Bier+Randzaken Maart (4): Weihenstephaner Kristallweissbier - Duitsland

Weihenstephaner

Kristallweissbier
De brouwerij die claimt de oudste ter wereld te zijn, de Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan maar het ligt een tikkeltje anders. Ongeveer 30 kilometer ten noorden van München ligt het stadje Freising, hier vlakbij bevindt het vliegveld van München en men kan het stadje zien.
Freising is te zien op twee heuvels, de één heet de Domberg met de kathedraal erop en de ander heet Weihenstephan met het gelijknamige klooster en brouwerij erop. De brouwerij is eigendom van het bondsland Beieren sinds 1803, toen het klooster Weihenstephan werd opgeheven.
Ook is het een deel van een faculteit van de universiteit van München, waar men een opleiding tot brouwmeester kan volgen. Ergens rond 1950 vonden ze uit dat bisschop Otto I het klooster toestemming om te mogen brouwen in het jaar 1040, toen hielden ze het oprichtingsjaar 1146 dus dat werd veranderd. Tegenwoordig wordt die toestemming van de bisschop betwijfeld omdat het document geschreven werd rond het jaar 1600. Maar het schriftelijke bewijs van een brouwerij op die plek dateert pas vanaf 1675 een verschil van 635 jaar, maar het zogenaamde feit dat ze brouwen vanaf 1040 werkt perfect als marketing. Ze zijn niet de enige brouwerij die een zeer oude oprichtingsjaar gebruiken bijvoorbeeld brouwerij Brand doet het ook, eigenlijk opgericht in 1870 maar omdat er op die plek al wordt gebrouwen sinds 1340 gebruiken ze dat jaar. Maar dat mag de pret niet drukken en laat acht van hun bieren behandelen.
 1: Vitus is een Weizenbock en dat is een tarwebier (Hefeweizen) met een hoger alcoholpercentage, troebel uiterlijk en de kleur is amber naar donkerbruin. Het Weihenstephan klooster is gewijd aan de heilige Sint-Vitus, de patroonheilige van acteurs, komieken, zangers, dansers en honden. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,7% en een troebel goudgele kleur. De smaak is fruitig zoet bitter met tonen van banaan en kruidnagel.
2: Korbinian is een Dubbelbock en dat is een zwaarder Bockbier meestal boven de 6,5% en hoger, meestal eindigen de Dubbelbock-namen in Duitsland op -ator zoals Salvator van brouwerij Paulaner. Deze heet dus Korbinian en is vernoemd naar de stichter van het klooster de Heilige Corbianus. Deze heilige was de eerste bisschop van Freising waarvan zijn lastdier door een beer werd gedood. Hij kreeg het voor elkaar dat die beer zijn “lastdier”werd op weg naar Rome, de beer en de heilige staan op het etiket. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,4% en de kleur is donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade, gedroogd fruit en iets van honing.


3: Hefeweissbier het Duitse traditionele tarwebier met een troebele gele
of oranje kleur en het alcoholpercentage is tussen de 5% á 6%.
Het verschil met een Belgisch Witbier is dat smaak wordt bereikt met
water, tarwe, beetje hop en gist, het Witbier ook met dat alles en kruiden.
De kleur is  troebel geel en het alcoholpercentage is 5,4%. De bitterheid is
verwaarloosbaar in de smaak en het heeft tonen van banaan en iets van citrus.
                                                  
4: Hefeweissbier Dunkel is de donkere Duitse tarwebier, het verschil is dat de graan wat gebrand is en de smaak behalve banaan ook chocolade en/of karamel bevat. De bierstijl heet officieel  Dunkelweizen oftewel in het Nederlands donkere tarwe. Dit bier van Weihenstephan heeft een alcoholpercentage van 5,3% en de kleur is troebel bruin. De smaak is licht zoet bitter met tonen van geroosterd mout, banaan en wat karamel.
 5: Kristallweißbier is een Kristallweizen en deze bierstijl is eigenlijk een gefilterde Hefeweizen en met het filteren wordt het bier helder van kleur en de smaak is minder, maar het geheel is spankelder. Omdat deze de 2de Kristallweizen die ik behandel en erg lekker vind is het de titel en het middelpunt van dit verhaal. Het bier heeft een licht wazige gouden kleur en een alcoholpercentage van 5,4%. De smaak is zacht verfijnd zoet bitter met zeer lichte tonen van banaan en nootmuskaat.






6: Festbier is een Märzen en die is ook bekend als een Oktoberfestbier, dit
zijn ondergistende bieren die wat zwaarder zijn dan een Pilsener en de
kleur is helder goud tot amber. De naam Oktoberfestbier gebruiken ze in
München en Märzen daarbuiten en Oostenrijk vooral. Nu Freising net
buiten München ligt heet het Festbier en de kleur is helder goud, met een
alcoholpercentage van 5,8%. De smaak is zacht zoet bitter met een
toefje droogheid, met tonen van subtiel citroen, karamel en iets van honing.
7: Original is een Helles en dat is een ondergistend helder gouden bierstijl
uit het zuiden van Duitsland en meer Beieren, het is familie van de Pilsener
die is van origine rond de 4,4,%. Ook is het familie van de Lager wat wij in
Nederland en onder ander in Duitsland Pilsener noemen en deze bieren
zijn rond de 4,8% á 5,2%. Helles zijn tussen de 5% á 5,6% en verfijnder
van smaak, deze is 5,1% zwaar en heeft een heldere gouden kleur.
De smaak is mild zoet bitter en het heeft lichte verfrissende tonen
van citroen.


8: Tradition is een Dunkel en dat is een donkerbruin ondergistend bier,
van oorsprong Beiers en de oudste ondergistende bierstijl. Bijvoorbeeld in
Beieren zijn veel grotten en die hebben een constante koude temperatuur
en doet het gist zakken naar de bodem, zo kreeg men ondergistend bier.
Later kreeg men dit industrieel voor elkaar en kon ondergistend overal
gebrouwen worden en uiteraard andere varianten. Deze Dunkel heeft
een donkerbruine kleur en een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is
zacht zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade en toffee.
Dit was een verhaal over de “oudste” brouwerij ter wereld en acht van
zijn bieren, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.
https://www.weihenstephaner.de/ https://www.facebook.com/weihenstephan/









   






Reacties

Populaire posts