Bier+Randzaken = Paso Del Norte Bandolero IPA - Mexico

 Paso Del Norte Bandolero IPA


Het is weer eens tijd om een Mexicaanse staat met zijn bier suggesties te doen, dit jaar de grootste en er is een klein hondenras naar vernoemd, Chihuahua. Overigens er zijn meer verhalen met dit thema, type Mexicaanse staat in de zoekbalk en ze komen tevoorschijn. De staat is iets groter dan het Verenigd Koninkrijk en ter vergelijking want er zijn kleinere Mexicaanse staten die de grootte hebben van een grote Nederlandse provincie. Met een inwoneraantal van ongeveer 3,7 miljoen en het Verenigd Koninkrijk heeft 67,8 miljoen en daar maken we uit dat Chihuahua ruimte zat heeft.



In het noorden grenst de staat aan de Verenigde staten en een groot gedeelte is de Rio Grande vormt die grens, op de kaart hierboven zie je Rio Bravo staan en dat is de Mexicaanse naam voor de rivier. Het westen van Chihauhua is heeft wouden en is bergachtig met een bergketen genaamd Sierra Madre Occidental die loopt van de Amerikaanse staat Arizona tot Jalisco een centraal gelegen Mexicaanse staat. De bergketen is 1500 km lang en 240 km breed, met gemiddelde toppen van 2250 m hoog. De grootste trekpleister is de Koperkloof wat in het Spaans noemen ze het Barranca del Cobre of voor de Amerikanen Copper Canyon. Het is het grootste canyonsysteem ter wereld en het is door zes rivieren is gevormd in de loop van duizenden jaren. Het is een toeristische trekpleister die wandelend oftewel met de auto te bezichtigen is maar de meest populaire manier is wel met de trein. Nou is het personenvervoervoer per rails niet erg succesvol in Mexico maar een uitzondering is El Chepe wel, die door de Koperkloof gaat en reizigers de mooiste treinrit van Noord-Amerika biedt.



In het oosten vinden we de Chihuahuawoestijn waar de staat zijn naam aan heeft te danken en deze woestijn is zo groot dat het over de Mexicaanse staten Coahuila, Durango, Zacatecas en Nueva León strekt. Maar ook delen van de Amerikaanse staten Texas, New Mexico en Arizona wat het met een oppervlakte van 453.000 km² en de grootste woestijn van Noord-Amerika maakt. Het is deze woestijn dat mede door Hollywood gecreëerde stereotypebeeld over Mexico heeft gegeven een stoffige woestijn met cactussen en een laaghangende zon waar het er erg heet is. Al is deze woestijn nogal divers in klimaat waar het aan de ene kant aardig is begroeid met bomen en ook cactussen met hier en daar een oase. Het regent er meer dan in een gemiddelde woestijn en in hogere delen ligt er in de winter soms een sneeuwdek. In het noorden van de woestijn in de staat Chihuahua zijn zandduinen te vinden en deze trekken ook toeristen die er wandelen, met all terrain vehicles doorheen sjezen en zandplanken vanaf de duinen. 



Ciudad Juárez is de grootste stad met ongeveer 1,3 miljoen inwoners en fungeert ook als grensstad met de Verenigde Staten, wie die grens overgaat komt in de Texaanse stad El Paso. Trouwens tot 1888 heette Ciudad Juárez El Paso del Norte maar is vernoemd naar de 26ste president van Mexico Benito Juárez die met zijn regering hierheen vluchtte tijdens de Franse Interventie (1861-1867). De Fransen hadden het Mexicaanse Keizerrijk gecreëerd en Benito Juárez vocht vanuit Chihuahua terug om de republiek te restaureren, zodoende werd hij een held van Mexico. Ciudad Juárez was een lange tijd een grensstad waar men goedkoop kon drinken totdat Amerikaanse bedrijven hun producten goedkoop liet afmonteren in maquiladoras, dit zijn bedrijven waar belastingvrij ruwe grondstoffen importeert en waarin vervaardiging en assemblage plaatsvinden. De werknemers verdienen er 1/6 van wat een Amerikaan zou verdienen en de arbeidsomstandigheden zijn er slecht. Ondanks dit alles kwamen er armere Mexicaanse werkzoekende naar onder andere Ciudad Juárez voor werk wat het inwoneraantal drastisch deed groeien. Ook was het een verschrikking om hier te wonen van 1993 tot 2011 wegens de idioot vele moorden door onderlinge drugskartel oorlogen, dan zijn er over de 1000 niet opgeloste moorden op vrouwen. Dit kon uiteraard niet langer doorgaan en de federale overheid greep ongenadig hard in en ook de lokale corrupte politiekorps moest eraan geloven. Het is er tegenwoordig vele malen beter al moet men toch uit de armoedige buurten wegblijven, maar het centrum trekt vele toeristen uit de Verenigde Staten.



Chihuahua na de staat en woestijn heet de hoofdstad ook zo en na Ciudad Juárez is deze stad een prettige verassing. Met ongeveer 878 duizend inwoners en heette to 1823 San Felipe el Real de Chihuahua waarna alles voor de huidige naam werd weggelaten voor het gemak. Trouwens de vertaling van Chihuahua is waarschijnlijk "droge en zanderige plaats" en komt van het Tarahumara volk. Die naam klopt wel aangezien Chihuahua van oorsprong een oase in de woestijn is en ook op 1420 m hoogte, dat het er zelfs sneeuw kan vallen in de winter. Het koloniale centrum is er prachtig en voetganger vriendelijk met vele winkeltjes en wie nog cowboylaarzen nodig heeft kom ze tegen in vele kleuren en sommige waar je het bestaan niet van af weet. Het staat vol museums want Chihuahua heeft een aardig steentje mee gedragen in de geschiedenis van Mexico. Je kan er ook onder de grond terecht in de grotten van Las Monas waar je grottentekeningen kan zien van de Tarahumara en de grotten van Nombre de Dios vol met stalactieten en stalagmieten. Wie herinnert El Chepe nog de trein naar de Koperkloof, nou hier stap je op. Moet er wel bij zeggen dat sommige buitenwijken niet best zijn en dient worden te vermeden, op naar het biergedeelte van het verhaal.


Met zekerheid kom je de grote merken tegen zoals Dos Equis XX, Corona, Tecate en Carte Blanca en zijn de craftbrouwerijen is er acceptabel. De informatie is niet zo groot maar dan hebben jullie een idee dat er speciaal bier in deze regionen te vinden is, er volgen vier brouwerijen.


Brouwerij Border (2018) is te vinden in Ciudad Juárez en typisch geval van een vervallen stad die opkrabbelt is het openen van een brouwerij. Ondanks de reputatie van deze stad zijn er toch trots op de veerkrachtigheid die deze plaats toont. De naam van de brouwerij is Engels voor "grens" en die is op kwartier rijden. Border Oscura en dat laatste is Spaans voor "donker", de bierstijl is Stout. Het alcoholpercentage is 6% en de kleur is bijna zwart. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, kaneel en vanille. Facebookpagina van brouwerij Border
 


Brouwerij Hijos de la Guayaba (2018) ook te vinden in Ciudad Juárez en de naam van de brouwerij betekent "zonen van de guave". Guave is een vrucht die een smaak kan hebben van een aardbei en peer. Ze brouwen bieren met ingrediënten die vooral in de buurt van Ciudad Juárez voorkomen en ze willen de lokale bevolking speciaal bier leren drinken. Hijos de la Guayaba is ook de naam van het bier en het is een Saison als ik de summiere info mag geloven. De kleur ziet er troebel oranje uit en volgens het etiket is het alcoholpercentage is 6%. Nou over de smaak kan ik niets vinden maar ik vermoed dat het kruidig en fruitig smaakt.



Brouwerij Sangre de Malta (2013) is te vinden in de hoofdstad Chihuahua en de naam an de brouwerij is Spaans voor "mout bloed", metaforisch gezien klopt het wel de vertaling. Toen de staat Chihuahua in 2012 de wetten veranderde om kleinschalig te brouwen mogelijk te maken en er wat aan te mogen verdienen. Mooie reden om een brouwerij te beginnen in toeristische stad en de lokale bevolking iets nieuws te bieden op biergebied, wat eigenlijk geldt voor al de brouwerijen in geheel Mexico. Sangre de Malta Pale Ale en dat is tevens de bierstijl en het alcoholpercentage is 5,5%. De kleur is helder amber met een droog bittere smaak en tonen van karamel en licht geroosterd mout. Facebookpagina naar brouwerij Sangra de Malta



Brouwerij Paso Del Norte (2016) is ook te vinden in de hoofdstad ondanks de brouwerijnaam hetzelfde is als de oude naam van Ciudad Juárez wat zo'n 365 kilometer noordelijker ligt. De weg erheen begint in Chihuahua en heeft Benito Juárez genomen toen Mexico problemen had met Frankrijk. Ook hier is iets nieuws bieden en wat anders dan Lagers met weinig smaak die dorstlessen. Alleen brouwerij Paso Del Norte zet even wat meer stappen doordat het in de rest van Mexico is ook te vinden. De artwork wat ze gebruiken slaat op de vaquero cultuur oftewel cowboy cultuur en je moet weten dat die cultuur in Mexico is ontstaan en langzaam in Amerika is terechtgekomen. Paso Del Norte Bandolero IPA is duidelijken een vaquero/cowboy figuur te zien alleen wie Spaans kent weet dat bandolero "bandiet" betekent. Het bier is een India Pale Ale en heeft alcoholpercentage van 7,9% met een troebel donkergouden kleur. De smaak is licht zoet bitter waar wat droogheid doorkomt en heeft tonen van karamel en wat lichtjes citrus. Facebookpagina naar brouwerij Paso Del Norte


Wie ooit naar de staat Chihuahua gaat mag wel wat lokale bieren meenemen voor me maar volgend jaar een andere Mexicaanse staat met zijn bier, volgt nog een filmpje. 





Reacties

Populaire posts