Bier+Randzaken December (6): Boxer Old - Zwitserland

Boxer Old


Dit verhaal was ooit bedoeld voor de finale van de Nations League finale maar Zwitserland kwamen we niet tegen. Maar ik plaats het verhaal alsnog en laat ik een brouwerij behandelen uit het Franstalige deel, die streek wordt ook wel Romandië genoemd. Het bestaat uit de volgende kantons: Jura, Neuchâtel, Genève, Vaud, de Franstalige helft van Wallis/Valais en Fribourg en een klein gedeelte van Bern wat Jura bernois wordt genoemd.


Je moet het zien als een culturele eenheid en niet als een soort of land. Ze doen dit om zich te onderscheiden van de Duitstalige meerderheid van Zwitserland en vooral van Frankrijk. Ze spreken misschien dezelfde taal maar zo zien ze zichzelf niet als Frans. In het Frans noemen ze zichzelf “Suisse romande” want oorspronkelijk spraken ze helemaal geen Frans, maar het Arpitaans een taal die ernstig bedreigd wordt met uitsterven. Het wordt buiten Zwitserland gesproken in Frankrijk en Italië.


Arpitaans hoort bij de Romaanse talen en daar hoort ook het Frans en Italiaans bij, dus die twee hebben het aardig teruggedrongen. In ieder geval hebben ze elk jaar een belangrijke wielerwedstrijd de Ronde van Romandië en een regionale brouwerij.


Dat is brouwerij Boxer opgericht in 1960 in het plaatsje Romanel-sur-Lausanne wat vlakbij de grote stad Lausanne ligt in het kanton Vaud. Oprichter Albert Heusser had sinds 1951 een trouwe hond genaamd Aramis en dat was jawel een boxer. Hij wilde de kwaliteiten van hond namelijk loyaliteit, trouw, vasthoudendheid en verdediger van vrijheid vertalen naar de bedrijfsfilosofie. In ieder geval de brouwerij verhuisde naar Yverdon-les-Bains iets noordelijker in het kanton Vaud. In 2017 werden ze overgenomen door een erg ambitieuze brouwerij die zelf sinds 2013 bestaat.


Brouwerij Doppelleu Brauwerkstatt uit Winterthur vlakbij Zürich brouwt bovengistende bieren die goed aanslaan in Zwitserland en Boxer brouwt ondergistend bier. Met de aankoop van Boxer kunnen ze Doppelleu bieren nog beter verkopen in Romandië en Duitstalig Zwitserland kan Boxer uitbreiden.


Voor Boxer bieren gebruiken ze altijd beugelflessen en ook in blik is het verkrijgbaar. De best verkochte bier van Romandië is Boxer Old, een helder goudkleurige Lager. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is zeer verfijnd licht zoet bitter met zeer lichte tonen van citrus. De naam van dit bier slaat op de kwaliteiten die eerder noemde van de oude trouwe Aramis.


Dit was een bierverhaal over onze tegenstander Zwitserland, volgt nog de link en Facebookpagina.https://www.doppelleuboxer.ch/de/


Reacties

Populaire posts