Bier+Randzaken Maart (5): Medalla Light - Puerto Rico

Medalla Light


Een Amerikaans deelgebied dat geen staat is maar wel bij de Verenigde Staten hoort, het Spaantalig eiland Puerto Rico. Door de overwinning met Spaans-Amerikaanse oorlog in 1898 verkregen ze het eiland Puerto Rico, Filippijnen, Guam en Cuba verkreeg de onafhankelijkheid.
Deze oorlog was het laatste zetje die het einde van het kwakkelende Spaanse Rijk definitief in luidde. Maar Spanje kreeg $20 miljoen (nu $552 miljoen) voor het verlies van de koloniën, de rest van hun koloniën in Oceanië verkochten ze aan het Duitse Keizerrijk. In ieder geval zijn de Puertorriqueños Amerikaans staatsburger en kunnen gewoon werken en wonen in de Verenigde Staten en vice versa, maar ze mogen niet stemmen voor het Congres en de president.
Het eiland heeft 3,4 miljoen inwoners en is iets kleiner als Cyprus, als het een Amerikaanse staat zou zijn was het op drie na kleinste dus iets groter dan Delaware en kleiner dan Connecticut. De invloed van de Verenigde Staten is erg groot op dit Spaanstalige eiland, zoals de bekende fastfood restaurants, ze vieren Onafhankelijksdag en Thanksgiving, ze spelen honkbal en basketball. Wat niet hetzelfde is op dit Caribische eiland is de minimumleeftijd om alcohol te drinken, hier is het 18 jaar en niet zoals in de V.S. 21 jaar. Dat houd in dat jongeren hier op “spring break”gaan om flink van god los te gaan. De Piña Colada die op Puerto Rico is uitgevonden is een favoriet drankje om nuttigen aan de prachtige stranden. De Piña Colada is Spaans voor ananas en gezeefd. De cocktail kan men maken met het volgende recept: 120 gram verse ananas, 30 ml kokosmelk, 1 eetlepel suiker, 60 ml witte rum, 6 ijsblokjes en 2 ananasschijven. Stop de ijsklontjes in een plasticzakje en sla ze kapot, zo het glas in. Gooi vervolgens alles in de blender behalve de ananasschijven, van de blender via een zeef zo het glas in, garneer het met ananasschijven. Rietje in het glas en genieten maar van de Piña Colada, de nationale drank van Puerto Rico.
Met het bier is de Amerikaanse invloed ook goed merkbaar, ik zal de grootste brouwerij behandelen en twee microbrouwerijen. Opgericht in 1937 als brouwerij India en dat is Spaans voor Indiaan, maar in 2009 hernoemt als brouwerij Puerto Rico en is gevestigd in Mayagüez. Het meest verkochte bier is Medalla Light en is ontstaan door Amerikaanse invloed. Light Beer is gewoon een variant van het Pilsenertype maar met een gereduceerd aantal calorieën doordat is het alcoholpercentage lager is dan een reguliere Pilsenerachtig bier. De term Light in Amerika wekt de indruk dat het gezonder is als je een Light Beer drinkt, helaas als je er meer dan één drinkt gaat het verhaal helemaal niet op.
Dan hoor je als een Spaanstalig Caribische eiland bij Amerika en dan is het meest verkochte bier een Light Beer, net zoals in Amerika Bud Light het meest gedronken bier van dat land is. Medalla Light heeft een alcoholpercentage 4,2% en een heldere gouden kleur. De smaak is zeer licht zoet bitter en een beetje waterig, verwaarloosbare tonen van moutigheid en maïs. http://www.medallalight.com/index.php https://www.facebook.com/medallalightofficial
Dat was Light Beer en nu verder met het specialere werk, Puerto Ricaanse microbrouwerijen en ik behandel er twee.
1: Brouwerij Boqueron komt uit de een gelijknamige badplaats wat vlak bij Mayagüez ligt bestaat sinds 2012, groeit langzaam maar brouwen wel beter bier voor Puerto Rico. De lokale vuurtoren Los Morillos uit 1882 in het logo is een levensreddend gebouw wegens de gevaarlijke wateren, tevens ook een monument. De zee is aanwezig en ook zo met hun bier de Crash Boat IPA, het bier is vernoemd naar een populair strand waar ooit een boot strandde. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6% en kleur is helder oranje. De smaak is redelijk droog bitter met tonen van citrus en iets van karamel. http://www.boqueronbrewing.com/ https://www.facebook.com/BoqueronBrewingCo/?ref=hl
2: Brouwerijk FOK en dat staat voor Fresh of Keg oftewel vers van het vat. Ze bestaan sinds 2015 en is Cuagas gevestigd, een stad ten zuiden van de hoofdstad San Juan. Een Amerikaanse craftbierbrouwerij in een Puerto Ricaans jasje. FOK Tanned Blonde Ale een gebruind blondje, en zo ziet het bier ook uit. De kleur is donker blond met een alcoholpercentage van 4,2%. Licht bitter van smaak met wat tonen van tropisch citrusfruit. http://fokbrewing.com/home.php https://www.facebook.com/FokBrewingCo/
Dat was Caribische Amerika en ergens volgende maand naar het Pacifische Amerika, het eiland Guam maar eerst nog een filmpje.



Reacties

Populaire posts