2de Bier Verhaal van Juni: Chapeau Faro - België

Chapeau Faro

Lambik dit keer, niet die kale malloot uit een stripverhaal. Maar de spontane bierstijl die voornamelijk wordt gecreëerd ten westen van Brussel, elders er wereld kan het ook. Lambik bestaat uit 4 varianten namelijk: Faro, Geuze, Lambik met diverse soorten fruit en de Lambik zelf. Nu behandel ik de Faro en de rest volgt tezijnertijd wel, dit is wel de minst voorkomende variant. Faro is een Lambik brouwsel waar na het gistingsproces suiker wordt toegevoegd, omdat Lambik nogal zuur kan smaken en met uiteindelijk doel het bier drinkbaar maken. Faro is het op één na oudste bierstijl die bekend is hoe die gebrouwen moet worden rond 1550-1560, Lambik is de oudst bekende bier. Uiteraard is bier ouder en er zijn oudere bierstijlen, maar men is vergeten hoe juist en precies die gebrouwen moet worden. Lambikbieren moeten bestaan tussen de 30% en 37,5% tarwe en de rest aangevuld met gerst, dit ook voor de Faro.


Chapeau Faro wordt gebrouwen door brouwerij de Troch uit het Vlaams-Brabants plaatsje Wambeek. De brouwerij bestaat al sinds 1795 en begon op een boerderij en de reden daarvan is dat men het hele jaar werk was voor de boerenknechten. Bovendien bier was beter dan water in die tijd, en het brouwen gebeurde na de oogst. Brouwerij de Troch brouwt alleen bieren die met Lambik te maken hebben, dus van de 4 varianten eerder besproken en daarvan ook veel varianten.


Maar eerst de Chapeau Faro van de titel, zoals de meesten bieren van deze brouwerij iets toegankelijker dan de traditionele Lambikbieren. Het is een bier van spontane gisting dat houdt in dat microscopische wilde gistcellen het bier tot leven brengen, maar daar kom ik later op terug bij een ander verhaal over Lambik. Omdat de Lambikbieren in open vaten gist kan het koolzuur ontsnappen en daardoor krijg het bier geen volle schuimkraag. De kleur van de Faro is helder bruin en het bier is 4,75% zwaar.

De smaak is door de wilde gisten elke keer anders, maar er is altijd de wat zure smaak. De kandijsuiker zorgt voor een dragelijke smaak. Dus het kan van zuur naar zoet smaken en andersom, een bier van te houden of helemaal niet. Voor degene die liever van Fruit Lambiekbieren houden volgt er een lijstje met namen en smaken.


Brouwerij de Troch brouwt sinds de jaren 80 ook met tropische fruitsoorten. Ook die bieren heten Chapeau en zijn 3,5% zwaar. Abricot (abrikoos), Banana (banaan), Exotic (Ananas), Lemon (citroen), Mirabel (gele pruim), Pêche (perzik) deze zijn alle helder amber kleurig. Dan zijn er nog de rood kleurige Fraises (aardbei), Framboise (framboos) en uiteraard de Kriek (kers). Oh ja de naam Chapeau betekent hoed of pet en is gekozen voor de export markt, klinkt zeker beter dan de Troch. Hier volgt de link.



Reacties

Populaire posts