2de Bier Verhaal van April: Aischgründer Karpfen Weisse - Duitsland

Aischgründer Karpfen Weisse
Meeste mensen kennen wel één persoon of meerdere in hun omgeving die vist, de kans is dat diegene op karpers vist is ook aanwezig. Het beeld van een karpervisser is dat deze vrouwontvluchtende man zijn visstek met hand en tand zal verdedigen, want de concurrentie is groot want deze tak van de vissport is er groot tegenwoordig. Oost-Europese (voornamelijk Poolse) gastarbeiders die ook vissen op karpers zijn niet geliefd, alles wat ze vangen nemen ze mee om de vis op te eten. Dat werkt niet voor de Nederlander want die vist voor records, grote zware karpers tegen de 30 kilo aan om die weer uit te zetten voor de volgende visser.
Om die vis te vangen, storten ze voor een vermogen aan aas in het water. Dat aas staat ook bekend als boilies, kleine ronde harde deegbolletjes in verschillende smaken, want een karper heeft ook smaak. Dan al het materiaal dat gebruikt wordt, uiteraard hengels, tent, opvouwbed, kookgerei en camouflagekleding want hobby’s kosten best wel wat. Daarom zijn de meeste karpervissen fanatiek met hun hobby of obsessie bezig, best begrijpelijk dat ze hun visstek zo verdedigen. Karpers laten zichzelf niet zo makkelijk vangen en men moet veel geduld hebben. Deze hobby heeft ook een gevaar met al die dure spullen, men kan overvallen worden en dat gebeurd nog soms. De karpervissers gaan ook naar het buitenland, vooral België en Frankrijk zijn favoriet maar nu ga ik het verhaal linken aan bier, het gaat nu verder in Duitsland.
Hier is een regio met de naam Aischgrund wat te vinden in het noorden van Beieren en vergeleken worden met de Bollenstreek, alleen geen bollen en bloemen maar in dit geval karpers. Hier zijn ongeveer 7000 kunstmatige wateren (kärpfenteiche in het Duits) te vinden waar karpers gekweekt worden en dat is voor consumptie, dit doen ze al sinds de middeleeuwen. De kwekers werken niet met hengels maar met een grote vangnet, of met een waadpak aan en een net mee gaan ze het water in om zo de karper te vangen.
Oost-Europeanen ga daar heen om karper te eten, in Nederland wordt deze vis niet gegeten. Deze streek is toeristisch en alles draait om de vis, er is een karper museum, men kan er leuk rondfietsen en vakantie vieren. http://www.karpfenland-aischgrund.eu/.  Laat er een hotel bestaan met brouwerij en een stokerij, wat veel voorkomt in Beieren, handig als je van speciaalbier houd zoals ik.
De naam van dit hotel is Zum Löwenbräu en tevens de naam van de brouwerij-distellerij en 1 van de 13 brouwerijen in Duitsland met het woord Löwen (Leeuw in het Duits) in hun naam. Het brouwerij-hotel is te vinden in het gehucht Neuhaus wat bij het plaatsje Adelsdorf hoort, het gemeentewapen siert zelfs een karper.
Deze organisatie is sinds 1747 in bedrijf, met dezelfde familie aan het hoofd en brouwen er 6 verschillende bieren. Het schijnt dat de eerdere Nederlandse (karper)visser voornamelijk Heineken naar binnen klokken, brouwt deze brouwerij een bier te ere van de karper. Aischgründer Karpfen Weisse is de naam van dit 5,2% zware bier en van het type Hefeweizen.
Korte uitleg over dit type bier, Hefeweizen is een bovengistend, ongefilterd, tarwebier met een opvallend troebele verschijning. Meestal zoet en fruitig van smaak en heeft een volle body. De Karpfen Weisse heeft een troebele oranje kleur en heeft een licht bitter smaak met een fruitig einde. Tonen van zure appel en zoete banaan en zoals alle Hefeweizen is deze ook dorstlessend.
Dit was het vis(sers)verhaal en het bruggetje naar een Duits bier, volgt nog de link, facebookpagina en waar je het bier kan bestellen.











Reacties

Populaire posts