Bier+Randzaken = Purity Pure UBU - Engeland

 

Purity 

Pure UBU


Brex-beer-it-thema deel 84 en voor dit verhaal weer terug in Engeland om precies te zijn in Warwickshire, een graafschap gelegen in het westen van Engeland. Het ligt ten oosten naast de tweede stad van het Verenigd Koninkrijk Birmingham. Warwickshire is wat kleiner dan de provincie Limburg er heeft ongeveer 571 duizend inwoners.



Tot 1974 hoorde de steden onder andere Birmingham en Coventry bij Warwickshire voordat ze met wat andere steden een nieuw graafschap West Midlands gingen vormen. Door deze gebeurtenis is Warwickshire een meer landelijk graafschap geworden dan het was. De meeste mensen wonen in het noorden en in het midden van het graafschap, terwijl het zuiden het meest landelijkst is. 


Stratford-upon-Avon is één van de meest bezochte steden in Groot-Brittannië en dat komt door één man, namelijk William Shakespeare. Hij werd er geboren en overleed aldaar, vooral wereldberoemd als dichter, acteur en vooral toneelschrijver. Toneelstukken van zijn hand zijn Macbeth, Koning Lear, Romeo & Julia, Othello en Hamlet. Nou werkt ook de architectuur uit de Tudor-tijd mee met de vakwerkhuizen waar het centrum vol mee staat. Zoek je een Shakespeare souvenir en wil je meer over de beste man weten dan is Stratford-upon-Avon je bestemming.


Warwickshire heeft ook uitgebreid systeem van vele kanalen waar men tochtjes kan maken met een narrowboat. In vroegere tijden werden deze lange smalle boten gebruikt voor transport van goederen en tegenwoordig een puur toeristische aangelegenheid. Er zelfs die geen motor hebben en maken gebruik van een trekpaard om het helemaal een nostalgisch gevoel te geven. Door het landschap zijn er nogal wat hoogteverschillen die met de vele sluizen overbrugd moet worden. Door het gehele land vind je die kanalen maar hier zijn net wat meer en dus variatie.


Noemenswaardige plaatsen om ook te bezoeken zijn Warwick waar het graafschap zijn naam heeft te danken, het Warwick Castle is de moeite waard om te bezoeken en het centrum is vol geschiedenis. Leamington Spa is een kuuroord met een 19de eeuwse grandeur. Rugby waar de gelijknamige sport is uitgevonden en waar een museum er over is. Kenilworth is een pittoresk stadje met een prachtige kasteelruïne. Dan blijft tenslotte het biergedeelte over en komen vier brouwerijen voorbij, de oudste eerst.


Church End Brewery (1994) uit Nuneaton is voornamelijk een cask brouwer oftewel vatbier maar ze doen bescheiden ook aan flessenbier. Het begon allemaal in een voormalige doodskistenfabriekje nabij het dorpje Shustoke nabij een kerkje. Dan hebben jullie een idee hoe ze aan de brouwerijnaam komen wat ook geld voor de meeste biernamen. Uiteindelijk moest men uitbreiden en verhuisde ze naar de huidige plek waar men brouwt met tweedehands apparatuur. Stout Coffin is een traditionele Stout waar de doodskist erbij wordt gehaald. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,6% en de kleur is zwartbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van koffie, cacao, pruim en geroosterd mout. Link naar Church End Brewery



North Cotswold Brewery (1999) gelegen op een boerderij nabij het dorp Stretton-on-Fosse. De brouwerij is vernoemd naar de locatie in de streek Cotswold en de meeste bieren naar locaties in de buurt. Hier komt het stereotype beeld van het landelijke Engeland met pittoreske dorpjes en stadjes. Daar hoort het beste op-en-top Britse bierstijlen bij en nog populair in deze contreien is de Mild. Moreton Mild is vernoemd naar een dorpje in de streek Cotswold. Het bier heeft een alcoholpercentage van 3,8% en de kleur is helder roodbruin. De smaak is zoet met tonen van licht geroosterd mout, karamel, chocolade en noten. Link naar North Cotswold Brewery



Purity Brewing Company (2005) uit Great Alne een klein dorpje nabij het stadje Alcester. Deze brouwerij is opgericht met een idee van consistentie, detail en geweten. Oftewel goed bier, strakke artwork en milieuvriendelijkheid staat heel hoog in het vaandel. Geen water- en energieverspilling, recyclebare verpakking en wat er over blijft na het brouwen terug naar de boer want menig boerderijdier vindt het heerlijk. Purity betekent "zuiverheid" en met het hierboven geschreven klopt dat wel. Pure UBU is een Bitter en het laatste is een afkorting voor de toenmalige luie brouwerijhond, "Useless Bloody Urchin" oftewel zoiets als "nutteloze mafkees". Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is helder amber. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, citrus en vlierbloesem. Link naar Purity Brewing Company



Tunnel Brewery (2006) is te vinden op een boerderij buiten Nuneaton. Dit is zo'n brouwerij die alle varianten heeft meegemaakt, het begon achterin in een pub. Vervolgens gingen ze groter en werden vervolgens overgenomen. Gebeurt niet vaak maar weer weten onafhankelijk te worden in 2020 en verder gaan op de plek waar ze heen gingen om uit te breiden indertijd in 2015 op de boerderij. In ieder geval geen tunnelvisie maar de brouwerij heeft te maken met een tunnel in Stratford-upon-Avon uit Shakespeare's tijd. Ravenstone is een Red Ale met een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, rode bessen en iets van chocolade. Link naar Tunnel Brewery


Dat was Warwickshire en het volgende Brex-beer-it verhaal speelt zich af in Schotland en de eerste van zes waar het woord "west" in voorkomt. Dan eindigen we met een filmpje. 



Reacties

Populaire posts