Bier+Randzaken Juni (1): Russian River Pliny The Elder - Verenigde Staten / Californië

Russian River
Pliny The Elder


Dit keer een bier die ik denk niet gauw te gaan drinken en als ik het erg graag zou willen, dan krijg het de term “whale”. Er zijn bierproevers die er alles over hebben om een “whale” te drinken. De walvisvaarder kapitein Ahab uit het boek Moby Dick ligt aan de grondslag van de term. Deze kapitein moest en zou de witte walvis vangen als wraak voor het afbijten van zijn been. Alles en iedereen moest meedoen voor gevaar van eigen leven om het doel van kapitein Ahab te bewerkstelligen. Uiteindelijk wordt de kapitein door de witte walvis naar de bodem van de zee getrokken en zou dit niet overleven. Hiermee wordt een sterk staaltje fanatisme mee bedoeld dat kan vertaald worden dat fanatieke bierliefhebbers veel geld overhebben om wel erg en moeilijk verkrijgbaar bier te willen proeven. Laat nou het bier van de titel van dit verhaal er eentje zijn en de makkelijkste manier is om naar Santa Rosa in Californië te gaan, dat kost dus veel geld. Dit stadje ligt ten noorden van San Francisco of ten westen Sacramento de hoofdstad van Californië, hier is brouwerij Russian River te vinden en bestaat sinds 1997.


Maar de brouwerij begon in het dorpje Guerneville aan de oever van de Russian River, deze rivier is vernoemd naar Russische pelsjagers die hier actief waren begin 19de eeuw. Na wat succes komt er de gebruikelijke uitbreiding en ook een verhuizing westwaarts van ongeveer 32 km naar Santa Rosa in 2004. Het barst van de wijngaarden in deze streek maar dat terzijde. De eigenaar van de brouwerij Vinnie Cilurzo is ook de uitvinder van de bierstijl Double India Pale Ale of ook bekend als Imperial India Pale Ale. Hij maakte in 1994 een beginnersfoutje bij brouwerij Blind Pig die niet meer bestaat, er kwam per ongeluk een dubbele hoeveelheid mout in de maischketel en om het te redden compenseerde hij met het tweevoudige aan hop. Tegenwoordig heeft elke zichzelf respecterende (craft)brouwer een Double IPA in hun gamma. Bij brouwerij Russian River brouwen ze graag deze bierstijl en ook zure bieren in de bierstijl Vlaams Rood/Bruin, maar ik hou het bij de (Double) IPA’s.


1: Blind Pig IPA heeft hij meegenomen van de ter ziele gegane brouwerij en is nu 100% Russian River bier. Brouwerij Blind Pig uit Temecula en dit stadje lag halverwege Los Angeles en San Diego in zuidelijk Californië. De brouwerij bestond kort (1994-1997) en piekte snel, totdat Vinnie Cilurzo vertrok naar Noord-Californië. Blind Pig IPA heeft een alcoholpercentage van 6,1% en het origineel uit Temecula was zwaarder namelijk 7%, wat het een Double IPA maakt. Maar er is aan gesleuteld met minder alcohol, wel dezelfde volle smaak. Het licht troebel goudkleurig bier heeft een stevige droog bittere smaak met ook een beetje zoets, er zijn tonen van grapefruit, citroen, mango, beetje karamel, den en hars. Dus de eerste Double IPA werd een “gewone” IPA na verhuizing.2: Pliny the Elder de “whale”van het verhaal is op zeker een Double IPA en de definitieve versie van “brouwfout” en de standaard in deze bierstijl. Inmiddels zijn er eindeloos vele bieren in deze stijl bijgekomen, sommige beter en sommige iets minder en degene die de plank volledig mis slaan. Het bier is vernoemd naar de Romein Plinius de Oudere (Pliny the Elder) en deze man wilde alles weten, hij sliep bijna niet omdat hij bang was iets te missen en dit kon noteren. Hij kwam om het leven toen de Vesuvius uitbarstte in het jaar 79, hij was daar om te helpen en tevens om de gebeurtenis te noteren. Hij beschreef de Lupus Salictarius oftewel de wilg, aangezien Lupus ook wolf betekent in het Latijns maar ook hop. Heeft de brouwer absuvieselijk de geleerde Romein aan de hopplant gekoppeld voor een biernaam. Deze licht troebel koperblonde bier met een alcoholpercentage 8%. De smaak is subliem gortdroog met tonen van sinaasappel, grapefruit, pompelmoes, perzik, klein beetje karamel en den. Dus een wereldbefaamd bier dat moeilijk te krijgen komt doordat men vindt bij de brouwer dat dit bier zo vers mogelijk moet worden gedronken, dus er wordt weinig op fles afgevuld. Maar er is nog een “über-whale”.3: Pliny the Younger (Plinius de Jongere) de adoptiefzoon en neef van Pliny the Elder, was advocaat, staatsman en vriend van keizer Trajanus. Het bier was één van de eerste Triple IPA’s de overtreffende trap, maar tegenwoordig noemt het men gewoon een Double IPA of Imperial IPA. Het alcoholpercentage schommelt rond de 10% á 11% en is nu alleen van tap verkrijgbaar (lokaal) en dan wel rond de eerste vrijdag van februari zeer gelimiteerd. Ooit was het wel op fles verkrijgbaar zie de foto bovenaan, ook hier geldt het vers drinken beleid. De kleur is helder goudkleurig en de smaak iets zoeter maar er is nog genoeg bitterheid over, tonen van zoet tropisch fruit en wrangheid van de citrusvruchten.


Zo ontstaat dus een “whale”, exclusief lokaal verkrijgbaar met een goede wereldlijke reputatie, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. https://russianriverbrewing.com/ https://www.facebook.com/russianriverbrewing

Reacties

Populaire posts