Bier+Randzaken = Afamia Lager - Syrië

 Afamia Lager

Dit wordt zo'n verhaal voor het geval als je in een bepaald land terechtkomt wat op dit moment niet erg uitnodigend is. Syrië heeft het nodige meegemaakt de afgelopen jaren, sterker de burgeroorlog is nog steeds bezig waar alles en iedereen over zich heen valt. In 2011 begon de ellende tijdens demonstraties onschuldige betogers door Syrische veiligheidsdiensten werden gedood omdat onder werd vermeend rebellen onder hen te begeven. De demonstraties werden heviger en de oppositie vormden met iedereen die tegen president Assad is het Syrisch Vrije Leger op. De strijd ging op en neer met de meest verschrikkelijke wapens die voorhanden waren, uiteraard bracht dit het een vluchtelingenstroom van jewelste op.


In 2014 waren er diverse vechtende rebellen en voornamelijk van diverse religieuze islamitisch allooi, waarvan de Islamitische Staat het verschrikkelijkst is. Ook bekend als ISIS en ISIL namen grote delen van Syrië in. Dus president Assad riep de hulp in van Rusland die vervolgens menig rebellen groep over de kling jaagde met de beproefde Russische tactiek van het compleet wegvagen van steden. In 2018 viel Turkije het Syrische Koerdistan binnen om daar orde op zaken te stellen wat er ook nog wel bij kon om het zooitje compleet te maken. De strijd wordt dus nog steeds gevoerd al is de intensiteit niet meer zoals in het begin en laten we hopen dat het snel mag ophouden.


Iets wat leukere geschiedenis is die van het bier in Syrië en die is bijna net zo oud als de beschaving zelf. Het gebied waar Syrië ligt heette ooit Mesopotamië en hier hoort Irak ook bij waar langs de rivieren Tigris en Eufraat de nodige beschavingen opkwamen en verdwenen. Vermoedelijk wordt er hier al 6500 jaar al bier gebrouwen in deze contreien en in de archeologische stad Ebla zo'n 55 km ten zuidwesten van Aleppo zijn kleitabletten gevonden met de oudste bieradvertentie. Deze zijn zo'n 4500 jaar oud en er wordt verteld hoe goed de kwaliteit van het bier is en diverse soorten Ebla bier verkrijgbaar zijn. 


Omdat Syrië een behoorlijk grote christelijke minderheid heeft doen ze hier niet zo moeilijk met alcohol want ze stoken aldaar ook een anijsdrank genaamd arak. In Turkije noemen ze het raki, Griekenland ouzo, Frankrijk pastis en Italië heet het Sambuca. Ook bezat de Syrische staat twee brouwerijen die in 2011 werden aangevallen door de rebellen. De brouwerij uit Aleppo heette Al-Shark of Al-Chark (1954) en naast bier produceerden ze andere dranken. Dan was er in Damascus de Barada Beer Company (1977) te vinden en beide brouwden een bier van rond 3,4%, die uit Aleppo was iets beter dan Barada. Nou probeerde ze elders in Damascus een derde Syrische brouwerij te openen en eerste private brouwerij van het land in 2010, maar de oorlog verhinderde dat. In  Damascus werd het rustiger en ging in 2017 Afamia Beverages Company open. Met hulp van het Deense Carlsberg is de brouwerij zogezegd samengesteld en met de nodige investeerders is er genoeg geld opgehaald. De brouwerij- en merknaam heeft te maken met de archeologische stad Apamea (Nederlandse schrijfwijze), dit was in de tijd van de Grieken en Romeinen een belangrijk stad. Afamia Lager heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,5%. De smaak is zoet met een weinig bitter en het heeft tonen van karamel, zoete maïs en groene appel. Facebookpagina van Afamia Beverages CompanyDan werd er in 2017 nog een brouwerij geopend en dit is Arados Brewery uit het stadje Safita. Dit stadje ligt in de heuvels niet ver van de Middellandse Zee en ten noorden van Libanon. Wie van historie houdt is de Krak des Chevaliers is vlakbij, dit is een burcht van de kruisvaarders. In Satifa staat ook een burcht uit die tijd maar is wat minder indrukwekkend, tegenwoordig wordt het gebruikt als een kerk. Verder met de brouwerij en deze is met hulp van Tsjechische brouwers ook zogezegd samengesteld, het etiket lijkt op die van Pilsner Urquell. De naam van de brouwerij heeft te maken met eiland Arwad (Nederlandse schrijfwijze) wat voor de havenstad Tartus ligt, een potentieel toeristische trekpleister. Arados Beer is een helder goudkleurig bier met een alcoholpercentage van 4,6%. De smaak is zoet met een licht bittertje en het heeft tonen van karamel, fruitigheid en een toefje suiker. Facebook van Arados Brewery


Zo dat was Syrië en wat bier tips voor het geval als je er bevindt, misschien volgend jaar Irak behandelen want daar is het op biergebied ongeveer net zo'n situatie als in Syrië. 
Reacties

Populaire posts