2de Bier Verhaal van Augustus: Kona Fire Rock Pale Ale - Verenigde Staten / Hawaï

Kona Fire Rock Pale Ale

Hawaï de staat die uit eilanden bestaat en nogal wat vulkanen, dit tropische paradijs is maar 17 uur vliegen hier vandaan. Nederland is anderhalf keer groter dan al eilanden bij elkaar. 1,4 miljoen mensen wonen er tegen de bijna 17 miljoen bij ons. Maar met al dat water heeft Hawaï een kustlijn van 1210 km. en wij mogen het doen 451 km.
Hawaï is gevormd door een “hotspot” wat eigenlijk een plek op de Aarde is waar vulkanisme plaatsvindt dat niets te maken heeft met plaatbewegingen zoals die in de plaattektoniek gelden. Het is een zwakke plek in het aardoppervlak, waardoor magma naar buiten komt en in de loop der tijd een rij vulkanen ontwikkelen aan het aardoppervlak. Vaak zijn de jongste eilanden groter dan oudste en deze zijn ook al flink geërodeerd. Canarische Eilanden, Azoren en de Kaapverdische eilanden zijn ook ontstaan door een “hotspot”.
Deze staat heeft maar 12 brouwerijen en op biergebied met zijn regeltjes zijn die in Hawaï niet vreemd als in sommige andere staten, alles kan er wel op twee na geen alcohol op straat en in de kofferbak ook lege blikjes en flesjes. Dan maar over na brouwerij Kona voor een gedeelte vernoemd naar het stadje Kailua-Kona en is opgericht in 1995. Kailua-Kona ligt op het eiland Hawaï, deze staat ook bekend om verwarring te voorkomen als “the Big Island”. Onder dit eiland ligt de eerder genoemde “hotspot” en dus ook de meest actieve vulkaan op de wereld te vinden. Deze is zelfs te bezoeken in het National Park Hawaii Volcanoes als de vulkaan niet te actief is en volgens een lokale legende neem geen vulkanische stenen mee van de vulkaan anders voor altijd ongeluk. Verder met de brouwerij ik heb de titel van het verhaal ooit geproefd en zal er nog 4 andere behandelen. De biernamen zijn geïnspireerd door locaties en gebruiken uit de staat Hawaï.
1: Fire Rock Pale Ale is degene die ik 2 jaar geleden in Engeland heb geproefd, dit is een bier van het American Pale Ale type een fruitig bitter bier. Het heeft een alcoholpercentage van 5,9% en de kleur is helder oranje. De smaak is zoetig fruit en een beetje citrus. Het bier is geïnspireerd door het National Park Hawaii Volcanoes.
2: Longboard Island Lager met een alcoholpercentage van 4,6% en heeft een licht troebele gouden kleur. De smaak is licht bitter met tonen van citrus. Dit bier is geïnspireerd door op het eiland Oahu gelegen wijk en tevens badplaats van de stad Honolulu, Waikiki en de daar uitgevonden surfplank oftewel de longboard.
3: Big Wave Golden Ale heeft een licht troebele gouden kleur en is 4,4% zwaar. De smaak is licht bitter en heeft tonen van citrusvruchten en een beetje karamel. Geïnspireerd door ook op het eiland Oahu gelegen badplaats Waimea Bay, vooral in de winter de ideale plek voor surfers. De golven zijn hier dan gemiddeld 6 meter hoog, uitschieters tot 15 meter zijn mogelijk hier. Zomers is het met de golven erg kalm, kabbelend zelfs.
4: Wailua Wheat is een tarwebier met toegevoegde passievruchten, dit brouwsel is 5,4% zwaar. Licht troebel geel van kleur met een zoetige smaak met tonen van citrusvruchten en vooral fruitige passievruchten. Geïnspireerd door de in de tropische wouden gelegen 29 meter hoge waterval Wailua, te vinden op het eiland Maui.
5: Als laatste Castaway I.P.A. een India Pale Ale met een alcoholpercentage van 6% en de kleur is helder oranje. De smaak is mild bitter met tonen van tropisch fruit, citrus and iets van honing. Geïnspireerd door het tussen de eilanden Oahu en Molokai gelegen zeestraat Kaiwi en vroege ontdekkingsreizigers die problemen kregen met hun boten en ergens aanspoelden. Want “castaway” betekent schipbreukeling maar ook betekent het verschoppeling. Want op het eiland Molokai bevindt zich op het nogal ontoegankelijke noordelijke gedeelte het plaatsje Kalaupapa, wat vroeger tot 1969 een leprakolonie was. Er zijn nog een handjevol slachtoffers van deze ziekte in dit dorpje.
Dit was de staat Hawaii, van tropisch paradijs tot een tropische gevangenis. Volgt nog de link, facebookpagina en een filmpje.
Reacties

Populaire posts