Bier+Randzaken December (3): Belhaven Scottish Ale - Schotland

Belhaven
Scottish Ale


Brex-beer-it thema deel 26 en we zijn weer in Schotland en dit keer drie raadsgebieden, want twee ervan heeft op dit moment geen brouwerij. Ik volg de alfabetische volgorde en toevalligerwijs zit in de naam het woord "East" en wat komende verhalen trouwens ook. Mocht er ooit een brouwerij komen in één van die gebieden dan komt er uiteraard een verhaal. 

East Ayrshire is zuidwestelijk te vinden van Glasgow er is ook een North- en South Ayrshire. Het gebied is iets kleiner dan de provincie Utrecht en heeft een populatie van ongeveer 120 duizend. In het gebied zijn veel kastelen te zien en de totaal verkeerd uitgebeelde William Wallace uit de film Braveheart heeft hier sporen achtergelaten. Wat ook zijn sporen heeft achtergelaten in de hoofdstad van East Ayrshire Kilmarnock is het whiskymerk Johnny Walker. In 1820 begon John Walker met het stoken van whisky in een kruidenierswinkel op 15 jarige leeftijd, andere tijden andere regels. Ook frappant was hij een geheelonthouder en zijn blended whisky's waren geliefd. Na zijn dood maakte zijn zoon en later kleinzonen er een bekend merk van. Het gekantelde etiket en de bekende kleuren maakte van Johnnie Walker een geliefd merk bij velen, zoals Winston Churchill het door de dag dronk gemixt met water. Drank grootmacht Diageo de eigenaar sloot ondanks heftige tegenstand de stokerij en wordt nu gestookt in het hoge noorden van Schotland


East Dunbartonshire ligt noordwestelijk van Glasgow en grotendeels beslaat het gebied uit forenzensteden voor dat Glasgow. Het gebied is iets  groter dan de gemeente Amsterdam en het heeft ongeveer 108 duizend inwoners. De Romeinen zijn ook hier geweest en ze bouwden een fort langs de Muur van Antonius, bij Bar Hill Fort zijn de fundamenten nog te zien en de nodige archeologische vondsten gedaan. De Muur van Antonius was aangelegd in opdracht van keizer Antonius Pius rond het jaar 142. Het geheel was gemaakt van turf met een stenen fundering, de muur is 63 km. lang en grotendeels verdwenen. Het was bedoeld om de Caledoniërs en de Picten tegen te houden. In 162 geloofden de Romeinen het wel en trokken ze terug naar de Muur van Hadrianus die bekender is. In 208 probeerden ze het nog een keer en werd de muur hersteld, maar enkele jaren gaven ze het op voorgoed. 
East Lothian ligt ten oosten van de hoofdstad van Schotland, er is ook een Midlothian en West Lothian. Het gebied heeft een grootte van twee keer de gemeente Apeldoorn en de populatie is ongeveer 104 duizend. East Lothian heeft een prachtige maar ruige kustlijn met pittoreske kustplaatsjes en binnenland met een prachtige natuur. Dat brengt ons naar het kustplaatsje Dunbar leidt want daar is iemand geboren die natuur behouden hoog in het vaandel had. John Muir werd geboren in 1838 en was al op jonge leeftijd geïntrigeerd door de natuur van East Lothian. Toen zijn hele familie in 1949 emigreerde naar de Verenigde Staten om precies te zijn de staat Wisconsin, groeide die belangstelling alleen maar groter. Hij ging botanie en geologie studeren aan de universiteit van Wisconsin maar maakte de studie niet af. Maar ging naar Canada om planten te bestuderen en waarschijnlijk de Amerikaanse Burgeroorlog te ontwijken. Keerde terug naar Indianapolis waar hij een bedrijfsongeval kreeg, tijdens het herstel kwam hij tot de conclusie om de natuur een dienst te bewijzen. Besloot om van Indianapolis naar Florida te lopen door zo ongerepte mogelijke gebieden. Vervolgens ging hij naar Californië om Yosemite Valley te bezoeken, waar hij vervolgens een zaagmolen begon om omgevallen bomen te verzagen en was ook gids in het gebied. Later ging hij naar Alaska, het Noordpoolgebied en de Sierra Nevada en hij schreef over zijn ideeën over behoud van natuur. Leidde president Theodore Roosevelt rond in Yosemite en haalde hem over op het gebied van natuurbehoud, die van Yosemite een nationaal park maakte en nog een paar andere. John Muir is de vader van nationale natuurparken en dat brengt Amerikaanse toeristen naar Dunbar waar zijn geboortehuis een museum is. 


Bij Dunbar hoort ook het dorpje Belhaven wat tevens fungeert als de haven van Dunbar. Hier is ook brouwerij Belhaven te vinden en ze bestaan sinds 1719, dit is tevens de oudste brouwerij van Schotland. Dat het in Belhaven is begonnen heeft als reden dat het buiten Dunbar lag om zo wat stadsbelastingen te omzeilen. In al die tijd heeft het zijn concurrenten overleefd door net iets meer capaciteit te hebben om een piek op te vangen en toch kleinschalig te blijven. Lokale gerst en perfect water in de buurt werkt ook mee aan de kwaliteit, de haven is ook handig voor wat export. Ook gaan ze met trends mee op het juiste moment, alhoewel werden ze in 2005 overgenomen door brouwerij Greene King uit Engeland. Ze investeerde in de brouwerij om weer een decennium of wat door te gaan. Volgen er 4 bieren van deze brouwerij. 1: Belhaven Robert Burns is vernoemd naar dé Schotse dichter die elke Schot een warm hart toedraagt. Het lijkt of elke plaats wel iets met Robert Burns te hebben, zo ook Dunbar en dat vraagt dus om een bier. Dit is een Brown Ale met heldere donker amber kleurtje en een alcoholpercentage van 4,2%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en wat gedroogd fruit.
2: Belhaven Speyside Oak Aged Blonde Ale is op een whiskey vat extra gerijpte blonde ale, dit geval een vat van een onbekende stokerij uit het whisky-gebied Speyside. Het zijn er nogal wat en het kan zo ook een Johnny Walker zijn, want die komt er ook tegenwoordig vandaan. Het heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is helder oranje. De smaak is redelijk zoet bitter, met tonen van karamel, honing, vanille en heel lichtjes de whisky. Misschien wat langer voor een vollere smaak.3: Belhaven Twisted Thistle IPA is vernoemd naar het Schotse symbool de distel. Ooit probeerden wat Vikingen Schotland binnen te vallen op een geruisloze manier in de nacht, alleen liepen ze door een veld met distels en ze schreeuwden het uit van de pijn. Sindsdien is de plant een held voor de Schotten. Een Britse India Pale Ale met Amerikaanse invloeden om het "Twisted" gedeelte te verklaren. Het bier heeft een alcoholpercentage 5,6% en de kleur is helder oranje. De smaak is licht droog bitter met tonen van karamel, sinaasappel en wat grapefruit.4: Belhaven Scottish Ale is een Schotse bierstijl die het op het moment moeilijk heeft behalve in Amerika en België waar het nog steeds populair is. Belhaven brouwt volgens hunzelf deze stijl sinds het begin van de brouwerij en ze brouwen zelfs nog wat varianten. De kleur van het bier is helder bruin met een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, marmelade, bruine suiker en wat geroosterd mout.


Dit waren drie Schotse raadsgebieden waarvan één met een brouwerij en ergens volgende maand zijn we in Engeland. Volgt nog een link naar een ouder verhaal van de brouwerij en de bierstijl Scotch Ale, link naar de site, Facebookpagina en een filmpje.Reacties

Populaire posts