2de Bier Verhaal van December: Diekirch Premium - Luxemburg

Diekirch Premium


Misschien wel de oorzaak van de reden om deze “Bierverhaal-blog”te beginnen, het meest verkochte bier van Luxemburg en daar kwam ik in aanraking mee tijdens schoolkamp in 1993 of was het nou 1994. Met scholengemeenschap de Leidse wat niet meer bestaat, gingen we naar de Ardennen in het gehucht Basseilles, wat weer tot de onoogelijke gemeente Tenneville hoort en in de provincie Belgisch Luxemburg ligt.


Goede start begon het met een bezoek aan Brussel en een autofabriek van Volvo volgens mij, en daarna naar het kamp. Het begon al goed met de dropping, het had nogal erg geregend die zomer. We kregen allemaal een kaart mee, we hadden het geluk dat er leraren meewaren die er al eerder waren geweest. Nou niet dus, het water stond hoger en de wegen stonden onder water, dat kwam weer niet overeen met de meegekregen kaart. Wat weer de traditionele verdwaling opleverde, tot we na een paar uur lopen in een dorpje belanden en telefoon vonden en de buschauffeur werd gebeld. Toen volgde laat nog een typische kampmaaltijd, met gehaktballen zo flexibel als stuiterballen. Na een fantastische nachtrust van anderhalf uur, begonnen we aan die bos activiteiten met hindernissen, touwen de rotsen op en af en andere dergelijke dingen.


Toen gingen we ’s avonds naar de disco in het plaatsje Bouillon, daar werd volgens mij de kiem gelegd voor de interesse in bier. Daar dronk ik en een paar anderen voor de eerste keer onder toezicht van de leraren bier, wat een beetje opgedrongen werd en de nieuwsgierigheid werkte ook welmee. Het merk wat ik kreeg te drinken is de titel van het verhaal Diekirch Premium. Kreeg er 2 op en was er wel klaar mee, nu is het pas bij 20 dat ik er 
klaar mee ben.

Maar nu over na dat Diekirch Premium, wordt gebrouwen door de brouwerij de Luxembourg Mousel-Diekirch. Ook deze brouwerij is het slachtoffer van het overneemgeweld van AB Inbev, je weet wel van de Jupiler, verplichte fusie met Mousel uit Luxemburg-Stad in 2000 en 2001 sloot brouwerij Mousel. De productie van Mousel werd overgebracht naar Diekirch om samen met de Diekirch bieren te worden gebrouwen. Deze bieren vind je voornamelijk in het Belgische Luxemburg en het Groothertogdom Luxemburg.


Diekirch Premium is van het Pilsener type en is 4,8% zwaar, kleur is helder kleurig en de smaak licht zoetbitter.


Dan is er ook nog de Diekirch Grand Cru Ambree, een laaggistend bier van het Vienna-type en is 5,1% zwaar, helder amber van kleur en zoete caramel smaak. Overigens Vienna is de amberkleurige voorloper van Pilsener.

 Als laatste Diekirch Reserve gebrouwen voor het 140 jaar bestaan, is volgens mij ook een Vienna-type, is 6,5% zwaar, ook amber van kleur en fruitig van smaak met tonen van karamel.


Ook doe ik Mousel Premium Pils de overgehevelde Pilsener uit Luxemburg-Stad is 4,8% zwaar en helder goud kleurig en de smaak is licht bitter. Zo dit was een jeugdherinnering van een van mijn eerste geproefde bieren. Nu nog een link en een filmpje.

http://www.brasseriedeluxembourg.lu/


Reacties

Populaire posts