2de Bier Verhaal van Juni: Chapeau Faro - België
Chapeau Faro
Lambik
dit keer, niet die kale malloot uit een stripverhaal. Maar de spontane
bierstijl die voornamelijk wordt gecreëerd ten westen van Brussel, elders er
wereld kan het ook. Lambik bestaat uit 4 varianten namelijk: Faro, Geuze, Lambik met diverse soorten fruit en de Lambik zelf. Nu behandel ik de Faro en de rest
volgt tezijnertijd wel, dit is wel de minst voorkomende variant. Faro is een
Lambik brouwsel waar na het gistingsproces suiker wordt toegevoegd, omdat
Lambik nogal zuur kan smaken en met uiteindelijk doel het bier drinkbaar maken.
Faro is het op één na oudste bierstijl die bekend is hoe die gebrouwen moet
worden rond 1550-1560, Lambik is de oudst bekende bier. Uiteraard is bier ouder
en er zijn oudere bierstijlen, maar men is vergeten hoe juist en precies die
gebrouwen moet worden. Lambikbieren moeten bestaan tussen de 30% en 37,5% tarwe
en de rest aangevuld met gerst, dit ook voor de Faro.
Chapeau
Faro wordt gebrouwen door brouwerij de Troch uit het Vlaams-Brabants plaatsje
Wambeek. De brouwerij bestaat al sinds 1795 en begon op een boerderij en de
reden daarvan is dat men het hele jaar werk was voor de boerenknechten. Bovendien
bier was beter dan water in die tijd, en het brouwen gebeurde na de oogst.
Brouwerij de Troch brouwt alleen bieren die met Lambik te maken hebben, dus van
de 4 varianten eerder besproken en daarvan ook veel varianten.
Maar
eerst de Chapeau Faro van de titel, zoals de meesten bieren van deze brouwerij
iets toegankelijker dan de traditionele Lambikbieren. Het is een bier van
spontane gisting dat houdt in dat microscopische wilde gistcellen het bier tot
leven brengen, maar daar kom ik later op terug bij een ander verhaal over Lambik.
Omdat de Lambikbieren in open vaten gist kan het koolzuur ontsnappen en daardoor
krijg het bier geen volle schuimkraag. De kleur van de Faro is helder bruin en
het bier is 4,75% zwaar.
De
smaak is door de wilde gisten elke keer anders, maar er is altijd de wat zure
smaak. De kandijsuiker zorgt voor een dragelijke smaak. Dus het kan van zuur
naar zoet smaken en andersom, een bier van te houden of helemaal niet. Voor
degene die liever van Fruit Lambiekbieren houden volgt er een lijstje met namen
en smaken.
Brouwerij
de Troch brouwt sinds de jaren 80 ook met tropische fruitsoorten. Ook die
bieren heten Chapeau en zijn 3,5% zwaar. Abricot (abrikoos), Banana (banaan), Exotic
(Ananas), Lemon (citroen), Mirabel (gele pruim), Pêche (perzik) deze zijn alle
helder amber kleurig. Dan zijn er nog de rood kleurige Fraises (aardbei),
Framboise (framboos) en uiteraard de Kriek (kers). Oh
ja de naam Chapeau betekent hoed of pet en is gekozen voor de export markt, klinkt zeker beter dan de Troch. Hier
volgt de link.
Reacties
Een reactie posten