1ste Bier Verhaal van April: Žatec Svetlé - Tsjechië
Žatec Svetlé
Dit
keer gaan we naar Žatec een plaats met bijna 20 duizend inwoners, dit stadje
ligt in de Tsjechische regio Ústí nad Labem die in het noordwesten van het land
te vinden is. In en rond is Žatec ook bekend van de hopteelt en dan met de
meest invloedrijkste hopsoort ter wereld, Saaz hop. Ooit werd er Duits
gesproken in die regio en had Žatec ook een Duitse naam, je raad het misschien
al het is Saaz en de hop is daar naar vernoemd.
Het is
een aromahop dat als belangrijkste functie heeft om het bier zoals de naam al
aan geeft, aroma te geven. De aromahop wordt pas aan het eind van de
kookperiode toegevoegd, omdat anders de aromatische oliën te snel zouden
verdampen tijdens het kookproces. Aromahoppen meestal hebben een lage bitterheid
en daarom wordt naast de aromahop vaak nog een bitterhop toegepast.
Bitterhop
zorgt ervoor dat het bier langer houdbaar blijft. Omdat de voorzieningen in het
verleden niet zo goed waren als tegenwoordig, was dit een reden om hop toe te
voegen aan het bier. Saaz hop zit in veel Tsjechische Pilseners, ook de
Nederlandse Pilseners en Belgische bieren zoals Duvel, Brigand en De Koninck.
Saaz geeft bieren een zachte milde smaak, beetje aards en kruidig. Eigenlijk
zijn de eigenschappen van deze hop, fijne hoppig en een licht geparfumeerde
smaak. Dan bestaat er een derde hoptype, dubbeldoelhop dit is een bitterhop en
aromahop ineen. Deze hop wordt zowel aan het begin van het koken van de wort
toegevoegd, als bij een bitterhop en als ook aan het eind van het kookproces,
als bij een aromahop. Pilseners zijn uitgevonden in Tsjechië en werden snel
populair in Europa, vaak wordt dan populaire dingen in de treuren gekopieerd en
dus werd de Saaz hop ook in andere landen gekweekt maar”evolueerde” daar in
nieuwe hopvariëteiten. Maar dat is materiaal voor bier verhalen in de toekomst,
dus nu verder met een brouwerij uit het hart van de Saaz hopstreek.
Brouwerij
Žatec uit Žatec bestaat sinds 1801 en heeft door de jaren de nodige
tegenwerkingen gehad met de 1ste Wereldoorlog, 2de
Wereldoorlog, het Communisme en de nasleep ervan want de moderniteit ging
gelijk op met de tijd. Maar altijd is de brouwerij Tsjechisch bezig geweest met
de ingrediënten, de lokale hop, mout en water en tegenwoordig hoort het bij het
Deense Carlsberg en de brouwerij zal de nodige moderne aanpassingen krijgen. Ik
zal 4 van hun bieren behandelen, zal beginnen met de titel van dit verhaal en
daarna bieren te behandelen die zwaarder in alcohol zijn.
1:
Žatec Svetlé dit is een typische Tsjechische Pilsener van 4,1% zwaar, met een
heldere gouden kleur en helder is in het Tsjechisch svetlé. Licht zoet bitter
van smaak en een beetje hoppig, uiteraard Saaz.
2:
Žatec Premium ietsje zwaarder namelijk 4,8% en ook iets meer smaak dan de
svetlé. Ook helder goudkleurig, smaak is licht droog zoet bitter van smaak.
Tonen van graan, beetje karamel en (Saaz)hoppig.
3:
Žatec Export nog iets zwaarder namelijk 5,3%, ook een Tsjechische Pilsener en
ook helder goudkleurig. Droog bitter met een zoetje van smaak, tonen van graan
en best (Saaz)hoppig.
4:
Žatec Strong zoals de naam al zegt de zwaarste met een alcoholpercentage van
7,3%. Dit keer een Doppelbock en heeft een amber kleur. De smaak is verwarmend
door het hoge alcoholpercentage en is ook redelijk zoet, tonen van karamel,
honing en een beetje vanille en de smaak van (Saaz)hop wordt onderdrukt.
Dit
was Žatec en Saaz en volgt nog de link en een filmpje, volgende keer iets met
vissen. http://www.zateckypivovar.cz/cs/
Reacties
Een reactie posten