Bier+Randzaken December (4): Anchor Our Special Ale - Verenigde Staten / Californië

Anchor
Our Special Ale


Paar jaar geleden was brouwerij Anchor het onderwerp bij het Califonrnië verhaal, leek me met de feestdagen gepast en je kan tegenwoordig hun bieren in Nederland goed tegenkomen. http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2014/01/2de-bier-verhaal-van-januari.html De link brengt je naar dat verhaal toe en nu krijgen ze na al die jaren de andere bieren wat aandacht, want ik heb best wel een zwak voor deze oude Amerikaanse brouwerij. Acht bieren en hun verhaal.


1: Liberty Ale werd voor het eerst gebrouwen in 1975 ter ere van Paul Revere, een held uit de Amerikaanse Onafhankelijksoorlog (1775-1783). Hij is bekend van de nachtelijke rit in de avond van 18 april 1775, om mede- revolutionairen te waarschuwen op de komst van de Britten. Zo konden ze zich goed voorbereiden op de eerste veldslagen van de oorlog. Het bier was in de tijd een erg bittere verschijning in de Amerikaanse Pilswoestijn van weleer, dat was toen ongekend en nu heel gewoontjes. Het is een American Pale Ale met een alcoholpercentage van 5,9% en de kleur is helder oranje. De smaak is droog bitter met tonen van sinaasappel, grapefruit en karamel.  2: Old Foghorn is een Gerstewijn die voor het eerst werd gebrouwen in 1975, het was de voor het eerst sinds tijden dat het gebeurden in Amerika. Alleen de Old Foghorn was hoppiger dan de Gerstewijnen uit de Oude Wereld, maar geeft wel hetzelfde warme gevoel. Overigens in Amerika moet een Gerstewijn aangeduid worden als Barleywine Ale Style, het woord wijn moet gedistantieerd worden van het woord bier (Ale/Beer) Het bier heeft een alcoholpercentage 8,8% en de kleur helder roodbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van citrus, karamel en gedroogd fruit. Vernoemd naar de oude trouwe misthoorns die men kan horen in de mistige wateren van San Francisco waar de brouwerij vandaan komt.3: Anchor Porter werd voor het eerst gebrouwen in 1972 en was sinds een eeuwigheid dat er een Porter werd gebrouwen in Amerika. Deze donkere bierstijl was tot de grote immigratiegolf met Duiters en Tsjechen de meest gedronken bierstijl in Amerika, maar die nieuwkomers wilden graag Pilseners en Lagers drinken. Dit gebeurden tussen 1820 en 1870, een goed voorbeeld van is Budweiser die aardig veel brouwerijen heeft weggedrukt. De Porter heeft een alcoholpercentage is 5,6% en de kleur is zeer donker bruin. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout en chocolade.
4: Brekle’s Brown is een Brown Ale voor het eerst gebrouwen in 2010 maar het verhaal achter de naam is veel ouder. Een ene Gottlieb Breckle arriveert in San Francisco tijdens de Californische goudkoorts rond 1850. Hij begon daar in 1871 een saloon, later kwam er ook een kleine brouwerij erbij. Dit was de basis van brouwerij Anchor want de heer Ernst F. Baruth en zijn schoonzoon Otto Schinkel, Jr. kochten het pand in 1896 en begonnen dus brouwerij Anchor. Het bier heeft een helder bruine kleur en het alcoholpercentage is 6%. De smaak van het bier is een beetje zoet bitter met tonen van karamel, noten, citrus en licht geroosterd mout.
5: Go West! IPA is een eerbetoon aan allen die de Californische goudkoorts aangingen en daarvoor moesten naar het westen van Amerika. Die olifant op het etiket slaat op een gezegde “to see the elephant”, dat houdt in “hardnekkig maar optimistische risico’s nemen als een Amerikaan naar avontuur. Wat ook westwaarts ging waren Britse boten vol India Pale Ale bieren naar de haven van San Francisco om dorstige kelen van de goudzoekers te lessen. Voor het eerst gebrouwen in 2015, deze India Pale Ale heeft een alcoholpercentage van 6,7% en de kleur is troebel oranje. De smaak is droog bitter met tonen van citrus, karamel en den.
6: Anchor Saison is een San Franciscaanse interpretatie van een Belgische Saison, al noemen de Amerikaanse deze bierstijl liever Farmhouse Ale. Eigenlijk is een Saison een in winter gebrouwen bier dat in het oogstseizoen wordt gedronken en hier brengen ze het uit in de lente uit, al maakt dat tegenwoordig niet meer uit. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 7,2%, een troebel amber kleurtje en het bestaat sinds 2014. De smaak is droog bitter en het heeft tonen van citroen, limoen, gember en ietsjes peper. 7: BigLeaf Maple Autumn Red als je een bier voor de lente brouwt dan kan er ook wel af voor de herfst en ook sinds 2013. Het blad op het etiket is van de Acer macrophyllum of de Esdoorn van Oregon, deze esdoorn wordt erg groot en de bladeren ook. Ze halen bijna de 49 meter en de bladeren zijn groter dan je hand, trouwens de sap uit de boom is ook smakelijk. Dat sap gaat ook in dit bier wat een Amber Ale is, het heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is helder rood bruin. De smaak is droog bitter met wat zoetigheid, het heeft tonen van karamel, butterscotch en wat van de sap van de esdoorn.


 

8: Our Special Ale is hun bier voor de feestdagen en dat is al sinds 1975. Op het etiket staat elk jaar een boom en elke keer is het een andere. In veel culturen gebruiken al voor eeuwen bomen als symbool voor de overgang naar een nieuw seizoen, een goed voorbeeld is de kerstboom. Wat ook elk jaar anders zijn de ingrediënten in het bier, die wijken elk jaar wat af en dus de omschrijving is van het laatste jaar. 


Alhoewel hoe je het probeert is je kerstboom nooit hetzelfde elk jaar. Nou heeft het bier dus elk jaar een andere smaak maar het verschil is klein, laat ik dus de 2017 versie behandelen. De kleur is donker bruin en het heeft een alcoholpercentage 6,7%. De smaak is licht droog bitter met aroma van een Californisch dennenwoud, het heeft tonen van pure chocolade, koffie, laurier en drop.


Dit waren acht bieren van brouwerij Anchor, dat de bierrevolutie van Amerika in gang heeft gezet volgt de link, Facebookpagina en een filmpje. https://www.anchorbrewing.com/ https://www.facebook.com/anchorbrewingReacties

Populaire posts