Bier+Randzaken = Allgäuer Büble Bier Edelbräu - Duitsland

 Allgäuer

Büble Bier Edelbräu


Het 9de Radeberger Gruppe verhaal en dit keer hun aanwezigheid in Beieren, trouwens ze hebben twee brouwerijen in deze deelstaat. Allgäuer Brauhaus wordt nu behandeld en de ander volgt in het komende verhaal. De brouwerij is opgericht in 1911 in het stadje Kempten (Allgäu) en dat tussen haakjes bedoelen ze de streek Allgäu mee omdat er meer plaatsen zijn in Duitsland die Kempten heten. In ieder geval de brouwerij is het resultaat van drie fusies en het begin is met Bürgerliche Brauhaus opgericht 1899 door de gebroeders August en Robert Weixler in Kempten. 


De gebroeders pakten het gelijk groot aan om de steeds populairder wordende ondergistende bieren te gaan brouwen met de modernste technieken. Ze begonnen in 1911 aandelen uit te geven nadat ze samengingen met stadsgenoot Grünbaumbrauerei uit 1863 en Allgäuer Brauhaus is geboren. Tien jaar later werd Stiftsbrauerei Kempten overgenomen en daze brouwerij werd opgericht in 1394. Deze brouwerij was onderdeel van het onafhankelijke land de Prinselijke Abdij van Kempten wat van 1062 tot 1803 heeft bestaan. In 1802 kwam de brouwerij in burgerlijke handen en stond om kwalitatief uitstekend bier en in 1803 werd het landje opgeheven.


Zodoende gebruiken ze het jaartal 1394 als oprichtingsjaar wat marketingtechnisch goed uitkomt en meerdere brouwerijen die dit geintje uithalen. Over de periode van de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog gebeurde er niet veel alleen dat de oprichters overleden en de brouwerij overging naar Hans Schnitzer wiens familie de Grünbaumbrauerei bezaten. Ook noemenswaardig is de overname van Brauerei Aulendorf in 1937 en deze was de eerste in 1901 met de Duitse Pilsener. Dus niet zoals het Tsjechische origineel met een alcoholpercentage van 4,4% maar iets zwaarder met 4,8%. Zo'n beetje alle Pilseners in Duitsland hebben dat alcoholpercentage.


Dat bier heet Teutsch Pils en werd geschonken als men met de zeppelin vloog en Duitse passagiersschepen die de oceanen bevoeren, zodoende verspreide de Pilsener Duitse stijl wel om vervolgens flink nageaapt te worden. Brauerei Aulendorf heeft tot 1965 mogen bestaan en werd de productie overgeheveld naar Kempten. Het het jongetje met grote pul bier dat het etiket siert is er sinds begin jaren 50. Dit is niet om drankgebruik bij kinderen te bevorderen maar stamt uit een tijd dat (voornamelijk) vaders hun zoontje naar de brouwerij stuurde om bier te halen. De pullen waren zacht gezegd nogal groot en de reden dat er nog steeds liter glazen in Beieren zijn. Trouwens Büble is een lokaal woord voor "jongen".


Allgäuer Brauhaus bleef in de jaren daarna hier en daar brouwerijen overnemen 
en de laatste twee zal ik kort behandelen. In 2002 namen ze van lokale concurrent Sailer-Bräu uit het gehucht Leuterschach wat bij het stadje Marktoberdorf hoort het biermerk Altenmünster. Het merk werd gebrouwen bij Altenmünster Brauerei wat werd opgericht in 1648 en in 1977 in handen kwam van Sailer-Bräu. Altenmünster is befaamd om hun iconische beugelflessen en speelgoedvrachtwagentjes die ik al een tijd niet meer heb waargenomen in de de Duitse getränkehandel. 


Sailer-Bräu zelf wat werd opgericht in 1897 in Marktoberdorf was ook niet vies om de nodige brouwerijen over te nemen. In 1987 bouwden ze een spiksplinternieuwe brouwerij in dat eerder genoemde gehucht Leuterschach. In 2003 werden ze uiteindelijk overgenomen door Allgäuer Brauhaus om een nog sterker bedrijf in het zuiden van Beieren te worden. In 2004 werd het bedrijf uit Kempten overgenomen door de Radeberger Gruppe en als groot bedrijf kennende werd er gesneden i de kosten. Op één na werden alle brouwerijen van Allgäuer Brauhaus gesloten en overgeheveld naar Leuterschach waar de voormalige Sailer-Bräu werd gemoderniseerd. Daar in Leuterschach was meer ruimte en de brouwerij was de "jongste" wat weer opleverde dat de inwoners van Kempten zacht gezegd niet blij waren met de sluiting van de brouwerij, enige troost het hoofdkantoor staat er nog.


Voordat ik verder ga met de bieren eerst even uitleggen wat Allgäu is. Het is een streek in het zuidwesten van Beieren gelegen tussenin het Bodenmeer en Garmisch-Partenkirchen en van noord naar zuid tussen de stad Ulm en de Oostenrijkse grens. Het is een heuvel- en bergachtig gebied en een voorbode van de Alpen. Mooie streek voor een winter- en ook zomervakantie en befaamd om kaas. Met als uitschieter Slot Neuschwanstein wat inspiratie was voor Walt Disney's Doornroosjes kasteel en onder de kaart komen wat bieren voorbij. 



Allgäuer Büble Bier Edelbräu is een Märzen een wat zwaarder ondergistende bierstijl met een meer amber tot oranje kleur. Dit bier is zo'n beetje het vlaggenschip van Allgäuer Brauhaus. Het alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is helder oranjeamber. De smaak is licht zoet bitter en heeft subtiele tonen van karamel. 



Allgäuer Büble Bier Bayrisch Hell en dit bier is een Helles een ondergistende bierstijl van origine uit München, is wat zoeter en minder hoppig dan een Pilsener. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 4,7% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is zoet met een licht bittertje en heeft tonen van karamel en iets fruitigs.



Altenmünster Urig Würzig en zal gelijk wat vertalen, "urig" betekent "rustiek" en "würzig" betekent "kruidig". Deze Lager is naar het schijnt het oudste bier van de voormalige Altenmünster Brauerei. De kleur is helder goudoranje en heeft een alcoholpercentage van 4,9%. De smaak is bitterzoet, grassig aroma met lichte tonen van noot en witte peper.



Altenmünster Landbier en de bierstijl staat in de naam en die kunnen ook Kellerbier en Zwickl. Ook ondergistend en ongefilterd waar de meeste Duitse brouwerij een oud uitziend etiket het flesje siert. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,9% en de kleur is troebel oranjegeel. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en een beetje marsepein. 



Oberdorfer Helles is er een van de voormalige Sailer-Bräu uit de tijd dat ze in Marktoberdorf zaten en de naam stamt uit dat stadje als Markt Oberdorf werd geschreven. Het bier is een Helles met een een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en fruitigheid.


Teutsch Pils en van dat merk hebben ze nooit afscheid genomen wegens zijn voortrekkersrol. Als ik het goed heb betekent "Teutsch" simpelweg "Duits" volgens een oude schrijfwijze. Deze helder goudkleurige Pilsener heeft een helder gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is licht droog bitter met tonen van citroen en iets van karamel. 


Dat was Allgäuer Brauhaus met zijn geschiedenis van overnames en uiteindelijk over genomen te worden. Er zijn drie linkjes en klik op de naam om daar te komen, Allgäuer, Altenmünster en Oberdorfer. Tenslotte een filmpje en een bifi.




Reacties

Populaire posts