1ste Bier Verhaal van December: Ter Dolen Blond - België

Ter Dolen Blond

Tropisch gewelddadig land gehad, nu maar eentje uit het wat gemoedelijker Belgisch Limburg. Een heuse kasteelbrouwerij die is gevestigd in de boerderij van het kasteel, niet in het kasteel wordt er gebrouwen maar op het terrein ervan. Kasteel Ter Dolen is de naam van het pand en bevindt zich in de plaats Helchteren in Belgisch Limburg.


Al sinds 1282 vermeld als zomerverblijf voor de abten van de Abdij van Sint-Truiden. Die abten hadden nogal veel invloed in die tijd en behielden het kasteel die ook nog eens een renovatie kreeg of geheel werd vernieuwd. Die invloed was ineens over toen de Fransen rond 1790 de boel onteigende, die hadden niet zo op religieuze lieden die met wereldlijke zaken bezig hielden. Na twee eeuwen met onder andere twee wereldoorlogen, was er zeker weer gevallen van verval en renovatie.


Totdat brouwersdochter Mieke Desplenter en haar man het weer vervallen kasteel in 1990 kocht en de boel weer liet renoveren. 1994 kwam dus er een brouwerij bij, om lekkere de fijne Belgische standaard bierstijlen te gaan brouwen. Je weet wel de Blond, Dubbel, Tripel totdat in 2008 men de abtengeschiedenis begon te gebruiken voor hun bieren.


De enige verandering was dat het keurmerk die namen van de bieren werden uitgebreid met “Limburgs Abdijbier”, dat verkoopt toch beter zo’n keurmerk. Nu het bier Ter Dolen Blond een bier van 6,1% en de kleur is troebel goud. Meestal vind ik blonde bieren niet zo spannend, maar dit is een uitzondering. De smaak is licht zoetbitter met tonen van fruitigheid.


Het bier is van het type Blond en dat is meestal de zogenaamde “doordrinker” van de Abdijbier familie, die verder voornamelijk bestaat uit de Dubbel en Tripel. Dit allemaal is te drinken bij het café van de brouwerij en bij de betere slijterijen, overigens Belgisch Limburg is een fietsprovincie leuk om het café in de route op te nemen. Ook volgt er een link en een filmpje waar de brouwerij wordt bezocht.

http://www.terdolen.be/


Reacties

Populaire posts