Bier+Randzaken Juni (3): Fursty Ferret - Engeland

Fursty Ferret


Brex-beer-it thema deel 20 en nu zijn we bij de buurman van Devon, het graafschap Dorset dat een tikkeltje minder is om te bezoeken dan Devon. Zal wel met de bossen te maken hebben die zijn in Dorset wat minder maar er is nog genoeg te doen en zien.


In ieder geval het is ietsjes groter dan de provincie Drenthe en het heeft ongeveer 390 duizend inwoners. Het is er landelijk met veel landbouw, maar de kustlijn doet het hem. Deze kustlijn begint in Oost-Devon bij Exmouth en loopt 154 km. oostwaarts naar Studland Bay vlakbij Bournemouth.


Wat deze kustlijn bijzonder maakt is dat er 185 miljoen jaar aan geologische geschiedenis te vinden is. Een waar walhalla voor fossielenzoekers die er hun hart op kunnen halen, geologisch materiaal uit de drie tijdvakken van het Mesozoïcum. Tijdens het oudste tijdvak het Trias was Dorset een woestijn en lag het onder de evenaar, zandsteen uit deze tijd wordt gevonden. Het tijdvak erna het Jura lag het gebied in een ondiepe zee. Uit die tijd zijn er fossielen van onder andere de dolfijnachtige ichthyosauriërs en de Plesiosauriërs de zeereptielen met de lange nek plus de vele ammonieten de inktvisjes in een schelp.


Dan als laatste tijdvak het Krijt was het een tropische bedoening met veel moerassen en rivieren en er is een gefossiliseerd woud gevonden. Deze kustlijn staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst en de naam is toepasselijk de Jurassic Coast. Laat ik in het kort drie brouwerijen met hun bier behandelen, de eerste heeft een toepasselijk bier.


1: Brouwerij Dorset (1996) begonnen Weymouth wat in
het midden ligt van de Jurassic Coast, maar sinds 2010
zitten ze in Dorchester. Met het bier Jurassic zijn er wat
foutjes op het etiket want het dino fossiel is een
tyrannosaurus rex. Het reusachtige monster kwam niet
in het Jura tijdvak voor maar in het Krijt en leefde in wat
nu Noord-Amerika is en zeker niet in Engeland. Ach die
fout hebben ze ook met de film Jurassic Parc gemaakt,
alle dino’s die er in voorkomen leefden in het Krijt.
Jurassic is een typische Engelse Bitter met een
alcoholpercentage van 4,2% en een helder amber kleurtje.
De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, wat
fruitigheid en een beetje honing.
https://www.dbcales.com/ https://www.facebook.com/DorsetBrewingCompany

2: Brouwerij Palmers (1794) Bridport ook aan die kust,
is opgericht door touwslagers en nettenmakers die
gingen bierbrouwen. Sindsdien op die plek wordt er
non-stop bier gebrouwen en is nog steeds een
familiebrouwerij, die het goed doet in Dorset. De
goede oude brouwerij ziet er al 200 jaar onveranderd
uit, zelf de watermolen die in 1878 geplaatst is draait
nog vrolijk rond. Het belangrijkste bier werd voor het
eerst gebrouwen in 1994 ter gelegenheid van het
200-jarige bestaan, trouwens op het etiket zie je een
stukje kustlijn. Palmers 200 is Extra Special Bitter
meteen alcoholpercentage van 5%, de kleur is helder
amber. De smaak is licht zoet bitter met tonen van
karamel en besjes.
http://palmersbrewery.com/
https://www.facebook.com/PalmersBrewery/


3: Brouwerij Badger (1777) is nog ouder en staat ook bekend als Hall & Woodhouse en de brouwerij is te vinden in Blandford Forum, deze plaats ligt in het binnenland van Dorset. Opgericht door Charles Hall en zijn zoon Robert ging in 1847 samenwerken met Georg Woodhouse. In 1875 gingen ze een das (dier) als logo gebruiken, een van de oudste logo’s. De brouwerij ging naar die das heten, “badger” in het Engels. Maar ik deze brouwerij ergens in de toekomst een eigen verhaal geven. Verder met het best verkochte bier Fursty Ferret en ze kwamen in 1991 aan dit merk toen ze brewpub Gribble Inn overnamen, die dit bier sinds 1987 brouwde.


De brewpub is sinds weer 2005 onafhankelijk en is te vinden te Oving, West Sussex. http://gribbleinn.co.uk/#top Fursty is “dorstig” in lokaal dialect en Ferret is “fret”, de tot huisdier gemaakte bunzing en deze kunnen niet overleven in het wild. Naar het schijnt likte een fret van het bier en men vond dat zo aandoenlijk dat ze het bier naar de fret hebben vernoemd. Aangezien dat de fret bij de marters wordt ingedeeld is ook familie van de das, dat komt mooi uit voor brouwerij Badger. Fursty Ferret is een Bitter met een alcoholpercentage van 4,4% en het heeft een helder amber/gouden kleur. De smaak is licht zoet bitter van smaak met tonen van karamel en iets van sinaasappel en perzik. http://www.badgerbeers.com/


Dit was Dorset en de volgende Brex-beer-it verhaal gaat verder in Noord-Ierland ergens volgende maand, maar eerst een filmpje.Reacties

Populaire posts