Bier+Randzaken = Harveys Imperial Extra Double Stout - Engeland

Harveys
Imperial Extra Double Stout


Brex-beer-it thema deel 28 en het Verenigd Koninkrijk gaat uit EU, maar de brex-beer-it verhalen blijven komen de komende jaren. In ieder geval is het Engelse graafschap East Sussex is aan de beurt. In 1974 werd Sussex gesplitst in tweeën, de ander is West Sussex en dat graafschap komt over een hele tijd pas aan de beurt. Het is te vinden aan de zuidoost kust van Engeland aan het Kanaal. 




De bodem is voornamelijk krijt en in dit graafschap werd er voor het eerst in 1821 een dinosaurus fossiel herkend, al werden er eerder fossielen gevonden maar men had het nog niet door wat het nou was. Ook gefossiliseerde voetafdrukken van dinosaurussen zijn door die krijtbodem goed bewaard gebleven en niet te vergeten de vele ammonietenfossielen. Dit zijn uitgestorven inktvissen in een schelp die 410 miljoen jaar geleden ontstonden en allemaal 65 miljoen jaar uitstierven samen met de dinosaurussen.



Het jaar 1066 is zo'n jaartal die de Engelse geschiedenis omgooiden toen de Normandische hertog Willem II de Bastaard Engeland binnenviel om zijn rechten op de Engelse troon te doen gelden. Bij het plaatsje Pevensey kwam hij aan land met zijn leger, trok naar Hastings waar een prefab kasteel in elkaar werd gezet. De zelfde tijd was de Engelse koning Harold II in het noorden van Engeland een Noorse invasie tegen te houden. Na het verslaan trok Harold als de wiedeweerga naar het zuiden om Willem het land uit te gooien. Buiten Hastings werd de veldslag met de Engelsen en Normandiërs uitgevochten. Harold sneuvelden en Willem trok verder Engeland in om nog wat vijanden te verslaan, om in Londen gekroond te worden tot Willem I en zijn bijnaam werd ook veranderd naar de Veroveraar.



Aangezien East Sussex aan de zuidkant van Engeland ligt heeft ook de gemiddeld meeste zonuren zo'n 1750 uren tegen het Engelse gemiddelde van 1340 uren. De stranden van East Essex trekken veel bezoekers uit het land en voornamelijk uit Londen en ze gaan voornamelijk naar de kust- en badplaatsen als Hastings, Eastbourne, Seaford en Brighton. Brighton heet eigenlijk Brighton & Hove, de plaatsen gefuseerd tot 1 stad is net het Scheveningen of Zandvoort van Groot-Brittannië. Er staat een pier sinds 1891 die de eerste pier uit 1823 verving, het is de 3de pier die hier gebouwd is. De 2de pier uit 1866 is er ook nog maar dan als een ruïne. Op de pier die de Palace Pier heet, heeft meer weg van een amusementspark weg. In ieder geval in Brighton is genoeg te zien, te doen en er is vermaak genoeg. Brighton heeft ongeveer 290 duizend inwoners en East Essex heeft er ongeveer 552 duizend. East Essex is ongeveer ietsjes groter dan de provincie Zeeland.



Op naar het biergedeelte en er zijn wat brouwerijen in dit graafschap maar ik doe de oudste en een relatieve nieuwkomer. Laten we beginnen met brouwerij Burning Sky uit het dorpje Firle vlakbij te vinden bij de hoofdstad van East Sussex Lewes. In 2013 begon Mark Tranter deze brouwerij omdat hij zijn ei niet kwijt kon bij brouwerij Dark Star uit West Sussex (een verhaal voor later). Zijn liefde om Belgische Saison bieren kon daar niet dus voor zijn eigen beginnen. Op termijn wil hij ook Lambiekbieren gaan brouwen om Geuze's van te maken. Maar ook Amerikaanse IPA's in al zijn varianten worden gebrouwen. Laat ik 2 Saison bieren behandelen.


Burning Sky Saison à la Provision wordt 2 keer gegist en de eerste keer met Saison gist om vervolgens de gist Brettanomyces. Dat is de "getemde" versie van de wilde gist, wel de goede kwaliteiten maar niet het oncontroleerbare karakter. Bij Lambiekbieren prefereren ze de wilde gist en dan kan het bier elk jaar iets anders smaken en met Brettanomyces oftewel Brett niet. Ook wordt er Lactobacillus toe gevoegd aan de gisting, dit is een bacterie die ook in kaas, yoghurt, zuurkool, wijn en ook bier wat de smaak verzuurt. Burning Sky Saison à la Provision heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is troebel oranje. De smaak is licht zoet bitter en ook wat zurig, tonen van citroenen, sinaasappel, abrikoos, peper en hars.



Burning Sky Saison L'Été en het laatste woord is Frans voor zomer. Deze Saison wordt gebrouwen met vlierbloesem en na de gisting wordt er kruisbessen toe gevoegd. Op het bier zijn Saison gist en wat wilde gisten los gelaten. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,2% en de kleur is licht troebel geel. De smaak is redelijk zoet met wat wrangheid op de achtergrond, tonen van citroen, zure besjes, kruiden en peper.


Nou de oudste brouwerij van East Sussex en eigenlijk ook van heel Sussex, brouwerij Harvey's bestaat sinds. 1820 en ze zijn te vinden in Lewes. Jonh Harvey begon in het jaar 1790 met het verkopen van bier, wijn en sterke drank en later begon hij met zelf bier brouwen. In 1838 verwierf hij een stuk land aan de oever van de rivier Ours en daar werd de brouwerij opgebouwd en sinds dat jaar is dat nog steeds zo met in de zoveel tijd is er een renovatie. Inmiddels staat de 8ste generatie aan het roer en de bieren de ze brouwen zijn op en top traditioneel Brits, zoals Bitter, Porter, Stout, Pale Ale, Golden Ale, Mild en Old Ale.


Harvey's Old Ale is een bier vernoemd naar een Britse bierstijl. Old Ale is een donkerkleurig moutig bier die langer laten rijpen, ook kunnen oudere Old Ale's gemengd worden met jongere Old Ale's en Brettanomyces gist kan aan het bier worden toegevoegd. Het alcoholpercentage is meestal boven de 5% tot wel boven de 10%. Maar er zijn ook varianten die lager in alcohol zijn en die komen traditioneel uit Sussex regio. Dan is er een verschil in alcoholpercentage met de fles en cask (vatbier) en dat geldt ook voor Harvey's Old Ale. De fles heeft een alcoholpercentage van 3,6% en cask is 4,3% maar de kleur is helder bruin. De smaak van de cask versie is zoet bitter met tonen van chocolade, toffee en geroosterd mout. De fles versie smaakt zoet bitter maar er komt wat droogheid doorheen. Het heeft tonen van chocolade, karamel, drop, noten en iets van fruit op achtergrond.



Harveys Imperial Extra Double Stout wordt gebrouwen ter ere van de 19de eeuwse Belgische handelaar Albert Le Coq die de stevige bierstijl verkocht in het Russische tsarenrijk vanaf 1807. In 1826 kochten ze een brouwerij in Dorpat wat nu Tartu heet en in Estland ligt om Russische importbelastingen te omzeilen. In ieder geval de brouwerij verdween achter het IJzeren Gordijn en de Imperial Stout werd vergeten. In 1999 wilde ze het weer op de markt brengen maar dat moest een middelgrote Engelse brouwerij doen, de keuze viel op Harvey's. Inmiddels brouwt brouwerij A. Le Coq ook een Imperial Extra Double Stout die 7% zwaar is en die van Harvey's is 9% zwaar maar wel beide zijn pikzwart van kleur. De Harvey's Imperial Extra Double Stout heeft een heftige wijnzoet bittere smaak met tonen van geroosterd mout, drop, gedroogd fruit, overrijp fruit, portwijn en wat alcoholische branderigheid met een zuurtje.


Dit was het graafschap East Sussex en ergens volgende maand de laatste Britse deelgebied die met "east", daarvoor moeten we noordwaarts naar het Engelse graafschap East Riding of Yorkshire. Maar eerst nog een filmpje.


Reacties

Populaire posts