3de Bier Verhaal van December: Boelens Santa Bee - België

Boelens Santa Bee
December met zijn kerst en winter, dan is het tijd voor kerst- en winterbieren. Alle bieren met één deze twee namen kunnen niet in een of andere bierstijl ingedeeld worden, maar de meeste smaken er niet minder om. Dit jaar de Santa Bee van brouwerij Boelens uit het Oost-Vlaamse Belsele vlakbij Sint-Niklaas. Dit is een brouwerij die door omstandigheden stopte met brouwen en is weer gaan brouwen. Het begon allemaal in 1850 met brouwerij De Meester-Boelens om 1897 de naam om te draaien in Boelens-De Meester.

Dit kwam door het overlijden van de brouwer De Meester en zijn vrouw was van de familie Boelens en vroeg aan, doordat het paar kinderloos bleef, aan haar broer of hij geen zoon had die brouwersstok wilden overnemen. Henri Boelens net opgeleid tot brouwer nam de taak op zich om zijn tante te helpen. Dat was de reden van het omdraaien van de naam van de brouwerij.

De 1ste Wereldoorlog was weer de reden van het stoppen van het brouwen van bier, het koper van de ketels waren nodig voor de oorlog. Het bottelen van bier en dranken mocht doorgaan en begon men ook een drankhandel. 1993 begonnen ze weer met kleinschalig brouwen van bier om dat langzaam te laten groeien. Eigenlijk had de titel van dit verhaal Boelens Bieken moeten heten, omdat dat bier het vlaggenschip van de brouwerij is. Maar wegens kerst koos ik voor de Sante Bee “het kerst-zusje” en nu de omschrijving.


Sante Bee is een troebel zeer donker bruin kleurig bier van 8,5%. De smaak is licht zoetbitter met tonen van kruiden, karamel en hoe kan ook anders honing net als haar “het hele jaar door zusje”.

 Laat ik ook “haar”maar behandelen Bieken is even wat anders de kleur van dit bier is troebel oranje maar wel 8,5% zwaar. De smaak is meer fruitiger denk aan de citrusvruchten en ook hier is er honing in het spel. Trouwens deze brouwerij maak graag gebruik van honing, nu volgt er een link en een filmpje.  

http://www.brouwerijboelens.be/index.html

Reacties

Populaire posts