Bier+Randzaken = Badger Tanglefoot - Engeland

Badger Tanglefoot


Brouwerij Badger en staat ook bekend als Hall & Woodhouse en bestaan sinds 1777. De brouwerij is te vinden in het Engelse graafschap Dorset en om precies te zijn in het binnenland ervan, Blandford Forum is de plaats waar de brouwerij gevestigd is. Charles Hall is de oprichter en in 1847 ging zijn zoon Robert met Georg Woodhouse samenwerken. Als één van de eerste brouwerijen begonnen ze een logo te gebruiken, in 1875 kwamen ze met de das een diersoort en in het Engels is dat "badger. Het etiket hieronder is van voor 1920 en ouder kon ik het niet vinden.


Sinds die tijd is het een familiebrouwerij en ik heb een tijdje een Brex-beer-it verhaal over Dorset geschreven en het populairste bier van brouwerij Badger de Fursty Ferret vormde de titel. Dus klik op de link als je het wilt teruglezen.  http://bierverhaaltjes.blogspot.com/2019/06/bierrandzaken-juni-3-fursty-ferret.html
In ieder geval de bieren zijn op en top klassiek Brits, dus bescheiden in alcohol maar vol van smaak. Dit wordt ook wel Real Ale en de naam is bedacht door de Campaign for Real Ale oftewel CAMRA in 1973. Om het traditionele Britse brouwen te redden kwamen ze met de definitie Real Ale. Bier gebrouwen uit traditionele ingrediënten, gerijpt door secundaire gisting in de container waaruit het bier wordt getapt of geschonken om geserveerd te worden zonder het gebruik van vreemd kooldioxide. Het belangrijkste bij Real Ale zijn de rijpingseisen en als het bier ongefilterd, ongepasteuriseerd en nog steeds actief op de gist is. Dit is dus Real Ale en het maakt niet uit of de container een vat of een fles is. Real Ale is geen bierstijl maar het kunnen Bitter, Golden Ale, Stout, Mild, Barleywine, Old Ale, Strong Ale zijn.


Laat ik 5 bieren van ze behandelen en de volgorde van rechts naar links van het plaatje gebruik ik, minus de Fursty Ferret die via de eerder genoemde link kan worden gelezen.


The Blandford Fly is een Golden Ale en is vernoemd naar een "naar" soort kriebelmug (een bloedzuigende vlieg) genaamd de Simulium posticatum, er is geen Nederlands woord voor maar komt hier ook voor. In de jaren 60 en 70 terroriseerde de mug het stadje Blandford Forum en omgeving. De vlieg is klein en zwart maar zijn beet geeft veel overlast, want het beestje heeft een voorkeur voor mensenbloed. Van een simpele jeukende bult tot ziekenhuisopname kan de beet opleveren, dus vermijdt zacht stromend water en een mooie tuinvijver is ook ideaal leefgebied. The Blandford Fly heeft een alcoholpercentage van 5,2% en een heldere gouden kleur. De smaak is zoet bitter met beetje tonen van citrus en toffee, maar het geeft een flinke kick aan gember. Gember kan helpen tegen de beet van de kriebelmug.

  

The Cranborne Poacher is vernoemd naar een stroper die zich ophield in de buurt van het dorpje Cranborne waar bossen te vinden zijn en koningen kwamen hier graag jagen. De stroper hield van een gratis maaltijd en fazant met pruimen was wel zijn favoriet, het was illegaal om deze te vangen en te plukken. Maar de stroper scheen erg charmant te zijn en kwam ermee weg, hij was zijn prooi en de lokale autoriteiten telkens te slim af. The Cranborne Poacher is een Strong Ale met een heldere robijnrode kleur met een alcoholpercentage van 5,7%. Het bier heeft een licht droog bittere smaak met af en toe wat zoetheid. Het heeft tonen van bosbessen, bramen en wat zoethout.Golden Champion is een Golden Ale en de naam heeft te maken met de Micromys oftewel het kleine muisje op het etiket. Het diertje staat ook bekend als dwergmuis of oogstmuis en is het kleinste knaagdier van Europa. Ze worden 50 tot 80 mm lang en hun staart ook nog eens 50 tot 70 mm lang, dus bijna net zo lang als de rest van het lichaampje. Volwassen muisjes wegen vijf tot elf gram en drachtige vrouwtjes zijn wat zwaarder, tot 15 gram. Als enigste zoogdier in Europa heeft het een grijpstaart en met acrobatische gedrag vinden ze bij Badger dat ze wel een gouden medaille verdienen. De kleur is helder goud/oranje en het alcoholpercentage is 4,5%. De smaak is mild droog bitter met lichte tonen van citrus, karamel, beetje gember en het is ook wat bloemig.
Hopping Hare is een Pale Ale en nou krijgen we Lepus europaeus oftewel de Europese haas die rondhuppelt in eigenlijk heel Europa, beetje Azië, waar westerse kolonisten de haas hebben uitgezet en dus ook in landbouwgebieden rond brouwerij Badger. Ze hebben bijnamen in Engeland zoals Frisky Legs, Amber Eyes, Hedge Hoppers and Skidaddlers. Maar in maart als paarseizoen begint waar ze nog meer rondhuppelen, met elkaar boxen en om de wijfjes heen dansen. Die periode noemen ze "Mad March Hare" wat zoiets betekent als "gekke maart haas". Het bier heeft een alcoholpercentage 4,4% en de kleur is helder goud/oranje. De smaak is licht zoet bitter met tonen van toffee, sinaasappel en vlierbloesem.Tangle Foot de laatste van de club en ik heb ze allemaal mogen proberen, dit laatste bier is een Golden Ale. De naam heeft te maken met het uitproberen van dit bier en dan bedoel ik heel veel, toen hij wou vertrekken kwam hij vast te zitten in kleefpapier om vliegen mee te vangen. Er is een Brits merk kleefpapier Tangle-Foot en met het licht beschonken verhaal komt men bij de naam van dit bier. Deze Tangle Foot glijd naar binnen maar kan bij het morsen ervan ook plakken. Het bier heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is fruitig zoet bitter met tonen van karamel en iets wat op honing lijkt. 


Zo dat waren 5 op en top Britse Ale's en volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.


Reacties

Populaire posts