Bier+Randzaken Juni (extra): Melo Abreu Especial - Portugal

Melo Abreu Especial


De finale bereikt en de tegenstander is Portugal en laat ik een oude brouwerij behandelen die op een 2½ uur vliegen van Lissabon. Een archipel van negen bewoonde en acht onbewoonde eilanden liggen op een plek waar de continenten Noord-Amerika, Europa en Afrika elkaar raken. De van oorsprong vulkanische eilanden liggen dus verspreid over die continentale platen in de Atlantische Oceaan.


Om idee te krijgen waar ze liggen is dat ze 1360 km. van Portugal liggen en 1925 km. van Newfoundland, Canada, dus aardig halverwege voor een bootreis naar Amerika. Op het grootste eiland São Miguel in de hoofdstad Ponta Delgada vinden we Fábrica De Cervejas E Refrigerantes João Melo Abreu.


Dat betekent in het Nederlands: bieren- en frisdranken fabriek João Melo Abreu, die laatste naam is die van de oprichter die zaak in 1892 begon. Met wat vallen en opstaan heeft de brouwerij best wel een dominante plek op de Azoren op biergebied opgebouwd, al is er sinds 2017 craftbrouwer bezig op hetzelfde eiland maar dat is een verhaal voor later. Ook de grote merken van het Portugese vasteland Superbock en Sagres zijn er goed te vinden. Laat ik drie bieren van deze brouwerij behandelen.


1: Extra Especial is een Strong Pale Lager of ook wel Imperial Pils genoemd. Het is een ondergistend bier met een alcoholpercentage vanaf 6,5% en hoger, ook meer mout en de suikers die erin zitten zorgen voor een zwaarder bier. Gebrouwen in 2017 voor het 125 jaar bestaan van de brouwerij, het heeft een helder gouden kleur en het alcoholpercentage is 8,5%. De smaak is erg zoet met wat bitterheid, tonen van karamel op een niet vervelende manier.2: Munich is vernoemd naar de stad die de ondergistende bierstijl Dunkel beroemd maakte, de Beierse hoofdstad München. Deze bierstijl deed het in Europa rond 1900 goed tot de Pilsener en Lager het overnam. In sommige landen buiten Duitsland kan men het nog vinden en kopen, zo ook op de afgelegen Azoren. De kleur van het bier is helder donker bruin en het alcoholpercentage is 5,3%. De smaak is dun zoet bitter met tonen van karamel en geroosterd toast.3: Especial is eigenlijk een gewone Lager en zoals vele commerciële brouwerijen het vlaggenschip van hun gebrouwen bieren. Dit is een wereldwijd fenomeen en de enige uitzondering is het Ierse Guinness waar de pikzwarte Stout de nummer één is, voorlopig want ik weet niet wat de toekomst gaat brengen. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 5,3% en de kleur is uiteraard helder goudkleurig. De smaak is zoet bitter en heeft lichte tonen van karamel.


Dit was een brouwerij technisch gezien uit Portugal maar ze zijn zo oud en afgelegen dat er geen link en Facebookpagina bestaat van ze, maar wel een filmpje. Wel een link naar de moderne nieuwkomer brouwerij Korisca, die behandel ik ooit weleens. https://www.korisca.com/Reacties

Populaire posts