Bier+Randzaken = Pardubický Porter - Tsjechië

 Pardubický Porter

Het 7de Molson-Coors bierverhaal en wat doen ze in Tsjechië het bierland bij uitstek. Als bij veel gevallen heeft Molson Coors hun brouwerijen bezit zien toenemen na de fusie (vijandige overname) van Anheuser-Busch InBev met SABMiller, moest de megalomane brouwgigant wat brouwerijen afstoten om niet teveel monopolie te krijgen. Sinds 2012 is Pivovar Staropramen uit Praag dus in handen van Molson Coors en als je hier klikt kom je bij een bierverhaal over die brouwerij. Vanaf 1993 was het eigendom van het Britse Bass die probeerden te overleven met het kopen van brouwerijen en kochten ze in 1996 Pivovar Ostravar uit Ostrava.


Dus in 2000 kwamen de brouwerijen Pivovar Staropramen en Pivovar Ostravar in handen van nadat het Belgische Interbrew wat nu AB-Inbev is Bass overnam. Maar ik zal kort de geschiedenis van Pivovar Ostravar behandelen en werd opgericht in 1897 in de Moravische stad Ostrava, de derde stad van Tsjechië. Maar het eerste bier verliet de brouwerij 1898 en ze wilde ook een graantje meepikken met de ondergistende bierstijl Pilsener en Lager. Trouwens om die redenen werd in 1869 Pivovar Staropramen opgericht. 


In 1897 was Tsjechië onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk en werd bevolkt door uiteraard Tsjechen en behoorlijke minderheid aan Duitsers. De stad Ostrava bestaat ook pas sinds 1945 na de fusie met de steden Moravská Ostrava en Slezská Ostrava, de ene gedeelte lag in Moravië en de andere in Silezië. Moravië is meer Tsjechische en Silezië was meer Pools, want het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk was complex. Pivovar Ostravar lag dus in Moravská Ostrava en had best wel een kabbelend bestaan tot de Tweede Wereldoorlog en daarna werd Tsjechië communistisch. Toen werden alle brouwerijen van Ostrava bij Pivovar Ostravar gevoegd en genationaliseerd tot het IJzeren Gordijn viel in 1991.


Het nieuwe kapitalistische leven was zwaar met een oude en gedateerde brouwerij waar de enige redding verkoop was aan een buitenlandse grootmacht die niet meer bestaat en onderdeel is van AB-Inbev, het Britse Bass wat al vermeld werd in het begin van dit bierverhaal. Dan is er nog een derde brouwerij in dit bierverhaal en dat is Pardubický pivovar uit Pardubice een stad bijna in het midden van Tsjechië gelegen. Deze brouwerij werd opgericht in 1871 met dezelfde redenen als de twee eerdere brouwerijen, ondergistende Pilseners en Lagers te verkopen. Ok de geschiedenis is bijna hetzelfde met een kabbelend bestaan tot de Tweede Wereldoorlog, daarna nationalisatie tot het einde van communisme. 


Het verschil met Pardubický pivovar is dat het langer onafhankelijk bleef met een eveneens een gedateerde brouwerij en een kwakkelend bestaan. De redding van deze brouwerij is dat ze een zeer gewaarde Baltic Porter in hun portfolio hebben en waren zo'n beetje de enige die deze bierstijl in Tsjechië brouwde. Tegenwoordig de dag is dat anders met al die nieuwkomers. Baltic Porter is van origine een ondergistende zwaardere donkere bierstijl die het goed deed in de Baltische staten, Polen, Finland, Rusland en het voormalige Oost-Duitsland. Maar daarover zo meer en Pardubický pivovar werd in 2010 overgenomen door StarBev, de brouwgroep waar Pivovar Staropramen en Pivovar Ostravar bij hoorden in de korte periode tussen de AB-Inbev en Molson Coors periode. 


Eigenlijk komt het erop neer met de positie van de brouwerijen dat Pivovar Staropramen Praag, Tsjechië en het buitenland moet bedienen. Pivovar Ostravar Ostrava het oosten van Tsjechië en als het kan ook de rest van het land. Tenslotte Pardubický pivovar is er voor de speciaal bier liefhebber en dan is er nog het Praagse biermerk Braník. Deze brouwerij bestond van 1899 tot 2007 en hoort sinds 1992 bij Pivovar Staropramen. Braník kan men zien als het tweede biermerk en moet gezien worden als de relatie Heineken en Amstel. Dan zal ik van elk de drie brouwerijen die bij Molson Coots horen drie bieren behandelen, laat ik beginnen met iets van het Braník merk van Pivovar Staropramen. 


Braník Světlý is een Pilsener Tsjechische stijl en zoals het hoort en dit bier kom je overal tegen in Tsjechië en is geliefd omdat het goedkoop is en nog drinkbaar ook. Met een alcoholpercentage van 4,1% en de kleur is helder goud. De smaak is licht droog bitter met tonen van citroen en een beetje karamel. In ieder geval is dit bier niet ingewikkeld maar het lest de dorst.Staropramen Nefiltr Pšeničný en de laatste twee woorden betekenen letterlijk "ongefilterde tarwe", de bierstijl is Hefeweizen en die is per definitie altijd ongefilterd maar niet een gebruikelijke bierstijl aanvankelijk in Tsjechië. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is troebel geel. De smaak is verfrissend droog met tonen van zacht fruit en zelfs iets wat op koriander lijkt.Staropramen Déčko en dat laatste woord betekent letterlijk "kind" en waarom weet ik niet maar wat ik wel weet dat er weinig suiker inzit en dat het bier geschikt is voor diabetici. Het bier is een Pilsener met een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4%. De smaak is licht droog bitter met zeer lichte tonen van zoete maïs.


Dat waren wat bieren van Praagse Staropramen en hier is de link en dan gaan we nu naar Ostrava.


Ostravar Černá Barbora en de laatste twee woorden betekenen letterlijk "zwarte Barbara" en het bier is vernoemd naar de patroonheilige van Ostrava die ook beschermer is van mijnwerkers. De bierstijl is een Tmavý, een ondergistende donker bier, het heeft een alcoholpercentage van 5,1% en de kleur is helder zwart met rode gloed. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, koffie en geroosterd mout.Ostravar Mustang 11° en dat laatste woord heeft te maken met Amerikaanse verwilderde paardenras mustang, ze hebben naast de Tsjechische hopsoort Saaz ook eveneens uit Tsjechië afkomstig Kazbeg gebruiky. Kazbeg lijkt op Saaz maar is krachtiger. Het bier is een Pilsener met een helder gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,9%. De smaak is licht droog bitter met tonen van citrus en een beetje karamel. Ostravar 12 en deze Pilsener is er sinds het begin van Pivovar Ostravar in 1898. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 5,1% en de kleur is helder goud. HEt een f
ijne droog bittere smaak met delicate hints van karamel en een vleugje grapefruit. Moet er wel bij zeggen dat er in die 125 jaar wel wat veranderd is met de ingrediënten.


Dat waren wat bieren van Pivovar Ostravar en hier is de link en dan gaan we nu naar Pardubice.


Pernštejn Premium is vernoemd naar een adellijk geslacht die een paar eeuwen een flinke vinger in de pap met bierbrouwen in Pardubice, ook heette de brouwerij een paar jaar Pivovar Pernštejn. Het bier is een Pilsener met een alcoholpercentage van 4,8% en een heldere gouden kleur. De smaak is licht zoet bitter en heeft tonen van karamel en een beetje sinaasappel.Vilém is vernoemd naar Willem II van Pernstein (1438-1521) en dat is de man die in 1491 het brouwen toestond in Pardubice. Het bier is een Pilsener en heeft een alcoholpercentage van 4,5% met een helder gouden kleur. Het bier heeft een droog bittere smaak met tonen van citroen, grapefruit en een vleugje karamel.Pardubický Porter en dit is de befaamde Baltic Porter die er sinds 1891 en hoge ogen gooide tijdens een internationale tentoonstelling in Praag datzelfde jaar, wat gelijk werelwijde erkenning opleverde. Deze Baltic Porter heeft een alcoholpercentage van 8% en de kleur is zeer donkerbruin. De smaak is zoet bitter met wat droogheid en heeft tonen van geroosterd mout, caramel, chocolade en een beetje vanille. Tenslotte is hier de link van de brouwerij.


Dat was Molson Coors in Tsjechië en volgens mij gaat het er best goed mee, maar met al die bierdrinkers zullen ze niet gauw snijden in brouwerijen en producten. Als laats nog een filmpje.Reacties

Populaire posts