Bier+Randzaken = Grainstore Ten Fifty - Engeland

 

Grainstore 

Ten Fifty


Brex-beer-it-thema deel 70 en we zijn in het graafschap Rutland op één na kleinste graafschap van Engeland, maar als het eb is bij het graafschap Isle of Wight dan zijn ze de kleinste.  Rutland bestaat omdat het bij de herindeling van graafschappen in 1974 eigenlijk bij Leicestershire zouden worden gevoegd of een stuk van Leicestershire zou bij Rutland worden gevoegd. Om graafschap te mogen zijn moest men meer dan 40 duizend inwoners hebben en Rutland had dat toen niet en tegenwoordig ook niet. Op één of andere manier vonden de indelers het best en kon Rutland een graafschap blijven. Rutland past bijna vier keer in de provincie Utrecht en qua inwoners zijn het er ongeveer net niet 40 duizend.Met zo'n kleine oppervlakte en weinig inwoners is Rutland landelijk met hier een daar glooiende heuvels en hier en daar pittoreske plaatsjes. Hebben ze ook het op één na grootste meer van Engeland en dan heb ik niet over het gehele Verenigd Koninkrijk, want de top tien is te vinden in Noord-Ierland en Schotland. Rutland Water is onstaan door toedoen van de mens en is gecreeërd tussen 1971 en 1976. De rivier Gwash werd afgedamd en door water uit de rivieren Nene en Welland in een vallei te pompen kreeg het meer zijn vorm. Het meer is bedoeld voor omliggende steden maar is inmiddels uitgegroeid tot een natuur- en recreatiegebied en watersporten, vogels spotten en vissen kunnen worden gedaan.
Dan blijft het biergedeelte nog over en Rutland heeft twee brouwerijen en laat ik drie bieren van ze behandelen.Baker's Dozen Brewing Company (2015) uit het dorpje Ketton wat in het Verenigd Koninkrijk befaamd is om hun kalksteen. Deze brouwerij is een twee persoons bedrijf met eigenaar Dean en Jill Baker met jaren ervaring in het pub gebeuren. Behalve een voorliefde voor bieren in een modern jasje hebben ze ook iets met muziek wat in de meeste biernamen terugkomt. Het wel zo'n Britse brouwerij die alleen op vat afvult en daarvoor moet men naar een Britse pub, welteverstaan in de buurt van Rutland. Link naar Baker's Dozen Brewing Company


Harvester of Simcoe is een English IPA  en dat is een familielid van de India Pale Ale familie, Amerikaanse bittere smaak met een Brits alcoholpercentage. De biernaam heeft te maken met de Metallica song Harvester of Sorrow en de hopsoort Simcoe, fruitig maar bitter smakend. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,1% en de kleur is troebel oranje. De smaak is bitter zoet met enige droogheid en heeft tonen van abrikoos, citrus en den.Straight Outta Kenton is een American Pale Ale, een bitterder en sterker familielid van zijn Engelse tegenhanger, De naam van het bier heeft te maken met het debuutalbum van de rapgroep N.W.A. genaamd Straight Outta Compton, met de klassieker maar controversiële Fuck tha Police erop. De kleur van het bier is licht troebel goud met een alcoholpercentage van 4,5%. De smaak is droog bitter met een zoetje en heeft tonen van veel citroen, beetje grapefruit en sinaasappel.Electric Landlady en de bierstijl is Pale Ale en dit is de originele Engelse versie. De biernaam is een woordspeling, als Land en Lady omdraaien krijgen we Ladyland en als we Electric ervoor zetten. 
Dan krijg je het magistrale derde en laatste album van de Jimi Hendrix Experience "Crosstown Traffic", "Voodoo Chile" en "All Along the Watchtower". Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder goud. De smaak is zach zoet bitter met tonen van sinaasappel, meloen en citroen.The Grainstore Brewery (1994) is te vinden in Oakham, de hoofdstad en grootste plaats van Rutland. Wat jaren heb ik eens wat geschreven over een bier van deze brouwerij en de legendes over grote zwarte katten die rondzwerven over het Britse platteland. Maar ik heb niks over deze brouwerij verteld en dat komt nu. De brouwerij zit een voormalige graanopslag naast het station van Oakham, vandaar de brouwerijnaam. De brouwerij is opgericht door Tony Davis voormalig brouwer van Ruddles Brewery, een regionale brouwer die sloot in 1999 waar ik misschien eens behandel. Samen met zijn zakenpartner Mike Davies wilde hij dat de brouwtraditie voort bleef bestaan in Rutland. De brouwerij loopt nog steeds goed en de zoon van Tony William staat sinds 2014 aan het roer. Link naar The Grainstore Brewery


Rutland Bitter is ontstaan in 2010 omdat de naam een beschermd bier product is in het Verenigd Koninkrijk, wat alleen gebrouwen mag worden in Rutland en ook Leicestershire. Ruddles Brewery had deze rechten maar het merk wordt nu gebrouwen bij Greene King Brewery in het graafschap Suffolk. In ieder geval een Rutland Bitter moet een helder amber kleurtje hebben en het alcoholpercentage rond de 3,4% zijn, Tony Davis had het recept nog. Het bier smaakt zoet bitter met tonen van karamel en wat gedroogd fruit.Rutland Beast is een sterkere broer van de Rutland Panther en volgens mij heeft te maken dat er in de buurt een stier ontsnapte wat ook geldt voor de grote zwarte katten legende. De Rutland Panther's alcoholpercentage is 3,6% en is een Mild, een zoet donkerkleurig bier dat minder gehopt is. Rutland Beast is ook een Mild dus met een donkerbruine kleur, alleen het alcoholpercentage is 5,3%. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, karamel en donker fruit.Ten Fifty is ook een benadering van een ander Ruddels bier en genaamd Ruddles County maar dan iets smaakvoller en wat zwaarder in alcoholpercentage. De huidige Ruddles County wat door Greene King Brewery wordt gebrouwen is 4,3% en de Ten Fifty is 5%. De biernaam Ten Fifty heeft te maken met het stamwortgehalte en door hier te klikken vinden jullie de uitleg erover. Het helder amber kleurige bier is een Extra Special Bitter, de zwwardere broer van de Britse Bitter. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en gedroogd fruit.


Dat was Rutland klein maar fijn en het volgende Brex-beer-it speelt zich in het zuiden van Schotland, tenslotte nog een filmpje.


Reacties

Populaire posts