havenstad totdat Gibraltar het overnam, maar na 1704 werd Algericas wederom belangrijk. De brouwerijnaam betekent "twee zeeën" en daar bedoelen ze de Middellandse Zee en vermoedelijk de Atlantische Oceaan mee. Net als met de meeste brouwerijen in dit verhaal is er na jaren van oefenen en experimenteren werd de stap naar professionaliteit gezet. Ook dat de comarca Campo de Gibraltar nog wel wat speciaalbier kan gebruiken in vergelijking met al die brouwerijen in het westen van de provincie Cadíz. Dos Mares IPA is de laatste India Pale Ale van het verhaal wat uiteindelijk een lang extra verhaal is geworden. Het bier heeft een troebel amber kleurtje met een alcoholpercentage van 6,2%. De smaak is droog bitter met tonen van mandenrijn, grapefruit, mango. perzik, karamel en den. Link naar brouwerij Dos Mares


Bij gebrek aan bier uit Gibraltar hebben jullie de hele provincie Cadíz voorgeschoteld gekregen, genoeg bier info voor een vakantie richting de Costa de la Luz. Volgen er nog twee filmpjes, eentje over de provincie Cadíz en de ander over Girbraltar.

                    
Reacties

Populaire posts