Bier+Randzaken (extra verhaal) = Nikšićko Pivo - Montenegro

 Nikšićko Pivo


Wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Montenegro voor het echie. Nou moeten we niet te vaak tegen ze spelen want dit landje met ongeveer 609 duizend inwoners en is drie keer kleiner dan Nederland, ze hebben maar negen brouwerijen. Acht van die brouwerijen zijn van na 1996 en er was een kleine boom in 2021 met komst van vier brouwerijen. In dit verhaal ga ik het hebben over brouwerij Trebjesa en die bestaat sinds 1896.


Die brouwerij is te vinden in de stad Nikšić met ongeveer 59 duizend inwoners de tweede stad van Montenegro na hoofdstad Podgorica. Ondanks dat de stad 2000 jaar meegaat en lange tijd van Ottomaanse overheersing dateert het voornamelijk van rond 1883 is er niet veel te beleven voor de toerist. Dan nog maar te zwijgen van die communistische woonblokken uit de tijd van Joegoslavië wat een troosteloze aanblik geeft. In ieder geval wie hier doorheen prikt zal misschien iets moois zien en het is sowieso van het ongebaande pad. Het is een industriestad met zoals een bauxietmijn, staalfabriek en uiteraard Montenegrijns oudste brouwerij. 


Brouwerij Trebjesa heeft zijn naam te danken aan een heuvel met dezelfde naam van 752 meter hoog waar de stad Nikšić aan de voet ligt. Maar bij de oprichting gebruikte ze een andere naam namelijk de oude naam van Nikšić en dat was Onogošt. Toen de brouwerij werd overgenomen in 1908 besloten de inversteerders dat er een nieuw gebouw moest komen en toen ging het geheel Trebjesa heten. In 1911 rolde het eerste bier uit de brouwerij en niet veel later tijdens de Eerste Wereldoorlog deels platgebrand door Oostenrijk-Hongaarse troepen en de rest werd een gevangenis. Na die oorlog duurde het best lang voordat alles weer was hersteld want de productie startte pas in 1931. Toen sloeg de Tweede Wereldoorlog toe en was daar weer enige vernieling maar na die oorlogsjaren werd er volgens communistisch gebruik de boel genationaliseerd. De brouwerij werd flink gerenoveerd en uitgebreid, dat duurde van 1946 tot 1956. 


Brouwerij Trebjesa werd één van de grootste van Joegoslavië maar toen stortte dat in land in de jaren 90 in en scheidde Slovenië, Kroatië, Bosnië-Hercegovina en (Noord)Macedonië zich af met de nodige oorlogen. Servië en Montenegro bleven bij elkaar en tot 2003 heette het Joegoslavië maar daarna ging het heel origineel Servië en Montenegro heten, tot ze in 2006 apart verdergingen. Nou had dit best effect op de brouwerij maar door een goede reputatie en goede kwaliteit wisten ze elke keer terug te veren. In 1997 kocht Interbrew het huidige AB Inbev tot ze het verkochte met andere Oost-Europese bezittingen aan StarBev tot het Amerikaans-Canadese brouwegroep MolsonCoors op hun beurt StarBev overnamen in 2012. De brouwerij mag dan wel Trebjesa heten maar de merknaam van de bieren zijn Nikšićko, wat simpelweg "uit Nikšić" betekent. Laat ik twee bieren van Trebjesa behandelen en laat ik beginnen met de titel van het verhaal.


Nikšićko Pivo wat letterelijk "bier van Nikšić" betekent en het vlaggenschip van de brouwerij is en in Balkan winkels die er in Nederland zijn te koop is of in de voormalige Joegoslavische landen. Het is een Lager met een alcoholpercentage van 5% met een heldere gouden kleur. De smaak is verfijnd zoet bitter, grassig aroma en het heeft lichte tonen van citroen en wat karamel.

 

Nikšićko Tamno is een Schwarzbier en wie Duits begrijpt weet dat kleur van het bier de donkere kant op gaat en het is familie van de Lagers en Pilseners, dus ondergistend. Tamno is Montegrijns voor "donker". Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,2% en de kleur is zeer donker bruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout en een toefje chocolade.


Dat was de oudste brouwerij van Montenegro en de enigste van formaat, volgt nog de link en een filmpje. Link naar brouwerij Trebjesa

Reacties

Populaire posts