3de Bier Verhaal van Maart: Smuttynose Finestkind IPA - Verenigde Staten / New Hampshire

Smuttynose Finestkind IPA
De volgende vier bierverhalen die over een Amerikaanse staat gaan over waar de naam begint met “New” en New Hampshire bijt de spits af.
Deze staat is een iets meer dan een anderhalf keer kleiner dan Nederland en er wonen ongeveer 1,3 miljoen mensen in de “Granite State”. Een kwart van de staat word bedekt door de White Mountains met als hoogste top Mount Washington(1917 meter) en deze is te vinden in de Presidential Range, de meeste bergen zijn vernoemd naar presidenten en andere naar prominenten politieke figuren uit de Amerikaanse geschiedenis.
Ook had de staat in dat gebergte een staatssymbool, een rotsformatie die vanuit het noorden op een gezicht leek van een oude man. De naam van deze rotsformatie was “Old Man of the Mountain” want in 2003 stortte het “gezicht” door erosie naar beneden. Er werd zelfs gerouwd om het granieten gezicht er werden bloemen gelegd aan de voet van de rots waar het gezicht ooit uitstak.
Van alle staten van Amerika die aan zee liggen heeft New Hampshire de kortste kustlijn, namelijk een bescheiden 21 kilometer. Aan diezelfde kustlijn ligt het plaatsje Hampton en daar vinden we ook brouwerij Smuttynose, die sinds 1994 bestaat. Alleen ze zijn begonnen in de havenstad Portsmouth maar door bedrijfsgroei, was alleen een verhuizing naar Hampton mogelijk voor een snelle uitbreiding in 2014.
De brouwerij is vernoemd naar het gelijknamige eiland dat in het archipel van de Isles of Shoals. Deze groep eilanden wordt gedeeld door de staten New Hampshire en Maine, trouwens Smuttynose Island ligt niet in New Hampshire maar in Maine. Ze gebruiken mooie bieretiketten en ik heb vier van hun bieren op en deze ga ik behandelen.
1: Really Old Brown Dog Ale een zware om mee te beginnen, een Old Ale biertype, het alcoholpercentage is 11,1%. Old Ale is een lang gerijpt bovengistend bier van origine uit Engeland. De smaak is bitter zoet met tonen van gedroogd fruit, karamel, vanille en niet vergeten de zweem van het eiken vat. De kleur is donker bruin van kleur net zo als de oude brouwerijhond die het etiket siert. De naam van de hond was Olive (1991-2007) en hield van het strand van New Hampshire, je kan haar vinden op de website en ze bereikte een mooie hondenleeftijd van 16 jaar.
2: Shoals Pale Ale is het oudste bier van de brouwerij en is vernoemd naar de archipel de Isles of Shoals waar Smuttynose eiland bij hoort. Het huis op het etiket is te vinden op datzelfde eiland wat tegenwoordig onbewoond is. Het schijnt dat het huis is betaald met zilver van een gevonden piratenschat van Blackbeard. Het bier is helder amber van kleur en heeft een alcoholpercentage van 5,3%. De smaak is droog bitter van smaak met tonen van manderijn, citrus en karamel.
3: Robust Porter heeft veel bierprijzen gewonnen, de Porter is ooit uitgevonden in Londen een voorloper van de bekende Stout. Het alcoholpercentage van 6,2% en de kleur is donker bruin. De smaak is droog bitter en heeft tonen van pure chocolade en koffie. Ik denk dat de eerder genoemde hond Olive het etiket siert in clownkleding.
4: Finestkind IPA mijn persoonlijke topper van deze brouwerij met twee oude mannen in hun tuinstoeltjes voor hun “trailer” te zitten genieten van hun biertje. Sommige vinden hun etiketten niet waardig of professioneel voor een brouwerij van die grootte, nou ik vind ze prachtig. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,9% en de kleur is troebel oranje. De smaak is droog bitter van smaak met een licht zoetje, tonen van mandarijn, citrus en karamel. Het bier is veel hoppiger dan de Shoals Pale Ale.
New Hampshire heeft een alcohol limiet op zijn drank, het mag tot 12% zwaar zijn met verkoop in supermarkten en hogere percentages in door de staat gecontroleerde slijterijen. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.  Reacties

Populaire posts