Bier+Randzaken = Stari Fehérlófia = Hongarije

 Stari Fehérlófia


Tijd om de Culturele Hoofdstad van Europa te behandelen waarbij ik een brouwerij uit die stad behandel of iets uit de buurt voor het geval dat er geen één voorhanden is. Dit jaar is het Roemeense Timișoara, het Griekse Elefsina en het Hongaarse Veszprém aan de beurt. Het was de bedoeling dat die eerste twee steden in 2021 aan de beurt zouden zijn maar door het venijnige covid-19 virus werd het uitgesteld naar dit jaar. Wel had ik al twee bierverhalen geschreven en door hier en hier te klikken kunnen jullie ze eventueel teruglezen. Ook wordt dit het eerste "volle" Hongaarse bierverhaal maar een Hongaars bier werd behandeld in dit EK-voetbal verhaal en klik hier voor het verhaal.


Van de stad Veszprém had ik nooit van gehoord maar het ligt vlakbij het Balatonmeer wat veel toeristen trekt. Maar even de boel onderzoeken is het niet alleen de stad Veszprém maar ook het gebied rondom het Balatonmeer valt onder de Culturele Hoofdstad organisatie van dit jaar. Na een beetje inlezen kan ik de keuze goed begrijpen want Veszprém gaat al een tijd mee en is één van de oudste steden van Hongarije. 


Veszprém was de plek waar Stafanus I van Hongarije wist zijn heidense oom Koppány en zodoende alle Hongaarse stammen te verenigen. Daarbij werd heel Hongarije christelijk en Veszprém het eerste bisdom van het nieuwe koninkrijk. Tevens de vrouw van koning Stefanus Gisela van Beieren verbleef graag in Veszprém en sindsdien werden alle vorsten van Hongarije hier gekroond. Sinds 1949 heeft Veszprém een universiteit maar dat is niet de eerste want in de 13de eeuw hadden ze er ook al een. Deze universiteit brandde af in 1294 en dus nooit meer opgebouwd totdat de huidige met de naam Universiteit van Pannonië. 


De stad is gebouwd op zeven heuvels en op één van die heuvels kan men het kasteel van Veszprém zien. Met het kasteel bedoelen ze de ommuring want het staat vol historische gebouwen zoals de kathedraal, wat kerken en kapellen, het bisschoppelijk paleis en een vuurtoren. Die vuurtoren was bedoeld om een brand te spotten in de stad en het gebouw torent boven Veszprém uit. Het cultureelst is wel die oude bovenstad en wat toeristen trekt, beneden heeft het nogal geleden onder diverse oorlogen en is het een mix van bouwstijlen.


Verder met het grootste meer van Europa, het Balatonmeer die 79 km langs en op zijn breedst 15 km is. Met een gemiddelde diepte van 3 meter wordt het water in de zomer lekker warm. Dus dit meer trekt veel toeristen en in de jaren 60 en 70 kwamen er veel Oost-Duitsers hierheen tijdens de zomermaanden in het communistische tijdperk. Frappant detail dat in die tijd West-Duitsers hierheen ook konden en zo reünies konden houden met hun gescheiden families en vrienden.  


Als je van levendigheid houdt dan moet je in de badplaats Siófok wezen op de zuidoever van het Balatonmeer. Zamárdi is te vinden westen van Siófok en moet het hebben van de mooie grasoevers en muziekfestivals in de zomer. Balatonfüred is een wat elegantere badplaats aan de noordoever met kuuroorden en ligplaatsen voor jachten. Keszthely ligt helemaal in het westen van het meer en is een wat meer culturele badplaats. Andere badplaatsen zijn Balatonalmádi, Balatonboglár, Balatonlelle, Fonyód and Vonyarcvashegy. Tenslotte niet aan het meer maar in de buurt zijn de kuuroorden zijn Marcali en Fonyód.


Op naar het biergedeelte en dat is bescheiden in Veszprém en dan bedoel ik het comitaat (vergelijkbaar met een provincie) Veszprém mee, daar zijn vier brouwerijen te vinden. Het zijn voornamelijk kleine brouwcafe's en in de stad Veszprém is een hotel dat een kleine brouwerij heeft, deze plaats heet Hotel Historia Malomkert (2014). Sommige van hun bieren laten ze afvullen op fles bij Stari Sörfozde, die brouwerij komt zo aan de beurt. 


Zo zien de bieren eruit en wegens summiere beschrijvingen doe ik het met de foto. Van Sümegi Sörfőzde (2014) uit Sümeg heb ik enkel een Facebookpagina gevonden dus die laat ik ook voor wat het is. Wie wat Hongaarse woorden wil leren sörförzde betekent brouwerij en sör betekent bier.Zirci Apátsági Manufaktúra (2015) heb ik wel wat kunnen vinden en deze brouwerij is te vinden in de stad Zirc wat ten noorden van Veszprém ligt, trouwens de stad Sümeg ligt in het westen van het comitaat Veszprém. De brouwerijnaam zal ik ook vertalen en het betekent letterlijk "Zirc Abdijfabriek". Dus een klooster met een heuse brouwerij waar met de opbrengsten mede het alleraardigst complex te financieren. Búza betekent "tarwe" en dit bier is een Belgisch Witbier wat mooi uitkomt met het klooster. Het alcoholpercentage is 5,3% en de kleur is troebel geel. De smaak is friszurig met tonen van citrus, wat banaan en kruiden. Link naar Zirci Apátsági Manufaktúra
Stari Sörfozde (1992) uit Tapolca een stad 8 km ten noorden van het Balatonmeer. Dit plaatsje is bekend om het grottenstelsel onder de stad en ze houden er van een wijntje want ook is het een middelpunt van een Hongaarse wijnstreek. Deze brouwerijis het antwoord op de oude brouwtraditie rond het Balatonmeer, want het communisme heeft veel schade toegebracht met nationalisatie en samenvoegen van brouwerijen. Stari de naam van de brouwerij betekent als ik het goed "oud" maar zeker weet ik het niet, in ieder geval een wat oudere man siert het etiket. Ze brouwen een reeks bieren in bekende bierstijlen zoals Pilsener, Porter, IPA, Red Ale, Hefeweizen. Met de Hefeweizen voegen ze verschillende soorten fruit om een reeks fruitbieren aan te bieden. Fehérlófia is de Hefeweizen en dat woord is Hongaars voor "wit paard". Het alcoholpercentage is 5,4% en de kleur is troebel geel. Zoet van smaak met wat friszurigheid, tonen van banaan en wat citrus.
Link naar Stari Sörfozde


Dat was Veszprém en het Balatonmeer wat me best een leuke omgeving lijkt. Volgend jaar zijn het weer drie andere steden en streken maar kan al zeggen dat het afspeelt in Estland, Oostenrijk en Noorwegen. Als laatst een filmpje.
Reacties

Populaire posts