3de Bier Verhaal van Juni: Mythos - Griekenland

Mythos
Voetbalcompetitie is afgelopen, dus dat thema begint weer als het weer gaat beginnen. Lambik thema wordt vervolgd, dus iets met vakantie naar Zuid-Europa. Het financiële debacle van Europa op dit moment Griekenland en zijn bier. Allereerst iets over de drinkcultuur aldaar, het wordt voornamelijk samen gedronken zoals wijn, bier en sterke drank. Dit wordt namelijk gedaan om vriendschappen en familiebanden te versterken en ook om de dagelijkse sleur te verlichten. Dronken Grieken kom je bijna niet tegen en Grieken zorgen ervoor als iemand in hun groep dreigt dronken te worden, dat die persoon geen overlast zal geven. 
Bij etentjes met Griekse families wordt er gedronken en zelfs kinderen (ook onder de 10 jaar) mogen een slokje tafelwijn drinken. Vooral op feestdagen word er flink uitgepakt op drank gebied, van de vroege morgen tot de late uurtjes. Vooral Pasen stijgt de alcoholconsumptie tot grote hoogtes, ben benieuwd hoe ze dronkaards onder controle houden rond die feestdagen van hun. Uiteraard is wijn de meest gedronken alcoholische versnapering en dat al bijna 6500 jaar. Op sterke drank gebied wordt er Ouzo genuttigd, een helder anijsdrankje als het puur wordt gedronken maar troebel melkachtig wordt als er water wordt toegevoegd. En na dat al dat brengt ons bij het thema van deze verhaaltjes, namelijk bier. Als de Grieken samen bier gaan drinken, bestel je geen fles voor jezelf. Want er worden gezamenlijk een aantal flessen bier besteld en deze worden onderling gedeeld, wat niet gedeeld wordt is het glas.
Het meest gedronken bier in Griekenland is Amstel bier en daarna komt Heineken bier. Amstel begon in 1963 een brouwerij in Athene en na de fusie of overname in 1968 door Heineken, werd de Griekse Amstel brouwerij hun eigendom. Tegenwoordig heet de brouwerij “Αθηναϊκή Ζυθοποιία” oftewel in Engels de “Athenian Brewery”. Maar nummer drie is het niet heel echt Grieks bier Mythos, wat bestaat sinds 1997.
Het merk is gecreëerd door de Duitse brouwerij Henninger in hun “Ζυθοποιία Βορείου Ελλάδος” in het Engels de “Northern Greece Brewery” te Thessaloniki. Tegenwoordig is de brouwerij eigendom van het Deense Carlsberg en is in 2001 de naam van de brouwerij veranderd in “Ζυθοποιία Μύθος” in het Engels “Mythos Brewery”. Na een paar keer het Grieks alfabet te hebben gebruikt, komt nu het verhaal over het niet zo Griekse bier Mythos.
Helder goudkleurig bier van het Lager type en het bier is 4,7% zwaar. Het brouwsel heeft een grassige geur, is licht zoetig van smaak en het einde is niet erg bitter. Maar het bier zal zijn werk goed doen in de hete Griekse zomers, de dorst lessen. In Nederland te drinken bij de betere Griekse restaurants. Maar er is ook iets leuks aan de hand in Griekenland, namelijk het verschijnen van microbrouwerijen.
Dit gebeurt voornamelijk op toeristische plekken zoals de vakantie eilanden en de hoofdstad Athene, hier volgt een korte lijst met namen van brouwerijen.

Chios Microbrewery uit Chios
Cretan Brewery uit Chania, Kreta
Brink’s Beer uit Rethymno, Kreta
Magnus Magister uit Rodos
Corfu Beer uit Corfu
Donkey Santorini Brewing Company uit Santorini
Piraiki Microbrewery uit Athene

Deze brouwerijen en andere zijn op deze link te vinden. http://www.ratebeer.com/beer/breweries/brewers-directory-0-82.htm


Reacties

Populaire posts