2de Bier Verhaal van November: Struise Ypres - België

Struise Ypres
1ste Wereldoorlog thema bieren en ik heb er vier op, gepast of ongepast en ik ga deze in België gebrouwen bieren behandelen. 100 jaar geleden begon die massa slachting tussen de Centralen (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Ottomaans Rijk en Bulgarije) en Geallieerden (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Rusland tot 1917, Japan, Verenigde Staten na 1917 en nog een paar andere landen). Vooral het Westfront op Frans en het aanvankelijke neutrale Belgisch grondgebied zaten de beide kanten vast, wat resulteerde in een vruchteloze loopgravenoorlog. Veldslagen kamen voor met 20.000 doden aan beide kanten voor een paar kilometer terreinwinst, ondertussen hielden paranoïde Duitsers huis in het bezette België. Elk verzet werd zeer gewelddadig de kop ingedrukt door middel van fusilleren van burgers, huizen tot grond aflaten branden en België economisch uitzuigen. De narigheden hielden op na de wapenstilstand die op 11 november 1918 om 11:00 uur inging en eindigden de oorlogshandelingen.
Deze dag wordt sindsdien elk jaar herdacht in België(Wapenstilstandsdag), Verenigd Koninkrijk(Remembrance Day), Frankrijk(jour de l'Armistice) en de Verenigde Staten(Veterans Day). 1914 begon deze ellende en nou honderd jaar later zijn er herdenkingsbieren gebrouwen, ik vertel wat over de naam van het bier en uiteraard hoe deze smaakt.
Als eerste begin ik met van brouwerij van Honsebrouck uit Ingelmunster bekend van de zware Kasteelbieren, de naam van het bier is Passchendaele. Het bier is vernoemd naar de 3de slag bij Ieper of internationaal bekend als de “Battle of Passchendaele. De slag duurde van 31 juli 1917 tot 10 november 1917, kosten aan beide kanten ongeveer 400.000 duizend doden en dat voor kilometer terreinwinst aan geallieerden zijde die overigens weer verloren ging. Met het etiket heb ik wat bedenkingen vooral met “The Great Beer” wat op de “the Great War” en ook de 1 minuut stilte wat in gevraagd wordt in het Engels “When opening a bottle of Passchendaele, please hold a minute of silence to commemorate those who fell on the battlefield”. Ook siert de “klaproos” de enige bloem die op de bloed besmeurde slagvelden bloeiden en een symbool zijn geworden met betrekking met de 1ste Wereld Oorlog met name in het Verenigd Koninkrijk, siert dit sobere etiket. Dit bier is verkrijgbaar in halve liter flessen, een favoriete bier inhoudsmaat van de Britten (die voornamelijk omkwamen tijdens die slag). Het bier zelf is een bovengistend blond gekleurd bier van 5,2%. De smaak is zeer zwak droog bitter en de fruitige tonen zijn ook zeer zwak. Zo’n presentatie van dit bier maar bij het drinken er van, is het een slap bier.
Het tweede herdenkingsbier komt van de jonge brouwerij de Kazematten uit Ieper (deze stad was zwaar de Sjaak tijdens de 1ste Wereld Oorlog) met het bier genaamd Wipers Times ’14. De brouwerij is gevestigd in ruimte van een vesting genaamd een kazemat, de ruimte heeft schietgaten en is goed beschermd tegen vijandelijk vuur. Tijdens de 1ste Wereld Oorlog werden deze 17de eeuwse gebouwen gebruikt als hoofdkwartierdoor de Britse officieren, slaapruimtes en het “loopgraven krantje” genaamd “The Wipers Times” werd hier ook gedrukt. Dit krantje was zeer ironisch van aard, met grappige nep advertenties, dagelijkse beschietingen worden behandeld (sarcastische wijze), poëzie serieus en met gortdroge zwarte humor. De Britten hadden moeite met het uitspreken van de naam Ieper en op zijn Engels is het Ypres, werd het “Wipers” wat ook weer op de zinloze veldslagen sloeg, weg gevaagd worden en dat is in het Engels “be wiped away”. Het bier is 6,5% zwaar en heeft een troebel blonde kleur. De smaak is zeer licht zoet bitter en er zijn wat tonen waarneembaar van kruiden, vanille en een beetje rode pepper. Dit bier is al iets beter dan het slappe Passchendaele.
Het derde gedronken bier komt van brouwerij Eutropius uit Heule gedenkt met hun bier de periode 1914 tot 1918. Het net al over Wapenstilstandsdag en ga daar nu mee verder, deze dag is een wettelijke feestdag in België. Nou is het meer een herdenkingsdag en dus men heeft ook vrij op deze dag. Sinds 1922 wordt deze dag “gevierd”, deze ceremonie wordt gehouden bij het Graf van de onbekende soldaat in Brussel waar de Koning van België bij aanwezig is. Hier werden de gevallen soldaten herdacht uit 1ste Wereld Oorlog, later kwamen de gesneuvelde doden uit de 2de Wereld Oorlog en andere oorlogen erbij. Dit bier heet Remembrance Beer ’14-’18 en heeft een alcoholpercentage van 9% en een troebel blonde kleur. Het bier schuimt lekker, de smaak is zoet bitter met tonen van peer, ananas en grapefruit.
Dan blijft het 4de herdenkingsbier van de Struise Brouwers uit Oostvleteren over Ypres. Dit slaat op de stad Ieper, eerder beschreven bij de eerste twee bieren en nu volgt een beschrijving van deze stad. Ieper heeft bijna 35.000 inwoners en ligt in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Behoorlijk rijke stad in de middeleeuwen, daarna verval van de economie en viel in Franse handen. Deze maakten van de stad een vesting, kwam weer in Oostenrijkse handen en sukkelden verder door tot de 1ste Wereld Oorlog. De stad was de gehele oorlog in handen van de geallieerden en werd op drie punten bedreigd door het Duitse Keizerrijk. Resulteerden dat er vier bloedige veldslagen zijn geweest rond deze stad, de Duitsers kwamen er niet doorheen en de gehele stad lag in puin.
Na de oorlog wilden men de stad niet meer opbouwen en er een macaber monument van maken, maar dat ging gelukkig niet door. Meer dan 40 jaar duurde het heropbouwen van de stad met geld dat de Duitsers moesten betalen. Ieper is een belangrijke toeristische trekpleister geworden, vooral komen mensen uit Groot-Brittannië voor het oorlogsverleden en vooral dit jaar zal het wat drukker zijn met toeristen wegens dat het 100 jaar geleden is. Nu volgt het bier van de Struise Brouwers met hun herdenkingsbier Ypres en van de bovenste drie is deze wel het meest complex, want dit bier hoort bij de bierstijl Vlaams Oud Bruin. Vlaams Oud Bruin is een bovengistend bier dat wordt gerijpt in eikenhouten vaten en wordt aangestoken met een melkzuurinfectie. Van oorsprong is het een mengbier, waarbij bier van 1 tot 2 jaar oud wordt gemengd met bier dat een paar maanden is. Door het melkzuur wordt de smaak van het bier 0 licht zurig. De kleur is donker bruin en het alcoholpercentage kan variëren van 4,7 tot 8 procent. Maar bij de Struise Brouwers zijn ze wat innoverend en gebruiken ze gebruikte Bourgogne (wijn) vatten en Wild Turkey Bourbon (Amerikaans Whisky) vaten. Eerst gerijpt op het Bourgogne vat en daarna op de Wild Turkey Bourbon vat, dit beïnvloed het brouwsel. Ypres is donker bruin van kleur met een rode gloed en het heeft een alcoholpercentage van 7%. De smaak is licht zurig door het wijnvat met wat branderigheid in de mond door het whiskyvat. Veel tonen van kersen en beetje tonen van vanille, chocolade en een beetje wijn. Persoonlijk vond ik dit bier in positieve zin op een “Sachertorte” taartje lijken, zo’n chocolade gebak met slagroom en met een zoetzure kers in verwerkt. Gepast of ongepast dit soort bieren om een bloederig verleden te herdenken, vind ik eigenlijk dat het eerste bier Passchendaele de grenzen wel op zoekt en de rest van de bieren vallen wel mee. Volgt nog een filmpje en wat links van de brouwers.
Brouwerij van Honsebrouck


Brouwerij de Kazematten

Brouwerij Eurtopius

Struise Brouwers









Reacties

Populaire posts