Bier+Randzaken April (4): Budels Pilsener - Nederland

Budels Pilsener


Verwacht verderop een hoop bieren van deze sympathieke Brabantse brouwerij die sinds 1870 bezig is. De Budelse Brouwerij begon als brouwerij de Hoop, sinds die tijd een heuse familiebrouwerij van vier generaties. Het is van de grote Nederlandse brouwerijen de kleinste en ze hebben niet de intentie om groter te worden.


Al die jaren gaan ze wel met de tijd mee en brouwen wat van hun bieren op biologische wijze die het EKO keurmerk hebben en ook Skal gecertificeerd. Biologisch houd in dat er eerlijke producten worden gebruikt en geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd worden. Ik ga acht bieren van Budels behandelen die ik ooit heb mogen proeven.


1: Budels Honing is Pilsener of Lager waar een scheutje honing is toegevoegd. Door de honing zakt het alcoholpercentage een beetje, het is namelijk 4,5%. De kleur is helder goudkleurig en de smaak is licht bitter met verfijnde tonen van honing. (Biologisch)2: Budels Kolos een Belgian Strong Ale die je met zijn 7,5% alcoholpercentage je kan verwarmen, goed biertje voor de korte dagen van het jaar. Helder bruin/oranje van kleur met een zoet bittere smaak, tonen van sinaasappel, koriander, bruine suiker en honing.3: Budels Zware Dobber dit helder donker goudkleurig bier lijkt wel op een lichtelijk opgevoerde Lentebock, want het heeft een alcoholpercentage van 8,5%. Voornamelijk zoete smaak met weinig bitter, lichte tonen van iets wat op honing lijkt. (Biologisch)4: Budels Goudblond in de trant van een Blond abdijbiertje om iets speciaals en niet te zwaar te drinken. Helder goudkleurig met een alcoholpercentage van 6%. De smaak is zacht zoet bitter en heeft tonen van wat kruidigheid.5: Budels Capucijn is de Dubbel van de brouwerij en ter ere van een klooster van kapucijners die in Budel stond. Donkerbruin van kleur met een rode gloed en met een alcoholpercentage van 6,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en wat geroosterd mout.6: Budels Witte Parel het klassieke Belgische Witbier op biologische wijze. Deze zomerse dorstlesser met zijn 5% heeft een licht zacht zoete smaak waar iets heel licht zurigs meedoet. Dit troebel geel kleurige bier heeft tonen van citrus en koriander. (Biologisch)7: Budels Batavier het antwoord op de Speciále Belge bieren, beroemde voorbeelden zijn Palm en De Koninck. De kleur van het bier is helder amberkleurig en heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is acceptabel zeer zoet met een licht bittertje, tonen van uiteraard karamel.8: Budels Pilsener het vlaggenschip van de brouwerij en één van de eerste bieren die beïnvloedde om bier te gaan proeven, het zaadje van deze hobby werd trouwens gelegd in 1996. Ook is het een Pilsener en deze was moeilijk te vinden in de Randstad, dan ben je wel een speciaalbier en het is nu makkelijker te vinden. Het helder goudkleurig bier heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak van het bier is verfijnd licht droog bitter met een zacht zoetje.


Dit waren acht bieren van brouwerij Budels, maar ze brouwen er meer maar die zijn voor in de toekomst om eens te behandelen. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. https://www.budels.nl/home https://www.facebook.com/Budels.Bier.Budelse.BrouwerijReacties

Populaire posts