Bier+Randzaken Juni (5): Harbin Beer - China

Harbin Beer


Weer een AB-Inbev verhaal en dit keer wat ze in de Voksrepubliek China uitspoken, eigenlijk heel simpel er wonen in China ongeveer 1,4 miljard mensen dus een aantrekkelijke markt. Al meer dan 9000 duizend jaar wordt er drank gemaakt dat uit een graansoort, iets plantaardigs, water en gist tezamen bestaat. Dat is dus bier en China gebruiken ze daarvoor vaak rijst als de graansoort, het plantaardige is hop en water en gist. Op de foto zie je een door archeologen gevonden brouwerij.  


Maar het “moderne” bier verscheen pas eind 19de eeuw in het noordoosten van China in de stad Harbin, door een stel Russen die een brouwerij voor landgenoten die aan een spoorweg werkten. Gauw kwamen er meer brouwerijen in die stad en deze werden opgericht door Duitsers,Tsjechen en nog wat Russen. Deze meeste brouwerijen in die tijd werden opgericht door die volkeren en ook Japanners stichtte een brouwerij. Nadat China communistische werd had dat ook gevolgen voor de brouwerijen, deze werden allemaal staatsbezit. In de jaren 90 mochten buitenlandse brouwerijen Chinese brouwerijen (gedeeltelijk) kopen. Die deden het maar al te graag wegens de eerder genoemde zeer grote biermarkt, maar om ook eigen merken te verkopen moet men meerdere brouwerijen kopen. De reden is dat het allemaal erg regionaal is in China, maar aan de andere kant de afzetgebieden zijn enorm.


Eigenlijk zijn er maar twee Chinese bieren die landelijk overal te koop is en dat is Snow Beer en Tsingtao. De eerste is het meest verkochte bier ter wereld en komt China niet uit. De tweede is wel wereldwijd te vinden, voornamelijk te koop in Chinese toko’s en Chinese restaurants. Dat zijn verhalen voor later maar ik kom met een lijst Chinese AB-Inbev bieren die her en der in China te vinden is. Voor degene die AB-Inbev niet zo leuk vind zal dit een handige lijst zijn, de plaatjes zijn ook handig om het bier te herkennen aangezien het meeste in het Chinees is.


Van brouwerij Harbin (哈尔滨啤酒集团) is wel het één en ander te vertellen. Het is opgericht in 1900 en de oudst bestaande brouwerij van het land, Jan Wróblewski een Duitser van Poolse origine is de stichter. Het heeft vele namen gekend zoals, Wróblewski, Gloria, Harbin, Quilin en tenslotte weer Harbin. Sinds 2004 eigendom an Anheuser-Busch en nu dus AB-Inbev, ze proberen de strijd aan te gaan met Tsingtao in Noord-Amerika wat niet echt van de grond komt. Harbin Beer heeft een alcoholpercentage van 4,8% en een helder gouden kleur. De smaak is vlak en zeer weinig bitterheid, wat zoete tonen van maïs.
In het zuidoosten in de stad Putian bezitten ze brouwerij Sedrin. Deze heeft een alcoholpercentage van 4,3%, heldere gouden kleur. De smaak is iets voller dan de Harbin, beetje zoet bittere afdronk.


In Oost-China vinden we de stad Nanjing en de brouwerij heet Jinling, de oude naam van deze stad. Het helder goudkleurige bier heet Jinling Beer en heeft een alcoholpercentage van 3,3%. Het bier is mild van smaak en de bitterheid duurt kort.Maar de meest interessantste brouwerij is die ze bezitten komt uit Shanghai, brouwerij Boxing Cat een heuse craftbeer brouwer die sinds 2009 bestaat. Opgericht door een paar Amerikanen dus dat zit wel goed met de bieren, de biernamen zijn duidelijk geïnspireerd door boksen. TKO IPA en dat staat voor Total Knock Out India Pale Ale. De kleur is helder oranje en het alcoholpercentage is 6,3%. De smaak is zoet bitter met veel tonen aan tropisch zoet fruit en een beetje zurige grapefruit.
Dit was dus AB-Inbev en hun aandeel in China
volgt nog een filmpje en de link is van Boxing Cat,
de andere hebben ook links maar
die doen het niet. http://www.boxingcatbrewery.com/
Reacties

Populaire posts