Bier+Randzaken = Fauborg Lager - Verenigde Staten / Louisiana

 Fauborg Lager

De reden van dit bierverhaal is dat ik mijzelf afvroeg hoe het is met het biermerk Dixie Beer gaat na de vernietiging door orkaan Katrina in 2005 die de Amerikaanse stad New Orleans, Louisiana verwoeste. Jaren geleden had dit bier een paar keer gedronken en vond het best een goed Amerikaanse Lager, totaal niet vlak als bijvoorbeeld een Budweiser. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat er één en het ander is gebeurd dat mij dit bierverhaal liet schrijven, dus eerst wat geschiedenis.


In 1907 richtte Valentine Merz de brouwerij op en gaf het de naam Dixie decennia later een probleem zou worden, waar ik zo op terugkom. Een prachtige bakstenen bierfabriek werd neergezet op de hoek van Tulane Avenue en Tonti Street niet ver van het historische French Quarter. Vanaf het eerste bier de brouwerij verliet deden ze goede zaken en bier is gelijk geliefd in de Big Easy. Tot dertien jaar later een ramp voor elke brouwerij in de Verenigde Staten voltrok en dat is de Drooglegging, die duurde tot 1933. Dixie Brewing Company bleef alleen nog bier van 0,5% brouwen wat ze in de Verenigde Staten "near beer" noemen, oftewel "bijna bier". 


Voor de Drooglegging had de Verenigde Staten zo'n 1500 brouwerijen en daarna bleven er amper 100 over waar Dixie Brewing Company er eentje van was. Na die tijd liep dat aantal terug door fusies, overnames en faillissementen tot 42 in de jaren 70. Dixie Brewing Company bleef bestaan door alleen goed bier af te leveren in New Orleans en de rest van Louisiana plus wat aangrenzende staten. Door alles in de familie te houden en wijs om te gaan met geld hielden ze het zo lang vol. Toch maakte ze twee cruciale fouten in hun geschiedenis dat ze bijna fataal werden.


Light Beer sloeg aan de gehele Verenigde Staten in begin jaren 80 en elke brouwerij aldaar brouwde er wel één, behalve Dixie. In New Orleans sloeg die slappe hap bier ook aan en een oplossing was een goede reclamecampagne te maken over het voortreffelijke Dixie Beer en zijn lokale roots wat men de brouwerij aanraadde. Ze luisterden niet en besloot hun bier in meerdere staten te verkopen, kreeg nieuwe eigenaren in 1983 en begonnen zich in te laten met investeerders die uiteindelijk hun dollars wilden terug zien met enige winst. Het marktaandeel liep terug en dat met die investeerders was hun tweede fout.


In 1989 werd het faillissement aan gevraagd en kreeg nieuwe eigenaars die in 1992 de boel weer op de rit hadden gekregen. Er werd nu wel meer geadverteerd en er kwamen drie bieren bij waarvan ook een Light Beer. Het zag er rooskleurig uit en het ging weer voor de wind, maar verschikkelijke wind van orkaan Katrina in 2005 was funest voor de brouwerij. De dijken braken en de stad liep onder water en ook de oude brouwerij maar er braken plunderingen uit in de stad. De brouwerij werd ook geplunderd en gevandaliseerd in de nasleep en hier hadden ze geen geld voor om de boel weer op te knappen.


De oplossing om toch nog bier te verkopen is het uitbesteden van het brouwen bij Minhas Craft Brewery in Monroe, Wisconsin meer dan 1600 km van New Orleans vandaan. De op twee na oudste brouwerij van de Verenigde Staten brouwt veel voor andere en is dus een contractbrouwerij, sterker ze hebben ook nog een distilleerderij waar ze hetzelfde doen. Ze brouwen en stoken ook onder eigen naam maar dat is een verhaal voor later. Met deze methode van brouwen verdienden ze niet veel mee, amper om het merk Dixie in leven te houden. Ook werd duidelijk dat de oude brouwerij in New Orleans nooit meer gebruikt gaat worden waar het bedoeld voor is.


Lokale miljonair Tom Benson (1927-2018) rijk geworden met auto's en bankerien, ook eigenaar van NFL team New Orleans Saints en New Orleans Pelicans. Kocht alle rechten van het Dixie merk en beloofde dat er in 2018 een nieuwe brouwerij te openen in New Orleans. Na zijn dood ging zijn vrouw Gayle Benson ermee door met dit project want behalve dat bier een vorm van trotsheid geeft aan een stad, levert het ook werkgelegenheid op. De orkaan Katrina was zo verwoestend dat er veel werkgelegenheid verloren was gegaan. In het oosten van New Orleans kwam de nieuwe brouwerij geïnspireerd door de oude en in 2019 werd er gebrouwen. Dus was alles toch nog goed gekomen maar de naam Dixie kon niet meer omdat het werd geassocieerd met het racistische gedachtegoed van de Confederatie wat een nieuwe naam teweeg bracht.


Fauborg Brewing Company werd de nieuwe naam wat uitgesproken moet worden als "FO-burg" en dat is Frans voor "buitenwijk". De brouwerij begon als een buitenwijkbrouwerij en het Franse verleden van New Orleans met die nieuwe naam moet een gevoel van vertrouwen, gezelligheid en inclusiviteit geven. Wie op hun website en sociale media bekijkt kan zien wat ze willen uitstralen. De naamsverandering begon in 2020 en in 2021 waren ze er klaar mee want naast de nieuwe brouwerij staat een toren waar men niet om heen met de biernaam wat men kan zien op Google Maps tijdlijn. Dan laat ik vier bieren van hun behandelen en begin ik met twee nieuwe en twee uit de Dixie-tijd die ze nog brouwen.


Dat'Suma is een IPA en de naam slaat op een sinaasappelsoort genaamd satsuma die oorspronkelijk uit Japan komt en wordt geteeld onder ander in Louisiana. Omdat een andere brouwerij in Louisiana eerder was met het gebruik van satsuma, doen ze bij Fauborg aan hun biernaam. Het alcoholpercentage is 7,2% en de kleur is troebel oranje. De smaak is droog bitter met tonen van mandenrijn, grapefruit, den en hars.Westwego is een Double IPA en het bier is vernoemd naar een dorp aan de andere kant van New Orleans over de Mississippi. Als een lokale verwijzing van de herkomst van de Amerikaanse IPA die aan westkust is ontstaan, Westcoast. Het alcoholpercentage is 8% en de kleur is troebel oranje. De smaak is droog bitter en heeft tonen van grapefruit, andere citrusvruchten en den.Blackened Voodoo is een Schwarzbier en de Amerikanen noemen die bierstijl ook Dark Lager. Dit bier kwam er in 1992 bij om de zwalkende brouwerij van weleer op te peppen. De naam van het bier heeft te maken met het mysterieuze geloof voodoo dat in Louisiana wordt gepraktiseerd wat afkomstig is uit Haïti. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is helder donkerbruin met rode gloed.Fauborg Lager en over dit bier ging zo'n beetje het hele verhaal waarvan de tijdsgeest het biermerk heeft ingehaald. Het originele recept uit 1907 is voor dit bier gebruikt en waarschijnlijk zal het wel iets anders gaan smaken met die geschiedenis van de laatste vijftien jaar in Wisconsin en op de huidige locatie. Het alcoholpercentage is 4,8% en de kleur is helder goud. De smaak is licht droog bitter en heeft lichte tonen citrusvruchten en een toefje karamel.Dat was het verhaal hoe Dixie Beer Fauborg Lager is geworden, klik hier voor de link en hieronder een filmpje.


Reacties

Populaire posts