Bier+Randzaken December (4): De Dolle Stille Nacht - België

De Dolle 
Stille Nacht


Een rondje West-Vlaamse kerst- en winterbieren en dat is geen bierstijl. Het zijn verschillende bierstijlen die speciaal voor de wintermaanden worden gebrouwen. Laat nou de Belgische provincie West-Vlaanderen rijk zijn aan brouwerijen en brouwerijhuurders, het zijn er 32 en ik doe er 12 winterbieren van. Dan hou ik er nog een paar over voor een volgende winter.


Brouwerij Bryggja (2012) begonnen als hobbybrouwerij en na het winnen van een brouwwedstrijd zijn in 2013 professioneel verder gegaan als brouwerijhuurder. 2015 openden ze een brouwerij in het dorpje Moerkerke op 10 km. van Brugge, waar de brouwerijnaam vanaf komt ook de Brugse  Halletoren staan op de etiket. Deze staat niet op het etiket van Roedolph, wel de roodneuzige rendier. Deze troebel oranje/bruin kleurige Belgian Strong Ale heeft een alcoholpercentage van 9,2%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, appel en speculaaskruiden.



Vliegende Paard Brouwers (2010) ook een hobbybrouwer die professioneel is gegaan na het winnen van een wedstrijd. Ze zijn nog wel een huurbrouwerij en hun brouwerij naam komt van gehucht met die naam in de West-Vlaamse gemeente Beernem. Hun bieren noemen ze Préaris en wat dat betekent weet alleen de eigenaar. Préaris X-MAS is met zijn 5% alcohol en zijn troebel oranje kleur één van lichtere kerst- en winterbieren die er zijn, meestal zijn ze aan de hoge kant. He heeft een redelijk droog bittere smaak met tonen van grapefruit en wat kruiden.



Brouwerij Siphon (2016) is te vinden achter het 4 generaties oude restaurant met dezelfde naam en te vinden in het buurtschap met dezelfde naam. Dit gehucht is te vinden in de gemeente Damme en waar de Damse Vaart het Schipdonkkanaal en Leopoldkanaal tegenkomt. Ze brouwen klassieke bierstijlen met een modern uitgangspunt en een biernaam in die trant. Tronk heeft te maken met de takken van de wilg, die men eens in de 4 á 5 jaar van de boom af snijden voor brandhout. Het is een Quadrupel met een alcoholpercentage van 10% en de kleur is donkerbruin met een rode gloed. De smaak is licht droog bitter met tonen van geroosterd mout, gedroogd fruit, karamel, vanille en een beetje sinasappel.



Brouwerij ‘t Gaverhopke (1994) heeft sinds 2007 nieuwe eigenaren en is sinds 2015 te vinden in de kasteelhoeve "Goed ten Nieuwenhove" te Nieuwenhove vlakbij Waregem, waar men terecht kan voor een hapje en een drankje. Ze brouwen veel voor anderen en zelf brouwen ze veel biersoorten, zo ook ‘t Gaverhopke Bruintje die als basis dient voor het Kerstbier. Het zijn de extra toegevoegde kruiden die dit donkerbruine bier met een alcoholpercentage van 6,8% een kerstbier maakt. De smaak is mild zoet bitter met tonen van karamel, gedroogd fruit en wat gember en kaneel.



Brouwerij Verhaeghe (1885) uit Vichte halverwege Kortrijk en Waregem is een kleine familiebrouwerij die bekend is van de zure Vlaams Bruin Duchesse de Bourgogne en de speciaalbieren die beginnen met de naam Barbe. Barbe is “baard” in het Frans en er zijn vijf bieren in die reeks. Barbe Noël is er één van en Noël betekent “kerstmis” in het Frans. Helder goudkleurig en sinds een paar jaar heeft het een alcoholpercentage van 10%, het was 7,2%. De smaak is zeer zoet bitter met tonen van citroen, banaan en marsepein.



De Struise Brouwers (2001) uit Oostvleteren vlakbij Ieper begon als brouwerijhuurder en in 2010 hebben ze een eigen brouwerij en proeflokaal in een oud schoolgebouw. Ze waren al wereldberoemd in Amerika en Scandinavië met belachelijk goede bieren voordat België doorhad dat ze goed waren. Ook gaan bieren van ze een speciaal vat voor wat extra rijping en zo ook de Tsjeeses maar dat is voer voor ander verhaal. Tsjeeses is zoals jullie zien een controversieel biernaam met dito etiket, het symboliseert verbijstering en andere zien er een Jezusfiguur in. In Verenigde Staten kon dit niet dus met een zonnebril en de stomende neusgaten en volgens mij gebruiken ze dit etiket wereldwijd nu. Het bier heeft een alcoholpercentage van 10% en de kleur is troebel oranje. De smaak begint heftig fruitig zoet en loopt over naar kruidig droog bitter, het heeft tonen van sinaasappel, banaan, karamel, appel, peer, sherry en kruiden.



Brouwerij Fort Lapin (2011) is vernoemd naar een verdwenen fort en is nu een buurt in de wijk Sint-Jozef en deze behoort tot de stad Brugge. De konijnenoren die uit de letter o steken in het logo slaat op de toevalligheid dat lapin in het Frans “konijn” is. Nou is de naam van het winterbier een Engels/Frans geknutseld woord waar men sneeuwkonijn uit kan halen. Snowlapin heeft een alcoholpercentage van 9% en de kleur is troebel donker bruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en speculaaskruiden.



Brouwerij Gulden Spoor (2003) uit Gullegem net ten noorden van Kortrijk. Ontstaan uit restaurant ‘t Rusteel waar men naast eten ook keuze heeft uit vele speciaalbieren. Een kleine brouwerij werd er op gestart en door succes werd er een grotere gebouwd in dezelfde straat. Ze brouwen bieren met de naam Netebuk, dit zijn de traditionele bieren waarmee geëxperimenteerd worden. Ook is Netebuk een West-Vlaams woord voor “pestkopje” en een legendarisch wezen in de vorm van een vliegende bok. Netebuk Winter heeft een troebel donkerbruine kleur en het alcoholpercentage is 8%. De smaak is zoet bitter met tonen van gedroogd fruit, geroosterd mout, nootmuskaat, kruidnagel en anijs.


Brouwerij De Bie (1992) begon in het brouwersdorp Watou en via het dorpje Loker in 1998 zijn ze wederom verhuisd en dit keer naar Wakken in 2011. Dit dorpje ligt ten noorden van Waregem en ligt op één uur rijden van Watou. Bie is Vlaams voor “bij” en deze siert het logo en de vrolijke stripverhaalachtige etiketten maken het af. Winterbie met zijn vrolijke sneeuwman verwarmt vrouw en man met zijn 8% en zijn donkerbruine kleur. De smaak is zoet bitter met een gebalanceerde dosis kruiden, tonen van karamel, chocolade, pruim, gedroogde banaan en wat kruidnagel.



Brouwerij Leroy (1572) bijna 450 jarig oud en al 10 generaties familiebezit in het dorpje Boezinge net ten noorden van Ieper. In de Spaanse tijd heette de brouwerij Het Sas wat “sluis” betekent in het West-Vlaams, hun Pilsener heet nog steeds zo. De brouwerij heeft veel meegemaakt aan oorlogen, maar de 1ste Wereldoorlog legde de oude brouwerij bij de sluis in de as. In 1924 een nieuwe werd er gebouwd in het centrum van het dorp op het terrein van een verwoest boerderij. Leroy Christmas is een Scotch Ale met een donkerbruine kleur met rode gloed en een alcoholpercentage van 7,5%. De smaak is zoet bitter met een heel licht zuurtje tonen van karamel, gedroogd fruit en kruiden.



Brouwerij Sint Bernardus (1846) uit het brouwersdorp Watou en voor de hopvelden moet je hier ook zijn. Toen de Sint-Sixtusabdij uit Westvleteren in 1945 besloot te stoppen met brouwen, kreeg brouwerij Sint-Bernardus de licentie en de brouwmeester kwam ook mee. De man had de know-how van de recepten en naam ook de speciale gist mee. In 1992 besloten ze weer zelf te brouwen in Westvleteren en Sint-Bernardus bleef de recepten en gist tot op vandaag gewoon gebruiken. Alleen heten de bieren St. Bernardus en wie de Westvleteren trappistenbieren te duur vind, koop St. Bernardus die zijn nagenoeg hetzelfde. Uniek voor deze brouwerij is de Quadrupel St.Bernardus Christmas Ale wel met zijn donkerbruine kleur en een alcoholpercentage van 10%. De smaak is zoet bitter met tonen van chocolade, kaneel en banaan.



De Dolle Brouwers (1980) uit het dorp Esen vlakbij Diksmuide is opgericht door fietsende vrienden, alleen kunstenaar architect en bierbrouwer Kris Herteleer bleef over. Deze brouwerij is verantwoordelijk voor het geniale Oerbier en vele anderen. Ook de bieren vergezeld met artistieke etiketten van Kris Herteleers hand en wie de brouwerij met proeflokaal bezoek komt daar ook genoeg artistieke uitingen tegen. Stille Nacht is een verwarmend bier met een alcoholpercentage van 12% en de kleur is troebel amber/oranje. De smaak is sterk zoet bitter met een scheutje alcohol voor wat branderigheid in de mond. Het heeft tonen van sinaasappelen, perziken, karamel en wat kaneel en kruidnagel. En je kan het bier fijn lang bewaren, mits donker en koel weggezet want de smaak kan evolueren.


Dit zijn 12 West-Vlaamse bieren voor elk wat wils en volgend jaar doe ik er nog een reeks.

Reacties

Populaire posts