3de Bier Verhaal van April: Geary’s Pale Ale - Verenigde Staten / Maine

Geary’s Pale Ale
Van vissen naar kreeften en dit keer bier uit de Amerikaanse staat Maine. Dit is de noordoostelijkste staat van Amerika, ook de dunstbevolkte staat ten oosten van de Mississippi en het bestaat voor 83% uit wouden. Dus er wonen er ongeveer 1,3 miljoen mensen in Maine en de staat is ongeveer 2,2 keer groter dan Nederland. In de wouden van tiert het van de elanden, maar je zult veel geluk moeten hebben met het spotten van deze woudreus.
De ruige kustlijn van Maine barst van de kleine eilandjes en de kreeftvangst is hier een grote economie. Het eten ervan is synoniem met Maine, ook andere schaaldieren zoals krab en mosselen worden gevangen. Ze maken veel gerechten met de kreeft zoals gebraden kreeft, gestoofde kreeft, hartige taart met kreeft en zelfs ijs met kreeft. Maar vooral zal men deze combinatie en traditionele vorm vinden met de volgende ingrediënten: kokkels, mosselen, kreeft, aardappelen, uien en maïs gemend met wat zeewier en dat allemaal gestoomd met zoutwater.
Wie van lezen houd en speciaal van boeken van Stephen King spelen veel van zijn verhalen in deze staat af zoals: Carrie, De Shining, Het en Misery. Wie bekend is met die verhalen, ze zijn nogal eng.
Op alcoholbeleid heeft Maine wat opvallende regels. Drank mag verkocht worden op 91,44 meter van een kerk of school, of de locatie van verkoop bevindt zich in het centrum van een plaats. Jongeren mogen alcohol drinken onder toezicht van de ouders, uiteraard thuis. Gewapend en dronken naar een restaurant of een bar gaan is niet toegestaan, nuchter wel of het restaurant of de bar moet een wapen verbod hebben.
De staat Maine heeft 54 brouwerijen en ik ga brouwerij D.L. Geary behandelen uit Portland, de grootste stad van de staat maar de hoofdstad is Augusta. De brouwerij bestaat sinds 1983 maar ging pas brouwen in 1986, nadat de oprichter David Geary de kneepjes van het brouwvak heeft geleerd in Groot-Brittannië. De bieren van deze brouwerij zijn Brits met een Amerikaanse twist. Nu komen 4 bieren van deze brouwerij en als eerste de titel van dit verhaal.
1ste: Geary’s Pale Ale is geïnspireerd door de Engelse bierstijl genaamd Bitter, maar in Amerika worden deze bieren English Pale Ale genoemd. Deze bieren zijn hoppiger en hebben een iets hoger alcoholpercentage, normaal zijn deze tot 4,1% zwaar. Deze heeft een alcoholpercentage van 4,5% en heeft een heldere amber kleurtje. De smaak is droog bitter, het bier heeft lichte tonen van citrus en het bier is een beetje kruidig.
2de: Geary’s HSA wat voor Hampshire Special Ale staat en ik denk dat het bier een eerbetoon aan een Engels bier uit Hampshire is, Gales Prize Old Ale. Al weet ik het niet helemaal zeker. Het bier is 7% zwaar en is een Strong Ale, zoals de naam het al zegt zijn deze bieren 5% zwaar en hoger. Dit bier heeft een heldere bruin/oranje kleur en zoet bittere smaak en brand een beetje na in de mond. Tonen van karamel en wat fruitigheid.
3de: Geary’s London Porter heeft een alcoholpercentage van 4,2% en de kleur is colabruin. Mild bitter van smaak met tonen van geroosterd mout, koffie en een beetje chocolade. Dit type bier is een Porter en is de voorloper van de pikzwarte Stout.
4de: Geary’s Ixnay is een glutenvrij bier of een poging daartoe als men de Amerikaanse voedsel en waren autoriteit moet geloven, volgens hen is het niet mogelijk om een compleet glutenvrij bier te brouwen. En ze hebben gelijk, men heeft een compleet laboratorium nodig om erachter te komen. Maar dat terzijde, het bier is een American Pale Ale oftewel een hoppig bitter bierstijl. Ixnay heeft een alcoholpercentage van 4,7% en een licht droog bitter van smaak. Tonen van karamel, perzik en sinaasappel.

Dit was de staat Maine en ergens volgende maand bier uit de staat Maryland. Volgt nog de site, Facebookpagina en een filmpje. http://www.gearybrewing.com/default.aspx


Reacties

Populaire posts