Bier+Randzaken April (1): Brakina Bière du Burkina - Burkina Faso

Brakina
Bière du Burkina


Zo maar eens een land dat niemand kent maar misschien wel van gehoord heeft, het West-Afrikaanse Burkina Faso wat tot 1984 Opper-Volta heette. Het land van de oprechte mensen en dat is wat Burkina Faso betekent, het is 6,5 keer groter met een populatie van ongeveer 20 miljoen. Het noorden van het land ligt in de Sahel en dit gebied kenmerkt dat de woestijn overgaat in savanne, het is er nochtans erg droog.


De rest van het land ligt in de savanne maar daar deze flink wordt gecultiveerd heeft de grond te leiden en rukt de woestijn langzaam op. Zo’n 90% van bevolking werkt in de landbouw dat kan dus lastig zijn om daar een balans in te vinden, maar het gaat ze best nog goed af. Veel Sahellanden behoren tot de armste ter wereld en Burkina Faso is er dus één van. Het land heeft in vergelijking met landen op het Afrikaanse continent een relatief vreedzame geschiedenis, de staatsgrepen zijn hier wat minder bloediger dan elders.


Weinig toeristen komen hierheen en die er komen zullen bijvoorbeeld het vlakbij de stad Banfora gelegen Tengrela meer gaan waar volgens de plaatselijke bevolking “heilige” nijlpaarden leven die geen mensen aanvallen.Ook vlakbij die stad vinden we de watervallen van Cascades de Karfiguéla of ook bekend als de Banfora Falls, pas op met zwemmen in het water het is niet gezond. Het nationale wildpark Arli vlakbij de grens met Benin kan men nijlpaarden, olifanten, leeuwen, apen en antilopen tegenkomen. Vooral bij drinkplaats Tounga wemelt het van de dieren die hun dorst komen lessen.


Dan is er nog een nationaal wildpark en dat heet W, de naam komt van de machtige rivier Niger die door het gebied meandert en rivierloop vormt de letter W. Hier komen dezelfde dieren voor als in Arli maar hier komen ook luipaarden, jachtluipaarden, bavianen, buffels en de zeldzame West-Afrikaanse giraffe.


Behalve “heilige nijlpaarden” hebben ze ook “heilige krokodillen” deze zijn te vinden bij het plaatsje Sabou, de dieren zijn vreedzaam en leven naast de mensen en er is al 70 jaar niets vervelends gebeurt.


Dit zijn wel de “natste” gebieden van Burkina Faso en voor het droge gedeelte in het noorden van het land is het stadje Gorom-Gorom wel het interessantst, de eeuwenoude donderdagse markt waar veel te zien is en meer te koop waar half Burkina Faso op af komt.Gaat men nog noordelijker dan kan men in de wintermaanden terecht in het park Sahel Reserve om overwinterende vogels uit Europa te spotten in dit droge gebied. Dan is de tweede stad van het land, het gastvrije Bobo-Dioulasso met zijn aparte moskee en centrum voor cultuur, muziek en gezellig nachtleven.


Dan blijft over de hoofdstad met de prachtige naam Ouagadougou (uit te spreken als waga-dugu) en het centrum van het land met museums, dierentuin, restaurants en nachtleven. Dat te hebben gehad op naar het bier gedeelte van het verhaal, in dit arme land zijn er veel biermerken te vinden uit eigen land, Ivoorkust, Ghana, Togo, Frankrijk, Ierland en Belgische bieren zoals Westmalle, Chouffe en Rochefort. Deze kan men drinken in gelegenheden met de naam Maquis, eenvoudige restaurants die een sociale functie hebben.                                      

       

Als een van de weinige West-Afrikaanse landen is er een microbrouwerij te vinden met de naam brouwerij Artisanale De Ouagadougou en bestaat sinds 2017. Ze brouwen er bijvoorbeeld India Pale Ale, Saison, Porter en Hefeweizen en voor wat info zie de site en Facebookpagina. https://ouagacraft.com/ https://www.facebook.com/Ouagacraftbeer/


Op naar de grootste brouwer van het land en deze heet Brakina en ik kan nergens vinden hoe lang ze bestaan. Ze behoren tot de Castel Group uit Frankrijk, dit is de grootste wijnboer ter wereld en heeft brouwerijen in voormalige Franse Afrikaanse koloniën.


So.B.Bra is het 2de biermerk van Burkina Faso en is een Lager met een alcoholpercentage van 4,2%. Het is erg licht zoet bitter van smaak met lichte tonen van limoen en zoete maïs.Brakina Bière du Burkina is het nationale bier van het land en is overal te vinden in het land, zelfs op plekken waar geen elektriciteit is kan men een koel Brakina drinken. Ook een alcoholpercentage van 4,2% en een goudkleurige Lager. Ietsjes zoet van smaak met weinig bitterheid, tonen van zoete maïs.


Dit was Burkina Faso en volgt nog een link, Facebookpagina en een filmpje. https://www.sodibo.bf/ https://www.facebook.com/BRAKINA226/?ref=br_rs1Reacties

Populaire posts