Bier+Randzaken Maart (2): Sapporo Draft Beer / Premium Beer - Japan

Sapporo
Draft Beer / Premium Beer


Nummer drie van de grote vier brouwerijen van Japan, de op één na oudste brouwerij van dat land is Sapporo. Technisch gesproken brengt dit verhaal ons naar Tokyo waar het hoofdkantoor is, maar de brouwerijen bevinden zich in de volgende plaatsen: Sendai brouwerij, Natori (1971), Shizuoka brouwerij, Yaizu (1980), Chiba brouwerij, Chiba (1988), Hokkaido brouwerij, Eniwa (1989) en Kyushu Hita brouwerij, Hita (2000).
Maar wie een beetje topografisch is aangelegd weet dat Sapporo in het noorden van Japan ligt en daar begon het allemaal in 1876. Opgericht door het bedrijf Kaitakushi dat allemaal bedrijfstakken oprichtte en waaronder een brouwerij, met de logische naam brouwerij Kaitakushi. Een in Duitsland geschoolde Japanse brouwer Seibei Nakagawa leerde daar Pils brouwen en dat kwam tot uiting met het Sapporo bier, het oudste biermerk van Japan.
De plaats Sapporo en het eiland Hokkaido waar het op ligt was in die tijd ideaal voor ondergistend bier, want de winters duren lang en kou en ijs is nodig voor het brouwen van een Pilsje. In 1886 maakte de brouwerij zich los van het bedrijf Kaitakushi en ging verder als brouwerij Sapporo, in 1906 fuseerde ze met brouwerij Japan uit Tokyo en die werd opgericht in 1887 en is bekend van het Yebisu bier.
De naam van deze nieuwe brouwerij werd Dai-Nippon en was de grootste brouwerij van Japan tot na de 2de Wereldoorlog, in 1949 werd het bedrijf verplicht opgesplitst. De één werd Asahi en ging verder in Osaka en de ander ging verder als Nippon in Tokyo, in 1956 werd de naam Sapporo weer gebruikt. En die originele brouwerij is tegenwoordig het enigste biermuseum van Japan en de rest van het terrein is een groot winkelcentrum. Nu twee bieren van ze behandelen en als eerste, een van de oudste biermerk van het land.

1: Yebisu was dus ooit het belangrijkste bier van brouwerij Japan uit Tokyo. Zo als jullie weten is Tokyo gigantisch groot en die brouwerij bevond zich in de wijk Meguro-Mita, deze wijk grenst aan de wijk Ebisu. Deze wijk is ontstaan in 1928 door de arbeiders van de brouwerij die er gingen wonen en ze noemden de buurt naar het bier.
Maar de Japanners gebruiken het teken voor de letter “Y” niet meer, daarom heet de wijk nu Ebisu. Van Yebisu zijn er vele smaken maar ik behandel de Premium een Lager van 5%, Sapporo gebruikt Yebisu voor de iets duurdere bieren die ze brouwen. De kleur is helder goudkleurig, de smaak is licht zoetig met een minimale bitteren smaak en met zeer licht tonen van citroen.
Sapporo Draft Beer / Premium Beer hetzelfde bier met twee namen. De eerste is voor de Japanse en Europeese, de tweede is voor de Noord-Amerikaanse markt maar ben het ooit eens tegengekomen bij de Lidl. Er zijn meer smaken met de Sapporo naam maar deze kom je genoeg tegen in Nederland. Nog iets over brouwer Seibei Nakagawa deze man deed iets wat in het Japan van de 19de Eeuw strikt verboden, het land verlaten maar dat pakte goed uit voor hem bleek toch later. Het Sapporo bier heeft een alcoholpercentage 4,9% en heeft een heldere gouden kleur.
De smaak is verfijnd zoet bitter en heeft zeer lichte tonen van zoete rijst. Dit was het oudste merk van Japan en volgende maand deel 3 de oudste brouwerij van Japan Kirin. Volgt nog de link en een filmpje. http://www.sapporoholdings.jp/english/  Reacties

Populaire posts